Нафтопровід, Детальна інформація

Нафтопровід
Тип документу: Реферат
Сторінок: 68
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: фелікс
Розмір: 364.9
Скачувань: 1858
- автоматичний контроль технологічних параметрів роботи обладнання і стану устаткування, захисне відключення та сигналізація при відхиленні їх від норми;

- переключення основного і допоміжного технологічного устаткування при їх відмові на резервне;

- відображення в МДП всіх параметрів роботи обладнання МНТ “Південний”.

Так як термінал побудований і зданий в експлуатацію недавно, все обладнання, яке встановлено, відповідає сучасним новинкам науки і техніки, особливо в галузі АСУТП. Це дає змогу звести до мінімуму затрати людської праці, особливо змінного персоналу, пов’язані з веденням технологічного процесу прийому, зберігання та транспортування нафти по трубопроводу та наливу нафти в танкери.

Резервуарний парк МНТ “Південний” є його одним з основних технологічних об’єктів, який призначений для прийому нафти з танкерів, із трубопроводу з ЛВДС “Броди” чи нафтопроводу “Снігурівка-Августівка”, зберігання нафти в резервуарному парку, відкачку нафти на ЛВДС “Броди” чи на НПС “Августівка”, налив нафти з резервуарів в танкери дедвейтом до 100 тисяч тонн, пришвартовані на причалі МНТ.

Резервуарний парк МНТ “Південний” складається з десяти резервуарів вертикальних сталевих РВС 20000 м3 кожен з плаваючою покрівлею. Резервуари розміщені в два ряди (парна і непарна сторона) і об’єднані в дві групи: перша (велике каре)- шість резервуарів, відділені один від одного обвалуванням, друга (мале каре)– чотири резервуари, відділені один від одного обвалуванням. За обвалуванням груп резервуарів прокладені два колектори діаметром Ду1220 мм. для прийому та відкачки нафти з резервуарів. Кожен резервуар через фланцеві клинові засувки Ду1000 мм. під’єднаний до прийомного та відкачуючого колекторів. Після засувок трубопроводи Ду1020 мм. переходять в чотири (два прийомні і два відкачуючі) прийомно-роздавальні патрубки (ПРП) діаметром Ду720мм. Закінчується кожен ПРП фланцевою запірною заслонкою з ходом 0-900. Запірні заслонки призначені для швидкого (до 20 секунд) перекриття резервуару у випадку пошкодження трубопроводів. Паралельно до ПРП відкачуючого колектора прокладено трубопровід діаметром Ду273 мм., який через ручну засувку Ду250 мм. з’єднаний з резервуаром, а другим кінцем- з відкачуючим ПРП після запірної заслонки. Даний трубопровід призначений для зачистки резервуару від донного залишку нафти при виводі його в ремонт.

Після трубопроводів прийомного та відкачуючого колекторів резервуарного парку Ду1220 мм. по периметру обвалування груп резервуарів та між обвалуваннями груп прокладена дорога для проїзду пожежної та автотракторної техніки.

За обвалуваннями також розміщені напірні кільця трубопроводів подачі піни (В10) та подачі води (В2) з пожежними гідрантами та двома електропривідними засувками на кожен резервуар, призначені для гасіння резервуару, що горить, та охолодження сусідніх резервуарів.

Всередині каре кожного резервуару розміщені колодці для збору дощових та промислових стоків, які з’єднані з загальним промканалізаційним колектором. В кожному колодці розміщена хлопавка з ручним приводом, призначена для запобігання попадання великих об'ємів нафти при механічному пошкодженні або переливі резервуару в промканалізацію. Хлопавки повинні бути постійно закриті. Їх відкривають тільки підчас дощу.

Технологічні та пожежні засувки кожного резервуару обладнані інтелектуальними електроприводами Rotork, а запірні заслонки- інтелектуальними електроприводами Limitork, які управляються в місцевому та дистанційному (з МДП) режимах.

Будівельні металоконструкції резервуарів РВС 20000 м3 з плаваючою покрівлею виконані в формі вертикальних циліндрів (див. графічний матеріал), які складаються з днища, стінки і плаваючої покрівлі.

Днище резервуару і центральна частина плаваючої покрівлі виготовлені у вигляді полотнищ, які транспортувалися до місця монтажу завернутими в рулони. Стінка резервуару змонтована методом зварювання окремих листів сталі 09Г2С, розміром 1,5*6м. Днище резервуару складається з центральної частини, виконаної з листів товщиною 7 мм. і потовщених окрайок товщиною 14мм. Окрайки сприймають згинний момент, що передається на днище нижньою частиною вертикальної стінки резервуару. Товщина стінки резервуару від 24 мм. (1 пояс) до 10 мм., в залежності від номеру поясу. Внутрішні поверхні всіх поясів резервуару встановлені без зміщення стикових кромок, що забезпечує плавне переміщення плаваючої покрівлі з герметизуючим ущільненням. Для надання стінці резервуару більшої стійкості при дії вітрового навантаження і розтягуючої сили по її верхньому краю змонтовано кільце жорсткості, яке одночасно виконує функцію кільцевої площадки обслуговування.

Плаваюча покрівля, змонтована у вигляді металевого настилу, утримується на плаву понтонним кільцем, яке зібране із окремих елементів (коробів). Плавучість понтонного кільця забезпечується наявністю ізольованих відсіків. Люки, які є в кожному відсіку короба, дозволяють контролювати герметичність відсіків підчас експлуатації резервуару. В кожному відсіку короба для зливу нафти передбачена пробка. Центральна частина плаваючої покрівлі, виготовлена з листового настилу, під’єднана до понтонного кільця з таким розрахунком, щоб вона не відчувала підпору нафти. В пустому резервуарі плаваюча покрівля опирається на 63 стійки висотою 2,5 м.

Для координації руху плаваючої покрівлі встановлені дві направляючі із труб діаметром 530 мм., які одночасно виконують функцію регулятора тиску між покрівлею і затвором.

Для обслуговування обладнання, встановленого на резервуарі, змонтовані зовнішня шахтна і внутрішня катуча драбини.

Умови експлуатації резервуарів РВС 20000 м3 з плаваючою покрівлею МНТ “Південний” наведені в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1- Умови експлуатації резервуарів МНТ

Назва параметра Величина

Нормативне значення маси снігового покриву 50 кгс/м2 (1 район)

Нормативне значення вітрового тиску 38 кгс/м2 (2 район)

Мінімальне значення температури повітря -270С

Сейсмічність району 7 балів

Продукт, що буде зберігатися Нафта

Густина продукту 0,7-1,0 т./м3

Внутрішній надлишковий тиск в газовому просторі резервуару відсутній

Розрідження повітря (вакуум) відсутній



Продовження таблиці 1.1.

Назва параметра Величина

Резервуар номінальним об’ємом 20000 м3 з плаваючою покрівлею призначений для прийому, зберігання та відкачки нафти

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes