Про затвердження Положення про використання повітряного простору України (29.03.2002), Детальна інформація

Про затвердження Положення про використання повітряного простору України (29.03.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 17
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 43.8
Скачувань: 811
4. Державне регулювання використання повітряного простору у межах своїх повноважень здійснюють Мінтранс та Міноборони.

5. Нормативно-правові акти, які регулюють питання організації повітряного руху, радіотехнічного, аеронавігаційного забезпечення польотів, підготовки фахівців об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху, розробляються і затверджуються Мінтрансом за погодженням з Міноборони.

6. Нормативно-правові акти, які регулюють діяльність цивільної авіації, розробляються і затверджуються Мінтрансом за погодженням із заінтересованими державними органами відповідно до їх компетенції, державної авіації - Міноборони за погодженням із заінтересованими державними органами відповідно до їх компетенції.

Нормативно-правові акти, які регулюють використання експериментальних повітряних суден, розробляються і затверджуються:

щодо цивільних повітряних суден - Мінпромполітики за погодженням з Мінтрансом та Міноборони;

щодо державних повітряних суден - Мінпромполітики за погодженням з Міноборони;

щодо іншої авіаційної техніки та аматорських повітряних суден - Мінтрансом.

Нормативно-правові акти, які регулюють діяльність авіації, не пов'язані з обмеженим використанням, підлягають оприлюдненню відповідно до законодавства.

7. Правила з пошуку і рятування розробляються і затверджуються МНС за погодженням з Мінтрансом та Міноборони.

Правила розслідування авіаційних подій та інцидентів розробляються і затверджуються Мінтрансом за погодженням з іншими заінтересованими державними органами.

Інструкція про розслідування порушень порядку використання повітряного простору України розробляється і затверджується спільно Мінтрансом та Міноборони.

Правила метеорологічного забезпечення авіації розробляються і затверджуються спільно Мінтрансом, Мінекоресурсів, Міноборони.

8. Порядок використання повітряних суден спортивного призначення, надлегких повітряних суден, аматорських повітряних суден та повітряних куль у частині ведення Державного реєстру цивільних повітряних суден України та Державного реєстру аеродромів України, сертифікації типів та екземплярів повітряних суден, комплектуючих виробів для зазначених повітряних суден, їх виробництва, модифікації та технічного обслуговування, сертифікації аеродромів, розслідування авіаційних подій визначається відповідними правилами, що регулюють діяльність у сфері цивільної авіації.

9. Польоти повітряних суден виконуються відповідно до вимог Повітряного кодексу України ( 3167-12 ), Правил польотів у повітряному просторі України, які затверджуються Мінтрансом та Міноборони, цього Положення, інших нормативно-правових актів та міжнародних договорів України.

10. Використання повітряного простору над відкритим морем здійснюється згідно з правилами, що затверджуються відповідно до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію ( 995_038 ).

11. Взаємодія відповідних державних органів щодо нагляду за безпекою польотів повітряних суден здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

12. Діяльність, пов'язана з використанням повітряного простору, а також діяльність, що може становити загрозу безпеці польотів, допускається тільки після отримання відповідного дозволу (сертифіката, ліцензії) та за умови дотримання необхідних запобіжних заходів.

13. Контроль за дотриманням порядку використання повітряного простору здійснюється:

відповідними підрозділами Украероруху - під час координації та управління використанням повітряного простору та обслуговування повітряного руху;

органами управління Військ ППО - під час польотів повітряних суден та переміщення інших об'єктів у повітряному просторі та польотів повітряних суден, які перетинають державний кордон України;

відомчими органами ОПР - у зонах своєї відповідальності.

Взаємодія між відповідними підрозділами Украероруху (Украероцентром, органами ОПР), відомчими органами управління повітряним рухом та органами управління Військ ППО здійснюється за допомогою каналів зв'язку.

14. У процесі використання повітряного простору, обслуговування повітряного руху, координації, а також формування планів польотів або заявок, де визначається час провадження діяльності, зазначеної у пункті 3 цього Положення, застосовується скоординований всесвітній час (UTC).

15. Для з'ясування повітряної обстановки у повітряному просторі застосовується сигнал "Стріла". За цим сигналом повітряні судна, що виконують польоти як контрольні цілі, негайно вмикають відповідач (встановлюють діючий код) радіолокаційної системи державного розпізнавання. Право подачі сигналу "Стріла" з введенням його в дію надається через відповідні органи управління повітряним рухом Головнокомандувачу Військ ППО Збройних Сил (начальнику Головного штабу Військ ППО), а у разі їх відсутності - оперативному черговому командного пункту Військ ППО і керівникам навчань (перевірок).

У виняткових випадках при появі у повітряному просторі нерозпізнаних цілей для з'ясування обстановки подається сигнал "Килим", що означає вимогу негайної посадки або виведення з відповідного району всіх повітряних суден, за винятком тих, що використовуються для припинення польотів повітряних суден-порушників, та повітряних суден, що виконують завдання пошуково-рятувальної служби. Право подачі сигналу "Килим" через органи управління повітряним рухом надається посадовим особам Військ ППО, що визначається Міноборони. За цим сигналом на підставі команди посадових осіб органів управління повітряним рухом повітряні судна, що знаходяться в повітрі, крім вищезазначених, здійснюють посадку або виводяться у визначені для них райони. Порядок виведення повітряних суден у безпечні райони та перелік виділених для цього аеродромів визначаються Міноборони разом з Мінтрансом.

16. У разі виникнення загрози безпеки польоту повітряними суднами подається сигнал "Лихо".

17. При появі повітряного судна-порушника органи управління Військ ППО подають органам ОПР сигнал "Режим". Органи ОПР після отримання сигналу "Режим" вживають негайних заходів до припинення порушення, доповідають Украероцентру про отримання сигналу із зазначенням місця, часу, характеру порушення та вжитих заходів.

Рішення про заборону подальшого польоту і посадку повітряного судна-порушника приймає Украероцентр. У разі порушення порядку використання повітряного простору повітряними суднами, які виконують міжнародні польоти, рішення приймається Украероцентром за погодженням з Укравіатрансом - щодо цивільних повітряних суден та Міноборони - щодо державних повітряних суден. Про прийняте рішення Украероцентр сповіщає командні пункти управління Військ ППО та органи ОПР, що повідомили про порушення.

18. Управління використанням повітряного простору здійснюють Мінтранс, Міноборони та відповідні органи об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху відповідно до інструкції з управління використанням повітряного простору, яка розробляється і затверджується Мінтрансом разом з Міноборони.

19. З метою виконання міжнародних договорів щодо подання допомоги іншим державам під час виникнення надзвичайних ситуацій, зумовлених великими аваріями, катастрофами і стихійним лихом, за зверненням МНС аварійно-рятувальні та аварійно-відбудовні формування з дозволу Генерального штабу Збройних Сил перетинають державний кордон України з дотриманням умов, визначених Украероцентром за погодженням з МЗС.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes