Нафтопровід, Детальна інформація

Нафтопровід
Тип документу: Реферат
Сторінок: 68
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: фелікс
Розмір: 364.9
Скачувань: 1866
фільтри-брудовловлювачі на вході першої та другої черги;

вузли обліку нафти;

зливно-наливна двохстороння естакада для зливу-наливу нафти в вагоно-цистерни в кількості 48 шт., по 24 шт. з кожної сторони;

зливно-наливна двохстороння естакада для зливу-наливу світлих нафтопродуктів в вагоно-цистерни в кількості 48 шт., по 24 шт. з кожної сторони.

З нафтопроводу Міхалки-Броди нафта через фільтри та вузли обліку по кожній черзі надходить в резервуарний парк. З резервуарного парку нафта поступає на вхід підпірної насосної першої чи другої черги, звідки подається під чиском 4-8 бар на вхід основної насосної першої чи другої черги. По першій черзі основні насоси можуть працювати на паралельну роботу. По другій черзі основні насоси працюють послідовно. Викид основних насосів по кожній черзі з’єднується з викидним колектором та вузлом регулювання, після якого нафта поступає в нафтопровід Броди-Карпати. Технологія забезпечує незалежно від того, яка насосна працює перекачку нафти однією насосною одночасно по двох чергах магістрального нафтопроводу (першій діаметром 520 мм., та другій діаметром 720 мм.). Для ведення внутрібазових перекачок нафти можна використовувати як підпірні так і наливні насоси. Налив нафти в вагоно-цистерни здійснюється з одночасним паралельним використанням підпірних насосів першої черги та наливних насосів. Налив всього маршруту (48 вагоно-цистерн) здійснюється за 1 годину 35 хвилин.

Також технологія ЛВДС “Броди” дозволяє здійснювати прийом нафти з нафтопроводу Одеса-Броди в резервуарний парк з можливістю її подальшого транспортування по нафтопроводу “Дружба” чи на перспективу після будівництва по нафтопроводу Броди-Гданськ до здавальних пунктів у Польщі.

Всі технологічні параметри роботи основного і допоміжного обладнання ЛВДС “Броди” контролюються АСУТП, основаною на схемах релейного захисту і автоматики. Централізоване та повузлове управління основним та допоміжним технологічним обладнанням здійснюється з місцевого диспетчерського пункту та центрального диспетчерського пункту зі Львова.

Крім основних технологічних об’єктів на ЛВДС “Броди” є ряд допоміжних споруд:

котельня;

станція біологічної очистки побутових стоків;

станція очистки промислових стоків;

ремонтні майстерні;

гараж і бокси для автотранспортної та аварійної техніки;

пожежна насосна;

корпус допоміжних служб і т.д.

Так як обладнання експлуатується уже тривалий час (більше 40 років) воно є фізично та морально застарілим, тому поступово проводиться модернізація та заміна обладнання на нове та більш досконале.



1.4 Фізико-хімічні властивості транспортованої нафти

Виходячи з сучасної ринкової ситуації та потреб економіки України нафтопровід Одеса-Броди повинен забезпечувати ці потреби каспійською нафтою, яка є набагато краща по якості і хімічному складу та є менш парафінистою за російську.

Але на сьогоднішній день, виходячи з політичних та деяких інших об’єктивних причин не можна однозначно сказати коли ця нафта буде транспортуватися нафтопроводом Одеса-Броди. На перших етапах його експлуатації більш ймовірним стає транспортування даним нафтопроводом російської нафти.

Тому для виконання подальших гідравлічних розрахунків в наступних розділах даного дипломного проектубудуть потрібні фізико-хімічні властивості двох сортів нафт: каспійської (СРС Bland) та російської (Urals).

В таблиці 1.3 наведені основні фізико-хімічні властивості двох сортів нафт, визначені лабораторним способом.

Таблиця 1.3- Основні фізико-хімічні властивості нафт, що будуть транспортуватися по нафтопроводу Одеса-Броди

Параметр Значення

CPC Bland (каспійська) Urals (російська)

Густина нафти при 00С, кгм3 803,2 878,5

Густина нафти при 100С, кгм3 795,8 871,9

Густина нафти при 200С, кгм3 788,7 865,4

Кінематична в‘язкість нафти при 00С, сСт 3,2 48,41

Кінематична в‘язкість нафти при 100С, сСт 2,53 30,6

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes