Про відкликання народного депутата України (19.10.95), Детальна інформація

Про відкликання народного депутата України (19.10.95)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 21.6
Скачувань: 1045
Визнання результатів голосування недійсними

1. Після надходження протоколу від окружної комісії у разі, якщо за відкликання депутата проголосувала більшість виборців округу і відсутні підстави для розгляду питання про визнання результатів голосування недійсними, Центральна виборча комісія на п'ятнадцятий день від дня голосування визнає народного депутата України відкликаним виборцями, у зв'язку з чим його повноваження припиняються.

У випадку, коли більшість виборців округу не проголосувала за відкликання, у рішенні комісії зазначається, що пропозицію про відкликання народного депутата України відхилено.

2. Протягом 14 днів від дня голосування до Центральної виборчої комісії із письмовими заявами про визнання результатів голосування недійсними внаслідок грубих порушень цього Закону під час підготовки і проведення голосування, якщо такі мали місце, можуть звертатися народний депутат України або за його спеціальним письмовим дорученням довірені чи уповноважені ним особи, ініціативна група (групи), заяву якої підписала більшість її членів, виборці округу, а також окружна комісія - за своїм рішенням, прийнятим у встановленому порядку, та органи прокуратури. Факти порушень, які, на думку заявників, мали місце, повинні бути підтверджені належним чином оформленими ними актами.

3. Центральна виборча комісія протягом 15 днів від дня голосування, а у разі необхідності - протягом більшого строку, але не пізніше ніж через 30 днів, перевіряє викладені у заяві факти, підтверджені відповідними актами. Якщо буде встановлено, що під час підготовки та проведення голосування мали місце грубі порушення цього Закону, які суттєво вплинули на волевиявлення виборців і результати голосування, Центральна виборча комісія на п'ятнадцятий день від дня голосування, а у разі необхідності протягом 30 днів може прийняти рішення про визнання результатів голосування про відкликання народного депутата України недійсними. У рішенні має бути зазначено, ким і які вчинено порушення, що стали підставою для визнання результатів голосування недійсними.

4. Якщо грубі порушення, через які результати голосування було визнано недійсними, сталися внаслідок умисних дій депутата або його довірених чи уповноважених ним осіб, у тому числі, якщо внаслідок їх дій чинився неправомірний тиск на виборців з метою недопущення їх до участі в голосуванні або застосовувались інші незаконні засоби для зриву голосування, Центральна виборча комісія входить з клопотанням до Верховної Ради України про порушення питання щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України.

5. Рішення Центральної виборчої комісії щодо результатів голосування надсилається до Верховної Ради України і протягом п'яти днів від дня його прийняття публікується в газеті "Голос України" та місцевій пресі.

6. Рішення Центральної виборчої комісії щодо результатів голосування про відкликання народного депутата України може бути оскаржено народним депутатом України, ініціативною групою - за заявою, підписаною більшістю її членів, та органами прокуратури до Верховного Суду України. Рішення Верховного Суду України з цього питання є остаточним.

Стаття 23. Кількість голосувань про відкликання

народного депутата України

Голосування про відкликання народного депутата України може бути проведено не частіше одного разу на рік.

IV. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 24. Витрати, пов'язані з відкликанням

народного депутата України

Витрати, пов'язані з діяльністю комісій по підготовці і проведенню голосування про відкликання народного депутата України, та інші витрати, передбачені цим Законом, здійснюються за рахунок державних коштів, що виділяються Центральною виборчою комісією в межах кошторису витрат, затвердженого у встановленому порядку.

Стаття 25. Відповідальність за порушення цього Закону

Особи, які перешкоджають шляхом насильства, обману, погроз, підкупу або іншим способом вільному волевиявленню громадян України при веденні агітації та під час голосування про відкликання народного депутата України, а також особи, які допустили порушення цього Закону, несуть відповідальність, встановлену законодавством України.

Органи прокуратури зобов'язані проводити перевірки щодо будь-яких порушень цього Закону, про які їм стало відомо із заяв виборців, представників ініціативних груп, довірених осіб депутата та з інших джерел, і притягати винних осіб до відповідальності в порядку, встановленому законодавством.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ, 19 жовтня 1995 року

N 396/95-ВР

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes