Про затвердження Положення про використання повітряного простору України (29.03.2002), Детальна інформація

Про затвердження Положення про використання повітряного простору України (29.03.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 17
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 43.8
Скачувань: 809
20. Польоти повітряних суден над населеними пунктами виконуються лише на висоті, що дає можливість у разі пошкодження цих суден здійснити посадку на найближчому аеродромі або за межами населених пунктів. Допускається проліт над населеними пунктами у випадках, коли розташування злітно-посадкової смуги аеродрому не дає повітряним суднам змоги виконати зліт або посадку без прольоту над населеними пунктами або у разі виконання польотів для проведення пошуково-рятувальних робіт.

Польоти повітряних суден над населеними пунктами на надзвуковій швидкості виконуються на висотах не нижче ніж 11000 метрів.

21. Рейсам повітряних суден, що виконують спостережні польоти над територією України за Договором з відкритого неба ( 994_316 ) та інші спеціальні польоти, у тому числі рейсам іноземних державних повітряних суден, які виконують польоти згідно з міжнародними договорами України, в установленому порядку присвоюються номери. Присвоєний рейсу номер є підставою для відповідного забезпечення польоту та визначення розміру плати за його обслуговування.

22. Демонстраційні польоти над населеними пунктами виконуються за наявності дозволу органу місцевого самоврядування, Укравіатрансу, Украероруху. Запити із зазначеного питання до Укравіатрансу подаються керівниками підприємств, установ, організацій відповідними командирами (начальниками) тільки після отримання дозволу від органу місцевого самоврядування, а у разі проведення аерофотозйомки - відповідних органів Міноборони.

23. Навчально-тренувальні, демонстраційні польоти повітряних суден спортивного призначення, повітряних куль, надлегких повітряних суден та повітряних суден аматорської конструкції виконуються в зоні відповідальності одного району польотної інформації з дотриманням Правил польотів у повітряному просторі України. Відповідальність за організацію таких польотів несуть керівники авіапідприємств, організацій або власники повітряних суден, що планують провадження зазначеної діяльності.

24. Користувачі повітряного простору, які виконують польоти на повітряних суднах спортивного призначення, повітряних кулях, надлегких повітряних суднах та повітряних суднах аматорської конструкції з посадкових майданчиків, зобов'язані організувати зв'язок з органами ОПР та органами управління Військ ППО.

25. З метою зменшення забруднення атмосферного повітря транспортними та іншими пересувними засобами і установками та впливу пов'язаних з ним фізичних факторів на здоров'я людей і діяльність підприємств, установ та організацій для кожного аеродрому встановлюється зона обмеження житлово-громадського, культурно-побутового та промислового будівництва, межі якої доводяться до відома органів місцевого самоврядування. Зазначені межі враховуються під час планування, будівництва і здійснення розвитку міст та інших населених пунктів, будівництва та реконструкції промислових, сільськогосподарських та інших об'єктів.

26. Цивільні аеродроми використовуються як запасні для повітряних суден незалежно від їх відомчої належності. Інші аеродроми за рішенням державних органів, підприємств, установ та організацій, яким ці аеродроми належать, можуть бути виділені як запасні для повітряних суден. Перелік запасних аеродромів визначається Укравіатрансом за погодженням з відповідними державними органами, підприємствами, установами та організаціями, яким належать ці аеродроми.

27. Перелік аеродромів для використання у міжнародному повітряному сполученні визначається Кабінетом Міністрів України. Тимчасовий дозвіл на виконання міжнародних польотів з (до) аеропортів (аеродромів), у яких відсутні пункти пропуску через державний кордон, надається згідно з положенням, що затверджується Мінтрансом, Міноборони, Держкомкордоном та Держмитслужбою.

28. Інструкції з виконання польотів (використання повітряного простору) у районах аеродромів, посадкових майданчиків, з експлуатації полігонів, пунктів запуску куль-пілотів тощо розробляються юридичними і фізичними особами, діяльність яких пов'язана з використанням повітряного простору, погоджуються із заінтересованими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями і затверджуються керівниками відповідних державних органів. Зазначені інструкції повинні бути погоджені з Укравіатрансом, Украерорухом (Украероцентром і відповідним РДЦ). Один примірник затвердженої інструкції користувачі повітряного простору надсилають до Украероруху, а державної авіації - додатково до Головного штабу Військово-Повітряних Сил.

29. Один примірник затвердженої інструкції з виконання польотів (використання повітряного простору), а також зміни і доповнення до неї експлуатанти або власники аеродромів цивільної авіації, у тому числі аеродромів спільного базування та аеродромів спільного використання, подають до Украероруху (CAI) з метою публікування відомостей, що мають важливе значення для аеронавігації, у відповідних документах з аеронавігаційної інформації.

30. Інструкції з виконання польотів у районах аеродромів, які належать Збройним Силам, МВС, МНС, а також зміни та доповнення до неї Украероруху (CAI) для публікування не надаються (крім аеродромів спільного базування та аеродромів спільного використання).

Інші інструкції з виконання польотів з посадкових майданчиків (використання повітряного простору) розробляються власниками повітряних суден (експлуатантами, в тому числі аматорами), погоджуються з органами місцевого самоврядування, Украерорухом (Украероцентром та РДЦ), у зоні відповідальності якого знаходиться повітряний простір над відповідною земельною ділянкою, а у разі розташування її в зоні з особливим режимом використання повітряного простору - Міноборони та Держкомкордоном і затверджуються Укравіатрансом.

31. Забезпечення польотів повітряних суден будь-яких видів і конструкцій здійснюється виключно юридичними особами, які отримали сертифікат (свідоцтво) або інші повноваження відповідного державного органу.

32. Забезпечення польотів повітряних суден може здійснюватися особою, яка отримала відповідну освіту і в установленому порядку допущена до виконання робіт.

33. Експлуатанти цивільних повітряних суден подають Укравіатрансу, а експлуатанти, зайняті у міжнародному повітряному сполученні, - також Раді IKAO в обсязі, передбаченому статтею 67 Конвенції про міжнародну цивільну авіацію ( 995_038 ), звіти про перевезення, статистичні дані щодо витрат та фінансові дані із зазначенням усіх надходжень та їх джерел в установлені Укравіатрансом терміни.

34. Фотографічною апаратурою на борту повітряних суден можна користуватися тільки за наявності спеціального дозволу, який надається:

Укравіатрансом за погодженням з Генеральним штабом Збройних Сил - для цивільних повітряних суден;

Мінпромполітики за погодженням з Генеральним штабом Збройних Сил - для експериментальних повітряних суден;

Генеральним штабом Збройних Сил - для державних повітряних суден.

35. Забезпечення польотів (метеорологічне, аеронавігаційне, інженерно-авіаційне, аеродромне, електросвітлотехнічне, радіотехнічне, комерційне (службою організації перевезень), орнітологічне, медичне, режимно-охоронне, пошуково-рятувальне) здійснюється відповідно до Правил польотів у повітряному просторі України.

III. Організація повітряного руху

36. Організація повітряного руху включає комплекс бортових та наземних функцій (організація повітряного простору, обслуговування повітряного руху та організація потоків повітряного руху), необхідних для забезпечення безпечного руху повітряних суден на всіх етапах польоту.

Організація повітряного простору

37. Організація повітряного простору визначається відповідно до вимог цього Положення, класифікації повітряного простору ОПР згідно з додатком 11 ( 995_655 ) до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію ( 995_038 ) з урахуванням встановлених вимог щодо охорони навколишнього природного середовища.

38. Структурно повітряний простір складається з таких елементів:

райони польотної інформації;

диспетчерські райони;

диспетчерські зони;

зони аеродромного руху;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes