Нафтопровід, Детальна інформація

Нафтопровід
Тип документу: Реферат
Сторінок: 68
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: фелікс
Розмір: 364.9
Скачувань: 1858
Станційна технологія МНТ “Південний” складається з:

- двох всмоктувальних колекторів підпірних насосів Ду1220 мм.;

- двох нагнітальних колекторів підпірних насосів (Ду800мм.– на всмоктування магістральних насосів та Ду1220мм.– на прийомний колектор резервуарного парку для здійснення внутрішньостанційних перекачок та наливу нафти в танкери);

- викидний колектор магістральних насосів Ду820мм.;

- регулюючі заслонки (2 штуки Ду520 мм. кожна);

- вузол пуску-прийому ОП 41/1, який з’єднує нагнітальну лінію магістральних насосів з лінійною частиною нафтопроводу Одеса-Броди для перекачки нафти на ЛВДС “Броди” чи нафтопровід “Снігурівка-Августівка”, або прийом нафти з лінійної частини через засувки 78 і 77 та фільтри-брудоуловлювачі в резервуарний парк;

- запобіжних скидних клапанів типу СППК 4Р 150*40, розміщених на вході магістральної насосної, фільтрів-брудоуловлювачів та прийомному і відкачуючому колекторах резервуарного парку, які з’єднані з скидним трубопроводом Ду720 мм і резервуарами №2 і №4. Через дану лінію надлишок тиску, який більший за тиск настройки скидних клапанів, скидується в резервуари.

- системи дренажів з фільтрів-брудоуловлювачів, регулюючих заслонок, магістральних та підпорних насосів, які з’єднані в одну дренажну систему Ду108 мм., яка під’єднана до двох підземних дренажних ємностей об’ємом 13м3 кожна. При досягненні максимального рівня нафти в даних ємностях спрацьовує поплавковий електричний сигналізатор рівня Omuv, який подає сигнал на АСУТП, де в свою чергу формується і видається команда автоматичного включення дренажних насосів №1НД або №2НД типу 12НА 9*4 з подачею 80 м3/год та напором 43 м, які відкачують нафту з дренажних ємностей у всмоктувальний колектор Ду1220 мм. підпірних насосів. Після відкачки дренажних ємностей спрацьовує сигналізація мінімального рівня, яка є основою для видачі автоматичної команди на відключення працюючого дренажного насоса системою АСУТП.

- підпірна насосна призначена для забезпечення безкавітаційної роботи магістральних насосів, здійснення операцій наливу нафти в танкери та внутрішньостанційних перекачок. Для забезпечення цього змонтовані два підпірні насоси НПВ-3600-90-3 з електродвигуном потужністю N=1250 кВт, напругою U=10 кВ та 1500 об/хв. у вибухозахищеному виконанні.

Насоси встановлені на відкритій бетонній площадці. Засувки обладнані електроприводами типу Rotork.

Збір витоків від ущільнень вала, випорожнення корпусу і трубопроводів проводиться в підземні дренажні ємності ЄП-16 (2 шт.).

Обв’язка підпірних насосів забезпечує послідовну роботу будь-якого підпірного насосного агрегату з магістральними агрегатами насосного цеху №1 та з колекторами резервуарного парку для здійснення внутрішньостанційних перекачок.

- насосний цех №1 призначений для забезпечення об’ємів перекачки з врахуванням параметрів (продуктивності і напору) при відкачці нафти в магістральний нафтопровід в об’ємі 12 млн. тонн в рік та на перспективу 40 млн. тонн в рік встановлено три магістральні насосні агрегати НМ 3600-230 з подачею 1710, 1920 та 2120 м3/год., з електродвигуном у вибухозахищеному виконанні потужністю N=2000 кВт, напругою U=10 кВ та 3000 об./хв.

Оскільки насосні агрегати встановлено на відкритій бетонній площадці, для забезпечення змащування підшипників насосів та двигунів магістральних агрегатів встановлена маслоустановка з двома (основний та резервний) насосами подачі масла, яка розміщена в закритому опалювальному приміщенні.

Агрегатні засувки насосного цеху №1 обладнані електроприводом типу Rotork.

Збір витоків від торцевих ущільнень магістральних насосів та випорожнення насосів і трубопроводів проводиться в дренажні ємності ЄП-16 (2 шт.).

З підпірної насосної нафта під тиском 8-11 бар поступає у вхідний колектор магістральних насосних агрегатів. З входу магістральної насосної через магістральні насосні агрегати потік нафти під відповідним тиском через регулюючі заслонки попадає у вихідний колектор технологічної площадки, звідки під надлишковим тиском рухається по трубопроводу до кінцевих пунктів прийому.

Крім вищезазначеної основної схеми, насосні агрегати для їх функціонування обладнані допоміжними установками (обладнанням), а саме:

- система маслозмащування підшипників магістральних агрегатів;

- повітряне охолодження масла;

- припливно-витяжна вентиляція приміщень маслогосподарства;

- системами збору нафтовитоків.

Блок фільтрів-брудоуловлювачів (2 паралельних фільтра) призначений для очищення нафти від грубих механічних домішок та запобігання попаданню в резервуари сторонніх предметів.

Площадка з регулюючими заслонками призначена для регулювання тиску (при відкачці нафти) в магістральному трубопроводі. Для цього використовуються регулюючі заслонки (РЗ-1, РЗ-2) Ду500 мм., закриття-відкриття яких здійснюється електродвигуном, на який в залежності від потрібної величини відкриття чи закриття подається електричний струм різної частоти.

Крім згаданого вище основного обладнання на технологічній площадці МНТ “Південний” є ряд допоміжних будівель і споруд, а саме:

- блок зберігання масел (поз.133/1);

- трансформаторна підстанція РП 10 кВ;

- щитові (поз. 222/1-4);

- прожекторні щогли ПМЖ-22,8 (поз. 231/1-15);

- антенні блискавковловлювачі (поз. 235/1-3);

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes