США, Детальна інформація

США
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 124.6
Скачувань: 2616
Розміщення машинобудування в основних районах збігається з розміщенням міст і агломерацій. У ще більшій мірі це відноситься до трьох мегаполісів США, що фактично утворюють три головні машинобудівних райони країни. Незважаючи на дуже велику розмаїтість підприємств, окремі штати виділяються своєю вузькою спеціалізацією.

Верстатобудування зосереджене головним чином у межах Приозерного і Південно-Східного мегаполісів. Заводи Півдня і Заходу одержують верстати й устаткування з Півночі.



З галузей транспортного машинобудування особливо великий розвиток одержали автомобіле- і літакобудування. Автомобілебудування - національна галузь промисловості США. Тут вперше почався масовий випуск автомобілів; кожний сьомий працюючий американець робить або обслуговує автомобілі. Автомобільні заводи є в 125 містах, розташованих у 26 штатах країни. Проте більше усього автомобілів виготовляється в межах Приозерного мегаполіса. Тут знаходяться головний "автомобільний штат" Мічиган і "автомобільна столиця" США - Детройт.

Хімічна промисловість подана в багатьох десятках центрів, але підвищена концентрація її в окремих районах також дуже характерна.

Головний район нафто- і газо-хімічної промисловості США склався в межах нафтогазоносного басейну Мексиканської затоки. Тут діє більш 200 підприємств і знаходиться "нафтохімічна столиця" США - Х'юстон.

Легка і харчова промисловість. Серед галузей легкої промисловості найбільш розвинені текстильна і шкіряно-взуттєва. Текстильна промисловість протягом двох сторіч концентрувалася в північноатлантичних штатах - так званої нової Англії, із центром у Бостоні. Але останнім часом відбулася міграція цієї галузі в південноатлантичні штати, ближче до районів більш дешевої робочої сили, районам виробництва бавовни і синтетичного волокна, ринкам збуту.

Харчова промисловість подана потужними комбінатами, що розміщуються в основних сільськогосподарських районах і найбільших містах (особливо Півночі і Заходу).

На розміщення промисловості США великий вплив роблять чинники концентрації, трудових ресурсів, транспортний, а останнім часом - екологічний і "наукоемний".

Промислові райони і пояс. У такій країні, як США, можна виділити багато промислових районів різного рангу. Найбільші серед них три - Нью-Йоркський, Лос-Анджелеський і Чикагський. Більшість промислових районів США входять у ще більш значні утворення - чотири промислових пояси.

Особливо велика роль найстаршого Північного промислового поясу, що простягається на 1,5 тис. км від Атлантичного океану до Міссісіпі. Він включає декілька старопромислових районів і багато десятків, якщо не сотні, промислових центрів. Хоча частка цього поясу в промисловому виробництві США знижується, він продовжує залишатися найбільшою індустріальною областю у світі. Південно-східний промисловий пояс, що сформувався в останні десятиліття, спеціалізується на випуску трудомісткої й енергоємної продукції, також порівняно новий район узбережжя Мексиканської затоки (його звичайно іменують "Гальф" - "Затока") - на нафтопереробки і нафтохімії. А в Каліфорнії переважають новітні наукоємні галузі.

Агропромисловий комплекс.

Про природно-ресурсні передумови для розвитку сільського господарства на території США вже було сказано вище (див. пункт "Природні умови і ресурси"). Але тепер роздивимося цю тему докладніше.

4

F

J

\

r

 

\x00B2

1/4

3/4

\x00D0

a

u



v

x

I

\x00D0

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes