Cтан системи оподаткування фізичних осіб в Україні, її переваги та недоліки, перспективи розвитку, Детальна інформація

Cтан системи оподаткування фізичних осіб в Україні, її переваги та недоліки, перспективи розвитку
Тип документу: Курсова
Сторінок: 8
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 37.1
Скачувань: 5972
Водночас проведення обгрунтованої політики стосовно використання дозволених вирахувань із сукупного валового доходу, яка б відповідала потребам соціально-економічного розвитку держави, сприяло б зростанню накопичень і заощаджень населення. Зважаючи на демографічну ситуацію в Україні, стан здоров"я населення варто застосувати пльги для дітей і осіб похилого віку, на проведення лікування і оздоровчих заходів. Із сукупного оподатковуваного доходу пропонується вираховувати відповідно до

встановлених законодавством меж витрати на соціальне , пенсійне, медичне страхування, вартість проїзду на роботу, професійні видатки.

Оскільки податкові системи розвинених європейських країн зорієнтовані на оподаткування доходів громадян, і ця тенденція має незворотний характер, очевидним для України є посилення уваги до такого виду оподаткування і головним моментом, про шо свідчить європейський досвід має бути стягнення податків із тієї частки доходів платників, які залишаються після забезпечення основних життєвих потреб працівника та його сім"ї. У цьому контексті має бути переглянутий неоподатковуваний мінімум доходів громадян, який сьогодні не відповідає потребам платників.

Фіскальна політика дає змогу вирішувати завдання стратегічного характеру: встановлювати оптимальне співвідношення між прямими і непрямими податками, персоналізувати податок залежно від платоспроможності платника. Таким стратегічним інстументом можна назвати перехід до спільного оподаткування доходів сім"ї як бази оподаткування(2) . Так, у Франції з 1947р. використовується система сімейного коефіцієнта, яка може послабити прогресивність оподаткування залежно від стану та начвності інших членів сім"ї. Саме тому за однакового рівня доходів сім"я сплачує податок менший , ніж неодружена особа, що позитивно впливає на фінансовий стан сімейної пари, знижуючи рівень податку (причому таке зниження найпомітніше для осіб із невисокими доходами).

В інших країнах ЄС спільне оподаткування сім"і застосовується поряд із окремим (у Великобританії) чи застосуванням податкових класів (як у Німеччині), проте позитивний вплив такого підходу очевидний. Тому подібні до цих заходи мають бути відображені в новому законі про оподаткування доходів фізичних осіб. Це дасть змогу диференційовано оподатковувати різні верстви громадян залежно від сімейного стану, кількості утриманців і, отже, досягти позитивних соціальних зрушень.

За допомогою змін щодо тактики оподаткування в європейських країнах визначають правила і режими, спрямовані на підтримку (пільги) чи покарання (штрафи) тієї чи іншої діяльності або опрації чи групи платників.

___________________

(2)Лещак В.В. "Удосконалення системи прямого оподаткування в Україні" (с.27 - 33).\\ фінанси України, 11"2004.

Дуже поширений тактичний інструмент - звільнення від оподаткування певних категорій платників; досить поширеними формами є зниження бази оподаткування, застосування знижених ставок податку. Ці заходи можуть бути тимчасового або перманентного характеру і обумовлюються завданнями соціальне- економічного розвитку держави.

Досвід країн-учасниць ЄС засвідчив, що зниження верхньої межі оподаткування, по-перше, сприяло зростанню особистих заощаджень населення, що дало змогу використовувати вільні від оподаткування кошти на інвестиційні цілі, по-друге, сприяло збільшенню самого споживання, що, звичайно, дало імпульс для розвитку цілих галузей економіки, вплинуло на зниження рівня цін, знизило запаси товарної маси. Завдяки цьому зменшився рівень інфляції, зміцніла національна валюта. Загалом у багатьох країнах збільшився неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що сприяло економічному зростанню.

Упровадження податків чи змін у податкових системах багатьох європейських країн супроводжується широкою агітаційною кампанією щодо переваг і важливості тих чи інших кроків у сфері оподаткування. До такої роботи поряд із державними податковими органами залучаються і приватні кампанії. У нас цього немає, тому більшість населення сприяймає запровадження податків негативно. А в деяких країнах ЄС запровадження тих чи інших законів можливе лише після отримання згоди населення шляхом референдуму. Розширення демократичних засад у подальшому позитивно вплине на весь податковий процес. Є підстави стверджувати, що такі фоми вкрай необхідні і для України.

Особливе значення для забезпечення стабільності і передбачуваності податкової сисетми України має прийняття Податкового кодексу, який передбачає зменшення кількості податкі, зниження ставок, утримання від

внесееня частих змін у податкове законодавство, проведення політики скасування необгрунтовано великої кількості пільг, що негативно впливає на формування податкових доходів бюджету і порушує принципи оподаткування.

Здійснення послідовної податкової політики з усівідомленням стратегічної мети економічної інтеграції України - приєднання до європейських організацій - сприятиме виходу її економіки з глибокої кризи й забезпечить умови для поступового зростання.

Зміни в системі прямого оподаткування населення необхідні. Вони мають бути послідовними і передбачуваними, стимулювального характеру. їхніми головними напрямками мають стати : (3)

зниження загального рівня оподаткування при різкому розширенні податкової бази;

спрощення системи оподатковування;

посилення податкової дисципліни;

систематизація і кодифікація податкового законодавства (прийняття

Податкового кодексу).

Можливості збільшення доходів бюджету за рахунок виведення значної частини економіки з тіні важко переоцінити. Для досягнення цієї мети потрібні заходи, з одного боку, контрольно-карального характеру, з другого -у напрямку раціоналізації податкового законодавства.

Треба створити у платників бажання добровільно сплачувати податки -тобто одержувати легальні високі доходи. В цілому в ході податкової реформи необхідний перехід від виконання податками переважно фіскальних функцій до переважно стимулювальних та регулювальних.

Слід запровадити механізм оподаткування доходу фізичної особи, отриманого нею від продажу рухомого і нерухомого майна, за яким цей дохід обчислюватиметься як різниця між ціною продажу та витратамиплатника податку, пов"язаними з придбанням та продажем такого майна, який має забезпечити основи для створення реального ринку нерухомості в Україні. Це також потягне за собою легалізацію вартісного майна громадян та створення початкових умов для реалізації механізму оподаткування нерухомості, адже при подальшому продажу майна виникає потреба документального підтверження

________________________

(3)Тропіна В.Б. "Податок із доходів фізичних осіб: новий закон - нові питання" (с.63 - 69).\\ Фінанси України, 4"2004.

фактичних витрат, здійснених під час придбання цього майна.

Тому фізичні особи опиняться в умовах, коли доцільніше для них буде легальне документування реальної вартості майна, що їм належить.

Ефективність податкової системи значною мірою залежить від сприйняття її українськими платниками податків. Навіть за умови високої ефективності та дієвості податкових органів вони зможуть здійснити перевірику лише невеликої частки загальної кількості платників. Податкова система користуватиметься повагою, коли вона зрозуміла і справедлива. За таких умов вона матиме добрі шанси для забезпечення необхідного рівня податкових надходжень.



Висновок

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes