Нафтопровід, Детальна інформація

Нафтопровід
Тип документу: Реферат
Сторінок: 68
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: фелікс
Розмір: 364.9
Скачувань: 1869
Струмки шт. 37

Балки і яри шт. 51

Вибір труб при будівництві нафтопроводу виконувався за такими критеріями:

застосування труб з мінімальними товщинами стінок, що відповідають вимогам проекту;

застосування труб, що відповідають сучасним вимогам надійності;

виготовлення труб заводами України.

Вибір товщин стінок труб виконувався за графіком гідравлічних нахилів, при цьому максимально можливий тиск в трубопроводі приймався по максимальній результуючій епюрі з врахуванням реверсивності перекачки. Для вибору оптимальних за якістю та ціною труб в проекті пропонувалися труби виробництва Новомосковського та Харцизького трубних заводів. Для будівництва траси нафтопроводу були використані труби Новомосковського трубного заводу та труби з заводською ізоляцією Харцизького трубного заводу.

По трасі трубопроводу з інтервалом 12-18 км всановлена відсікаюча арматура – клинові засувки Ду 1000 Ру 80 виробництва Пенза Росія, обладнані інтелектуальними приводами Rotork. Вузол лінійної засувки складається з засувки, з інтелектуальним електроприводом Rotork, двох інтелектуальних датчиків тиску Fisher, встановленими перед та після лінійної засувки, термометра опору для контролю температури стінки трубопроводу, ультразвукового датчика контролю за проходженням очисних та діагностичних пристроїв по трубопроводу, понижувальний трансформатор, для забезпечення електроживлення привода засувки та контрольного пункту системи лінійної телемеханіки та зв’язку, станції катодного захисту. Система лінійної телемеханіки передбачає дистанційне (з МДП та ЦДП) управління лінійними засувками по трасі нафтопроводу, відображення значення тисків до і після лінійної засувки, відображення стану лінійної засувки (відкрита, закрита, в проміжному положенні, процент відкриття), потенціалу трубопроводу, температури стінки трубопроводу, сигналізацію проходження очисних пристроїв, сигналізацію відкриття дверей блок-боксу КП, сигналізацію наявності напруги на кожному високовольтному вводі КП, сигналізацію наявності напруги в колі управління засувкою та напруги живлення апаратури КВП та зв’язку.

Захист трубопроводу та запірної арматури від корозії здійснюється влаштуванням ізоляційного покриття зовнішньої поверхні труби і арматури та застосуванням електрохімічного захисту.

Нафтопровід прокладений під землею на глибині 1 метр від верхньої твірної труби згідно з вимогами СНИП 2.05.06.85. на переходах через водні перешкоди в русловій частині трубопровід прокладено нижче розрахункової лінії розмиву дна. На ділянках, що прокладені в гравійно-скельних або гравійно-галькових грунтах ізольований трубопровід укладений на подушку з м’якого мінерального грунту товщиною 0,2 м. з засипкою тим же грунтом на висоту 0,2 м. над поверхеню труби. Кути поворотів трубопроводу у вертикальній і горизонтальній площинах виконані з відводів холодного гнуття у відповідності з вимогами ГОСТ 24950-81. На обводнених ділянках трубопровід привантажено від всплиття залізобетонними баластними пристроями типу УБКм. На переходах водостоків при прокладанні трубопроводу баластування виконувалось кільцевими гавезними чи нелакокам’янистими пристроями. Ділянки трубопроводу, які перетинають залізниці та автодороги укладені в захисні кожухи. Для захисту ізоляційного покриття трубопроводу від механічних пошкоджень при виконанні переходів через водні перешкоди виконана суцільна футеровка трубопроводу дерев’яними рейками.

Вздовж нафтопроводу прокладено паралельно оптоволоконний кабель зв’язку, який має пластмасове покриття і оболонку зверху броні.

Кінець траси нафтопроводу Одеса-Броди (667 км.) на вузлі прийому засобів очистки і діагностики ЛВДС “Броди” нафтопроводу “Дружба”. Від цього вузла нафта поступає в приймальний колектор резервуарного парку, до якого підключені резервуари.

1.3 Характеристика технологічної схеми і обладнання ЛВДС “Броди” як кінцевого пункту нафтопроводу Одеса-Броди

Лінійна виробничо-диспетчерська станція “Броди” (ЛВДС “Броди”) є структурним підрозділом Філії “Магістральних нафтопроводів “Дружба” відкритого акціонерного товариства “Укртранснафта”.

ЛВДС “Броди” є однією з головних нафтоперекачувальних станцій нафтопроводу “Дружба” і поки що кінцевим пунктом новозбудованої нафтопровідної системи Одеса-Броди. Працює ЛВДС “Броди” уже більше 40 років, забезпечуючи:

прийом нафти з “Міхалок” (Білорусь) в резервуарний парк, подальше її транспортування по нафтопроводу “Броди-Карпати” до ЛВДС “Сколе” для подальшого її транспортування на експорт на кінцеві здавальні пункти прийому Будківці та Фенішлітке, в Венгрії та Словаччині;

зберігання нафти в резервуарному парку;

здійснення внутрібазових перекачок;

налив нафти в вагоно-цистерни;

злив нафти з вагоно-цистерн в резервуарний парк.

До складу технологічних об’єктів ЛВДС “Броди” входять:

резервуарний парк загальним об’ємом 170000 м3 (чотири резервуари вертикальні сталеві РВС 20000 м3 кожен два з них з плаваючою покрівлею, два з понтоном, шість резервуарів РВС 10000 м3 кожен з стаціонарною покрівлею, чотири резервуари РВС 5000 м3 кожен з стаціонарною покрівлею, два резервуари РВС 5000 м3 кожен з плаваючою покрівлею), а також споруджується РВС 75000 м3 з плаваючою покрівлею. Максимальна продуктивність наповнення-опорожнення резервуарів в залежності від типу становить від 650 до 2000 м3/год, оскільки резервуари уже експлуатуються тривалий час також значно меншими від номінальних є значення максимальних рівнів їх заповнення. Технологічна карта резервуарного парку ЛВДС “Броди” наведена в додатку Б;

основна насосна першої черги (три насоси марки QG 300/2/100 з подачею 1100 м3/год та напором 37 метрів, працюють паралельно);

основна насосна другої черги (чотири насоси марки НМ 3600-230 з подачами №1 і №2 – 2500 м3/год, №3 і №4 – 3600 2500 м3/год та напором 230 м. працюють послідовно);

підпірна насосна першої черги (два насоси марки 14 НДСН з подачею 1120 м3/год та напором 40 м.);

підпірна насосна другої черги (два насоси марки 20 НДСН з подачею 3600 м3/год та напором 60 м.);

наливна насосна (два наливні насоси марки 2МЛ з подачею 1120 м3/год та напором 20 м.);

вузли регулювання тиску по першій та другій чергах;

вузли прийому очисних пристроїв по першій та другій черзі;

вузли запуску очисних пристроїв по першій та другій черзі;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes