США, Детальна інформація

США
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 124.6
Скачувань: 2617
Фермери Півночі роблять половину товарної продукції сільського господарства США. У порівнянні з Півднем тут багато більше значних господарств, що використовують народний праця. Поряд із рослинництвом широко поширене різноманітне тваринництво, що по вартості продукції набагато перевершує рослинництво.

Колишній рабовласницький Юг. Серед різноманітних промислових підприємств Півдня дуже багато нафтопереробних, нафтохімічних і алюмінієвих. Більшість із них розташовано в Техасі, на прибережному подолі сусідніх штатів і в долі ріки Теннесі, де державою побудований каскад ГЕС і багато ТЕС. Промислове будівництво поширилося і на курортний район Флориди.

У сільському господарстві півдня збереглися ще дрібні орендарі - здольники (кроппери), але з кожним роком їх стають усе менше: негри ідуть із землі і переселяються в міста. У східних і центральних частинах Півдня переважає рослинництво, що спеціалізується на виробництві технічних і субтропічних культур; на заході, у передгір'ях Кордильєр, розвите м'ясне тваринництво.

На межі Півночі і Півдня розташований столичний округ Колумбія зі столицею - Вашингтоном (770 тис. жителів). Місто будувалося як адміністративний центр. Промисловість у ньому подана тільки поліграфічними і харчовими підприємствами, зато широко розвита сфера обслуговування, у якій зайнято багато негрів. Тепер у столиці США живе більше американців - негрів, чим американців - білих.

Колонізовуваний Захід. Захід - наймолодший, найменш дослідженний район країни. Але по ступені розвитку новітніх галузей промисловості він займає головне місце; широко розвиті і науково-конструкторська діяльність, особливо пов'язана з військовим виробництвом. На Тихоокеанському узбережжі швидко ростуть міські агломерації. Саму багатолюдну з них очолює Лос-Анджелес. На початку XX сторіччя він славився своєї кіно промисловістю, що улаштувалася в гарному пригороді - Голлівудє. Пізніше на території міста була виявлена нафта, і в ньому з'явилися нафтопереробні заводи. Тепер Лос-Анджелес - значний порт, важливий машинобудівний і нафтопереробний центр, у якому зберігається найбільше у світі кіновиробництво. Має він і курортне значення.

Місто Сан-Франциско розташованє на вході у велику бухту, по берегах якої розмістилися його міста супутники. У Сан-Франциско знаходяться самі значні на берегах Тихого океану судноверфі і численні машинобудівні підприємства. Добре розвинута консервна промисловість, що переробляє овочі і фрукти, що вирощуються на Заході.

Сільське господарство району розвивається в двох напрямках: на поливних землях розширюється інтенсивне рослинництво, а в гірських частинах зберігається напівпасовищне скотарство.

До складу Заходу входять штати Гаваї й Аляска. У господарстві США роль Аляски визначається рибальством, пушним промислом і лісовим господарством. Тепер на Алясці стали добувати нафту і природний газ. Жителі Гаваїв вирощують цукровий очерет і ананаси.

Охорона навколишнього середовища й екологічні проблеми.

У 60-70 р. деякі найбільше індустріалізовані й урбанізовані райони США стали на грані екологічної кризи.

Розширення відкритого видобутку корисних копалин призвело до росту площі "бедлендов", нарощування теплової енергії - до поширення кислотних дощів, продовженні бурхливої автомобілізації - до перетворення ряду міст у дійсні "смогополіси". Стало вгасати органічне життя у Великих озерах, особливо в озері Эрі. У американській літературі описаний унікальний випадок, коли горіла ... ріка, на якій розташованє промислове місто Клівленд, - до такого ступеня її води були насичені нафтою.

У цих умовах у США був прийнятий закон про національну політику у відношенні навколишнього середовища. Були збільшені витрати на природоохоронні заходи. Стала впроваджуватися нова технологія. Значну ініціативу початку виявляти громадськість. Поліпшилося екологічне утворення і виховання молоді. І в результаті стан навколишнього середовища стало поступово поліпшуватися. Чистіше стали Великі озера і ріки, що впадають у них, у яких знову ловиться форель, повітря над Нью-Йорком, Чикаго й іншими містами. Але в деяких районах екологічна ситуація продовжує залишатися складної.

Література

Економічна географія закордонних країн (підручник для

9 класу). За редакцією В.П. Максаковського. М., 1988.

Географія (підручник для 10 класу).

За редакцією В.П. Максаковського. М., 1993.

Радянський енциклопедичний словник.

За редакцією А.М. Прохорова. М., 1987.

Сучасні Сполучені штати Америки:

Енциклопедичний довідник. М.,1988

Країни світу:

Стислий політ. - економ. довідник. М, 1985

Атлас світу. Відповідальні редактори: С.И. Сергєєва, В.М. Антонов. М., 1990.

Атлас світу.

Відповідальний редактор В.М. Антонов. М., 1990.

PAGE

PAGE 1

Американці

США

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes