США, Детальна інформація

США
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 124.6
Скачувань: 2608
Водяний і повітряний транспорт. Річковий транспорт зберігається головним чином на ріках Міссісіпі. Біля 1/3 річкового флоту складають танкери і наливні баржі. Флот Великих озер складається зі значних самохідних судів, що по вантажопідіймальності близькі до морського. Велика частина цих судів спеціалізованаі (рудовози, лісовози й ін.).

Значення самого старого, морського транспорту росте зі збільшенням трансокеанської торгівлі США. Але американський флот застарів і став неєкономічним, що разом із приватними кризовими коливаннями господарства змушує постійно тримати на приколі значну частину судів.

Половина морського вантажообігу припадає на каботажні перевезення. Чимала їхня частка, як і зовнішньоторговельних перевезень країни, припадає на Великі озера.

Морський торговий флот під американським прапором нараховує більш 730 судів (тоннажем 100 реєстрових тонн і вище) загальним дедвейтом порядку 24 млн. тонн. Значне число судів, що фактично належать американським судовласникам, зареєстровано під "зручними прапорами", тобто під прапорами країн із низькою заробітною платою екіпажів, слабким впливом профспілок і т.п. - Ліберії, Панами й інших країн.

Велике значення має повітряний транспорт, що здійснює регулярні рейси між містами США, а також в інші держави. Майже 2/3 пасажирів, що прибувають у США з-за кордону і залишаючих країну, користуються літаками. Регулярні авіалінії складають 600 тис. км.

Традиційно важливою ланкою капіталістичного господарства Сполучених Штатів є внутрішня торгівля. Головне місце цієї галузі в економіці країни визначається її високої часткою у ВНП. У 1986 році ця частка складала 16,5% (у тому числі оптова торгівля - 6,9%, роздрібна - 9,6%).

Володіння і зовнішні економічні зв'язки.

США належить ряд територій у Карибському морі і Тихому океані.

Пуерто-Ріко (Співдружність Пуерто-Ріко) - країна у Вест-Індії, розташована на острові Пуерто-Ріко і невеличких островах Вьекес, Кулебра, Мона та ін. З півночі омивається водами Атлантичного океану, з півдня - Карибського моря. Площа - 8,9 тис. км2, населення - 3,28 млн. чоловік (дані на 1985 рік). Адміністративний центр - Сан-Хуан. Офіційні мови - англійська і іспанська.

У Пуерто-Ріко розташовані 13 американських військових баз, склади ядерної зброї.

Виіргінські острови - група невеличких островів у Карибському морі, самі значні з який Сент-Томас, Сент-Джонс і Санта-Крус. Володіння Великобританії і США. Острови, що належать Сполученим Штатам, і мають площу 352 км2, населення - 11 тис. чоловік (дані на 1985 рік). Адміністративний центр - Шарлотта-Амалія. Офіційна мова - англійська.

На Виргінських островах розташовується військово-морська база.

Гуам - острів у західній частині Тихого океану, самий значний у групі Маріанських островів, площа - 549 км2, населення - 124 тис. чоловік (дані на 1985 рік). Адміністративний центр - Аганья. Офіційна мова - англійська.

Східна Самоа - група островів у східній частині архіпелагу Самоа в Тихому океані, самий значний - острів Тутуіла (137 км2). Загальна площа - 197 км2 , населення - 36 тис. чоловік (дані на 1985 рік). Адміністративний центр - Паго-Паго (острів Тутуіла). Офіційна мова - англійська.

США володіює також групою невеличких островів у Тихому океані, самими значними з який є:

Уейк, площа - 8 км2, населення - 2,2 тис. чоловік (дані на 1983 рік); тут розташовується військово-морська база США.

Мідуей, площа - 5 км2, населення 2,2 тис. чоловік (дані на 1983 рік). Як і на Уейку, тут знаходиться військово-морська база США.

Атол Джонстон, площа - 2,6 км2, населення - 300 чоловік (дані на 1980 рік). На острові розміщується військова база США.

Крім того, із 1947 року під керуванням США знаходиться підопічна територія ООН, розташована в західній частині Тихого океану до півночі від екватора, - Тихоокеанські острови (Мікронезія), до складу яких входять Каролінські, Маріанські і Маршаллові острови. Вони містять у собі більш 2 тис. атолів і островів, загальна площа яких складає 1,8 тис. км2, населення - біля 140 тис. чоловік (дані на 1985 рік). Адміністративний центр- Колоніа (острів Понапе). Офіційна мова - англійська.

США підтримують зовнішньоторговельні зв'язки з державами всіх континентів, але із соціалістичними країнами вони невеликі. Особливо великий прибуток одержують монополії США від неєквівалентной торгівлі з країнами, що розвиваються: американські товари збувають у ці країни по високих цінах, а сировина і продукти плантаційного господарства країн, що розвиваються, закуповують по низьких цінах. З розвитими капіталістичними країнами США веде озлоблену конкурентну боротьбу (особливо з країнами "Загального ринку" і з Японією). У експорті США біля половини припадає на машини й устаткування, а в імпорті - 2/3 на сировину, паливо і напівфабрикати. Довгий час зовнішньоторговельний баланс був активним і покривав значну частину державних витрат, серед яких щорічно зростають витрати на військове виробництво й утримання військових баз. До початку 80-х рр. імпорт перевищив експорт, зовнішньоторговельний баланс став пасивним.

США - найбільший експортер капіталу. Монополії вкладають свій капітал у різноманітні сфери діяльності багатьох країн, а держава надає позики особливо великі тим країнам, у яких панують реакційні режими.

Економічні райони США.

Про економічні райони США вже було сказано декілька слів у поділі "Загальна характеристика господарства". Роздивимося тепер кожний район більш докладно.

Промислова Північ. Північ продовжує залишатися головним економічним районом США, але його питома вага в господарстві країни знизилася в результаті розвитку Півдня і Заходу.

За винятком мінеральної сировини, Північ робить велику частину промислової і сільськогосподарської продукції. Майже всі промислові підприємства зосереджені в східній частині району - у Приозер'ї і на Північному-Сході. У західній частині (у преріях і долині Міссісіпі) переважає сільське господарство. Біля 4/5 населення живе в містах. У найбільше урбанізірованній приатлантичній смузі розташоване найбільше місто країни - Нью-Йорк.

Нью-Йорк - один із найбільших портів світу, найважливіший промисловий вузол, у якому зосереджена діяльність промислових і фінансових монополій. Одночасно це культурний центр, перший у США по числу навчальних закладів інститутів, бібліотек, музеїв, театрів і кіно. Серед його дуже різноманітних по спеціалізації промислових підприємств загальнонаціональне значення мають машинобудівні і хімічні заводи, швейні і поліграфічні фабрики. Велика частина міста розташоване на островах. На однім із них - Манхаттані- знаходяться ділові квартали, забудовані хмарочосами, серед них і будинок Організації Об'єднаних Націй, і найвище, 110 - поверховий будинок. Але тут, як і в інших районах міста, багато старих будинків, особливо в негритянському кварталі - Гарлеме.

Південніше Нью-Йорка знаходиться інший значне промислове і портової місто - Філадельфія. У ньому більше, ніж у Нью-Йорку, розвита металургія, нефтопереробка і нафтохімічна промисловість. У машинобудуванні переважають верстатобудування й інші металлоёмкі галузі. Недалеко від міста знаходиться один із найбільших металургійних комбінатів країни.

Північніше Чесапикского затоки розташований портовий, суднобудівний і нафтопереробний центр - Балтімор. Біля нього побудований самий потужний металургійний комбінат США.

На березі озера Мічиган розміщена велика міська агломерація з центром у Чикаго. Разом із пригородами Чикаго робить багато чорного металу, а ще більше різноманітних машин і електротехнічної апаратури. У ньому зосереджена харчова промисловість національного значення. Місту не вистачає земля. Його центральна частина побудована на штучному насипі, фундаменти хмарочосів спочивають на палях. Велике значення Чикаго як транспортного вузла: від нього розходиться більш 30 магістральних залізниць, до причалів порту підходять океанські суду.

Інший значне приозерне місто - Детройт - славиться своїм автомобілебудуванням. Наприкінці XIX сторіччя в його пригороді Генрі Форд побудував перший у США автомобільний завод. Тепер до множини автомобільних заводів у Детройті і сусідніх містах додалися інші машинобудівні підприємства.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes