Cтан системи оподаткування фізичних осіб в Україні, її переваги та недоліки, перспективи розвитку, Детальна інформація

Cтан системи оподаткування фізичних осіб в Україні, її переваги та недоліки, перспективи розвитку
Тип документу: Курсова
Сторінок: 8
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 37.1
Скачувань: 5964
Транспортний податок не сплачують або за один легковий автомобіль з об'ємом двигуна до 2500 см3, або за один мотоцикл з об'ємом двигуна до 650 см3, або за один моторний човен чи катер (крім спортивного) з довжиною корпусу до 7,5 м:

— інваліди;

— потерпни війни;

— учасники ліквідації аварії ііа Чорнобильській АЕС;

— громадяни, яці володіють легковими автомобілями, виробленими нп території СНД і поставленими на облік в Україні до 1990 р. включно — в половинному розмірі.

Об'єктами оподаткування є:

— колісні трактори;

— автомобілі для перевезення не менше 10 осіб, включаючи поділ;

— легкові автомобілі;

— автомобілі з електродвигуном;

— вантажні автомобілі;

— автомобілі спеціального призначення, крім тих, що використовуються для перевезення пасажирів і вантажів (крім автомобілів спеціального призначення швидкої допомоги та пожежних);

— мотоцикли (включаючи мопеди), велосипеди з двигуном, крім тих, що мають об'єм циліндра двигуна до 50 куб.см.

— яхти і судна парусні з допоміжним двигуном чи без нього (крім спортивних);

— моторні човни і катери, крім човнів з підвісним двигуном (крім спортивних);

— інші човни (крім спортивних).

Не належать до об'єктів оподаткування:

— трактори на гусеничному ходу;

— мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установленим двигуном з об'ємом циліндра двигуна до 50 куб. см;

— тільки автомобілі спеціального призначення швидкої допомоги та пожежної;

— транспортні засоби вантажні, самохідні, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані;

— машини і механізми для сільськогосподарських робіт;

— яхти, судна вітрильні і човни спортивні.

Ставки податку з власників транспортних засобів диференційовані за видами транспортних засобів (об'єктами оподаткування) та об'ємом двигуна. Ставки встановлені на рік зі 100 см3 об'єму циліндрів двигуна, з 1 кВТ потужності двигуна (для автомобілів з електродвигуном); або з сантиметра довжини (для яхт, суден, човнів, катерів).

Приклад. Громадянин уже тривалий час не користується своїм автомобілем, який не підлягає ремонту. При цьому немає необхідності проводити техогляд і, на думку власника, сплачувати податок з власників транспортних засобів. Однак, Державтоінспекцією регулярно передаються податковим органам списки осіб, які не пройшли техогляд.

Тому, якщо авто стало непридатним для експлуатації, варто поспішити зняти його з обліку в органах державтоінспекції, щоб уникнути зайвих і необгрунтованих витрат, пов"язаних із сплатою податку.

Варто відзначити, що кошти сплачені платниками податків у вигляді податку з власників транспортних засобів використовуються на будівництво, ремонт і утримання доріг.

Нарахування та сплата податку з власників транспортних засобів фізичними особами

Фізична особа сплачує податок перед реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому провадиться технічний огляд, за річними ставками, зазначеними у статті 3 Закону України від 11.12.91 № 1963-ЧІІ (із змінами та доповненнями).

Облік та реєстрація наземних та водних транспортних засобів здійснюється органами Державтоінспекції, Держтехнагляду, Держфлотнагляду України, іншими органами, які здійснюють реєстрацію, перереєстрацію та техогляд транспортних засобів. Оскільки у разі відсутності документів про сплату податку реєстрація, перереєстрація та техогляд транспортних засобів не повинні проводитися, ці органи повинні контролювати сплату податку перед проведенням техогляду, реєстрацію та перереєстрацію транспортних засобів, і для наземних - до 1 вересня, для водних транспортних засобів - до 1 грудня кожного року подавати до податкових адміністрацій списки громадян, транспортні засоби яких не пройшли техогляд у встановені строки.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes