США, Детальна інформація

США
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 124.6
Скачувань: 2608
США - типова країна міських агломерацій. У 1950 р. у США нараховувалося 170 міських агломерацій, а наприкінці 80-х рр. - біля 300. Міст - "мільйонерів" у США усього 6, а агломерацій - "мільйонерів" біля 40. У них мешкає половина населення США. Але увесь час ціна, що росте, на землю, погіршення екологічної і транспортної ситуації в ядрах агломерацій при широкому розвитку індивідуального автотранспорту, і ще з урахуванням прагнення середнього американця неодмінно жити нехай у невеличкому, але власному будинку призвели до гігантського стихійного розростання приміських зон. Тепер у такої "одноповерхової Америці" живе 2/3 всіх американських сімей, тоді як у центральних частинах міст, принаймні донедавна, населення убувало, тобто йшов процес субурбанізації. Це викликає широке поширення "маятникових" поїздок.

В другій половині XX американські географи відзначили формування в США мегаполісів. Нині в країні таких мегаполісів три: Північно - Східний, Приозерний і Каліфорнійский. Перший із них, що простягається від Бостона до Вашингтона, скорочено називають "Босваш", другий, розташований між Чикаго і Піттсбургом, - "Чіпітс", а третій (Сан-Франциско - Сан-Дієго) - "Сан-сан".

Більшість сільського населення живе на далеко віддалених друг від друга фермах (розсіяна форма розселення); компактні сільські поселення більш чисельні на південному сході країни. Але за умовами побуту сільські жителі не дуже сильно відрізняються від міських. Отже, міський спосіб життя по суті безроздільно панує по всій країні.

Класова структура населення типова для розвиненої капіталістичної країни. Невеличка група буржуазії (приблизно 250 сімейств мільярдерів і мільйонерів, декілька великий прошарок значної і середньої буржуазії) експлуатує працю мільйонів робочих, службовців і дрібних фермерів. Біля 9/10 американців працюють за наймом, понад 1/3 із них - робітники. Кількість людей, зайнятих у сільському господарстві, у 7 разів менше, ніж у промисловості.

США служать яскравим прикладом того, що в умовах капіталізму навіть такі економічно розвнені країни не можуть справитися з бідністю. Вдома в центральних районах, із яких буржуазні сім'ї виїхали в пригороди, перебудовуються спекулянтами в розрахунку на малозабезпечене населення, збільшується скупченість населення, погіршуються санітарні умови. Наростаюче забруднення повітря і води в ряді міст досягло критичних показників. Плата за квартиру, медичну допомогу непосильна усе більшому числу американців. Безробіття , що росте , (особливо в найбільших містах) стимулюють ріст наркоманії і злочинності.

Загальна характеристика господарства.

Ще наприкінці XIX сторіччя, перегнаши Великобританію, США вийшли на перше місце у світі по обсягі промислового виробництва. І нині вони першенствують у продуктивності праці, у більшості наукомістких виробництв. Їм удалося також зберегти свою перевагу й у деяких традиційних галузях промисловості і сільського господарства, а також у невиробничій сфері.

На США припадає більш 3/4 усього випуску авіоракетно-косміичної, 2/3 електронно-обчислювальної (особливо промислової і військової) техніки, більш 1/3 видобутку вугілля і потужності АЕС, біля 1/3 збору зернових у західному світі.

Держава втручається у всі галузі господарства і значно впливає на структуру і розміщення виробництва. За допомогою податкових пільг і кредиту воно заохочує ріст новітніх галузей промисловості і сприяє створенню нових промислових районів. Також значною мірою фінансуються державою наукові дослідження, особливо для виробництва озброєння.

Державні електростанції, що постачають фермерів електроенергією, прискорили інтенсифікацію сільскогосподарського виробництва і перетворили його у своєрідну індустріальну галузь.

Але, незважаючи на активну економічну діяльність, держава не може справитися зі стихійністю розвитку господарства. Усе сильніше позначається нестійкість економіки, ростуть податки, збільшується інфляція, усе частіше країна переживає економічні, енергетичні і валютно-фінансові кризи.



В даний час на території США можна виділити три економічні райони, що коротко можна назвати Північ (дає 2/3 продукції оброблюваної промисловості, основну частину

зернових культур, молока і м'яса), Південь, Захід.

Промисловість.

У національному доході вартість продукції промисловості в 10 разів більше вартості продукції сільського господарства. Промисловість США має велику, технічно добре оснащену матеріальну базу. Проте в умовах нестійкості господарства навіть підприємства новітніх галузей працюють із недогрузкою; безробіття постійно росте.

При погляді на карту промисловості США неважко зауважити, що всі головні галузі одержали розвиток у багатьох штатах. Але на такому фоні звичайно різко виділяються два-три штати.

Паливно-енергетичний комплекс. Головна роль в енергогосподарстві належить нафти і природному газу. Понад половини що добувається в країні нафти і ще більше природного газу дає штат Техас із прилягаючими до нього територіями півдня.



На Заході найбільше значення мають розробки нафти в Каліфорнії і на Алясці. З районів видобутку нафта і природний газ надходять до центрів переробки, частина яких розташована на Півночі.

У результаті науково-технічного прогресу вугілля загубило таких споживачів, як флот, залізницю і комунальне господарство. Тепер його використовують переважно електростанції.

Вугілля добувається в більш, як в 15-ох штатах, але головні "вугільні штати" країни - Кентуккі, Західна Віржинія, Пенсильванія, у межах яких знаходиться частина самого значного в країні Аппалачського вугільного басейну. Останнім часом росте значення штату Вайомінг на Заході, де вугілля добувається відкритим способом і містить мало сірки.

Дуже швидко росте виробництво електроенергії. В даний час США є лідером у цій галузі.





Основну частку електроенергії дають ТЕС, але на Заході ГЕС потужністю 1-2 млн. кВт виробляють більше половини споживчої енергії. У электроенергетиці швидко зростає значення атомних електростанцій.

Чорна і кольорова металургія. Чорна металургія як і раніше концентрується на півночі країни, у таких штатах, як Іллінойс, Індіана, Огайо, Пенсільванія, Меріленд. Майже 4/5 залізної руди, що добувається в США, дають родовища, розташовані біля озера Верхнього. Ще нещодавно 2/3 чорного металу давали заводи Піттсбурга, Клівленда, Чикаго й інших приозерних міст. Тепер питома вага цих підприємств знизлася внаслідок збільшення випуску металу новими і реконструйованими комбінатами, розташованими на Атлантичному узбережжі біля Філадельфії і Балтімора. Ці потужні комбінати обладнані новітньою технікою і працюють на імпортній сировині.

Заводи кольорової металургії тяжіють до районів видобутку сировини або до портів, через які сировина ввозиться. Тому дуже багато з них знаходяться на Заході і Півдні. Виплавка алюмінію орієнтується на гідровузли, побудовані на ріках Теннесі і Колумбії; на Мексиканському узбережжі алюмінієві заводи розташовані біля значних ТЕС.

Машинобудівний комплекс відрізняє висока наукоемкість, що перевищує наукоемкість обробної промисловості в цілому в 2,5 раз. Ще одною важливою особливістю комплексу є низька капіталоемкість виробництва: виробляючи приблизно 40% промислової продукції, він концентрує лише біля 20% основного виробничого капіталу. Нарешті, у цьому комплексі використовується 40% робочої сили, зайнятої в промисловості, тут зосереджена переважна частина робочих місць високого технічного рівня. Ці особливості машинобудівного комплексу сприяють інтенсивному типу відтворення в промисловості, швидкому науково-технічному відновленню продукції, підвищенню кваліфікації робочої сили.

Серед галузей машинобудування швидше інших ростуть електротехнічна, радіоелектронна, авіа- і ракетобудівна, значною мірою працюючі по військових замовленнях.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes