Cтан системи оподаткування фізичних осіб в Україні, її переваги та недоліки, перспективи розвитку, Детальна інформація

Cтан системи оподаткування фізичних осіб в Україні, її переваги та недоліки, перспективи розвитку
Тип документу: Курсова
Сторінок: 8
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 37.1
Скачувань: 5971
Як ми бачимо, пряме оподаткування населення займає вагоме місце в податковій системі країни, не лише нашої, але й зарубіжних, і здійснює чималий вплив на економічне життя країни в цілому, оскільки формує значну дохідну частину бюджету.

В нашій країні система прямого оподаткування населення характеризується рисами, якими зокрема можна охарактеризувати усю податкову систему України - це нестабільність, деяка непослідовність і необгунтованість, супречливість законів один одному, відсутність механізмів ефективного впровадження в життя усіх законодавче передбачених положень тощо.

Проте українські спеціалісти весь час працюють над удосконаленням даної системи, іноді в деяких моментах досягаючи непоганих результатів.

Останнім часом проблемі вдосконалення прямого оподаткування населення приділяється чимало уваги. Значно зросла кількість наукових праць, автори яких досліджують саме це питання. Маю зазначити, що чимало науковців намагаються запровадити в Україні податкові "порядки" на зразок європейських, але хочу ще раз підкреслити, що досвід високорозвинених європейських країн не слід необдумано запроваджувати в Україні. Необхідно, перш за все, створити підгунтя, базис, на основі якого можна буде побудувати податкову систему європейського зразку, тобто створити належні умови, на що можуть знадобитися навіть десятиріччя. Вирішуючи проблему оподаткування , слід зважати також на політичну ситуацію в країні, на менталітет народу тощо. Тобто до цього питання слід підходити обгтунтовано і зважено, раціонально і розсудливо.

Нещодавно в Україні був прийнятий новий Закон України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003р. № 889-ІУ, який набрав чинності з 01.01.2004р. Головною метою прийняття сучасної системи законодавства з питань оподаткування доходів фізичних осіб є істотне зниження податкового тиску через зменшення ставки податку та розширення бази оподаткування. Закон, працюючи на принципи зменшення податкового тиску та розширення бази оподаткування, всебічно сприяє збереженню захисту бюджетних інтересів. Закон досить великий і складний, у багатьох випадках оподаткування є диференційованим і залежить від низки умов. Деякі статті припускають можливість суб"єктивного підходу до тлумачення процесу оподаткування доходів фізичних осіб. Проте закон має і свої переваги, про які зазначалося вище.

Оподаткування доходів фізичних осіб як одне з основних джерел формування місцевих бюджетів та інструмент розподілу частини знову створеної вартості між органами місцевого управління і найманими працівниками потребує постійного удосконалення, а тому нова система оподаткування доходів фізичних осіб спрямована на максимальне залечення до оподаткування доходів, зважаючи й на інтереси платників податків.

Література

1) Закон України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003р. №

889-ІУ.

2) Декрет Кабінету Міністрів України "Про податок на промисел".

3) Статистичний щорічник України за 2002 рік.

4) Тегрек В.И. «Порядок начислення, удержання й уплатьі (перечисления) налога на доходьі физических лиц» (с. 41 - 47).\\Учет, Налоги, Аудит в Украине № 5 (77), март 2004.

5) Лекарь С.А."0 порядке налогооблажения в 2004 году доходов физических лиц..." (с.39 - 40).\\Учет, Налоги, Аудит в Украине № 15-16 (87-88), август 2004.

6) С.Лекарь. "Налог на доходьі физлиц». (с.45 - 47).\\ Учет, Налоги, Аудит в Украине № 17(89), сентябрь 2004.

7) Тропіна В.Б. "Податок із доходів фізичних осіб: новий закон - нові питання" (с.63 - 69).\\ Фінанси України, 4"2004.

8) Фінанси України, 5"2004, ст .119- 121.

9) Нікітішин А.0. "Нова система оподаткування доходів фізичних осіб" (с.65 - 71).\\Фінанси України, 10"2004.

10) Лещак В.В. "Удосконалення системи прямого оподаткування в Україні" (с.27 - 33).\\ Фінанси України, 11"2004.

11) Азаров М.Я. , Кольга В.Д., Онищенко Все про податки В.А.. -К.:Експерт-Про., 2000.

12) Азаров М.Я.Про податки і збори населення України. - К., 2000.

13) Білик А.Г., Золотько О.М.Податкова система Укоаїни.- К.,2000.

14) Бондаренко О.Д. Оподаткування фізичних осіб. - К.,2001.

15) Бондаренко Г.І., Данілов О.Д., Лекарь С.І. та ін. Оподаткування фізичних осіб. - Ірпінь.,2001.

16) Гридчина М.В.,Вдовиченко Н.И., Калина А.В. Налоговая система Украиньї.-К.,2000.

17) Завгородній В.П. налоги й налоговий контроль в Украине. -К.:А.С.К„2000.

18) Опарін В.М. “Фінанси”. – К.,2001.

PAGE 4

PAGE 4

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes