США, Детальна інформація

США
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 124.6
Скачувань: 2617
Зміст

Склад території й економіко-географічне положення. Державний лад

Господарська оцінка природних умов і ресурсів.

Чисельність і природний приріст населення.

Національний склад. Вікова і статева структура населення.

Розміщення населення. Урбанізація.

Класова структура і структура зайнятості населення.

Загальна характеристика господарства.

Промисловість.

Агропромисловий комплекс.

Географія відпочинку і туризму: головні райони.

Транспортний комплекс. Внутрішня торгівля.

Володіння і зовнішні економічні зв'язки.

Економічні райони США.

Охорона навколишнього середовища й екологічні проблеми.

Склад території й економіко-географічне положення.

Державний устрій .

По розмірах території Сполучені Штати Америки займають серед країн світу четверте місце (9,4 млн. км2). До складу США входять три частини. Перша - основна територія, на якій розташовані 48 штатів, займає 4/5 площі всієї країни. Вона має форму масивного чотирикутника, що простягається зі сходу на захід майже на 4,7, а з півночі на південь на 3 тис. км. Інші - далеко віддалені від неї штати Аляска і Гавайські острови в Тихому океані.

ЕГП країни дуже вигідне. Воно багато в чому визначається тим, що зі сходу її омивають води Атлантичного, а з заходу - Тихого океану. Морські межі простягаються на 12 тис. км. Це відвіку полегшувало торгові зв'язки з заокеанськими країнами й одночасно гарантувало країні безпеку.

Сприятливо вплинуло на ЕГП і сусідство з Канадою та Мексикою, країнами, що економічно менш розвинені. За рахунок цього монополії США з великим прибутком для себе експлуатують їх природні і трудові ресурси. Близько розташовані до США країни Латинської Америки, які також сприяють розвитку економіки країни.

По державному ладі США - федеративна республіка, що складається з 50 штатів. Глава держави - президент, що обирається на чотири роки. Вищий законодавчий орган - конгрес (палата представників і сенат). Кожний штат має свою конституцію, свої законодавчі і виконавчі органи влади, виборного губернатора, а також символіку. Крім того, окремо виділяється Федеральний округ Колумбія, на території якого розташована столиця країни - Вашингтон.

Господарська оцінка природних умов і ресурсів.

Рельєф країни не занадто різноманітний. Біля половини території США складають гірські хребти, плоскогір'я і плато Кордильєр; східну околицю пояса Кордильєр утворюють хребти Скелястих гір висотою більш 4 тис. метрів. Найвища точка країни - гора Мак-Кінлі (6193 м) на Алясці. На сході простягаються гори Аппалачі (2037 м). Між Кордильєрами і Аппалачами - великі внутрішні рівнини (Центральні, Великі) і Примексиканськая низина.

Незручних земель на основній території США трохи. До них відносяться высокогірні ділянки Кордильєр і Аппалач, пустині, а також заболочені простори прибережних низовин вздовж Атлантичного океану. У штатах Аляска і Гавайі велика частина земель для господарського освоєння незручні.

Природні зони розташовуються на території країни в такий спосіб: на Алясці - тундра і рідколистяні ліси, на північному сході - хвойні і змішані, на півдні - широколистяні і субтропічні змішані ліси, на внутрішньому плато Кордильєр - напівпустелі.

Кліматичні умови дуже різноманітні. Середні температури січня від –25*C (на Алясці) до 20*C (на півострові Флорида), липня 14-22*C (на західному узбережжі), 16-26*C – на східному. Осадків випадає від 100 мм на внутрішніх плоскогір'ях і плато до 2000 мм у річках і приморській смузі. Завдяки цьому, у цілому по країні можна вирощувати всі рослини помірного пояса, багато субтропічних і деяких тропічних культур (більш докладно про рослинництво див. пункт "Агропромисловий комплекс"). У Центральних і Великих рівнинах клімат посушливий, що викликає необхідність у меліоративних роботах. Для створення зрошувальних систем використовують ріки і підземні води.

Чорноземи і каштанові грунти сухих степів і лісостепів, червоноземи прибережних подолів на півдні і широко поширені алювіальні грунти мають гарну природну родючість; у гірських районах грунти менш родючі.

Колись багаті ліси сильно вирубувались: лісові масиви на Алясці й у Кордильєр по схилах берегового хребта. Зручне розташування річки Міссісіпі відвіку використовувалося для з'єднання її каналами з Великими озерами. Тепер багато старих річкових доріг утратили колишнє значення, але реконструйовані водяні шляхи по ріках Св. Лаврентія і Міссісіпі активно діють і нині. По річці Св. Лаврентія морські суда досягають Великих озер, і озерні порти стали морськими.

Надра США багаті різноманітними корисними копалинами. Але тривала нераціональна розробка призвела до виснаження ряду кращих родовищ, проте НТР відчинила можливість використовувати менш багаті і якісні родовища, що помітно заповнило сировинну базу США. Особливо значні запаси вугілля, молібдена, сірки, фосфатів і калійних солей. Можуть забезпечити потреби національного виробництва родовища залізної і мідної руд, у декілька меншого ступеня свинцево-цинкових і уранових руд. Мало або немає зовсім марганцевих руд, олова, нікелю, графіту, хромитів, бокситів, рідкісних металів.

Ресурси нафти і природного газу потенційно великі, але розроблювальні родовища швидко виснажуються, а вишукування і запровадження в експлуатацію нових родовищ йде дуже повільно. Пояснюється це тим, що монополіям вигідніше використовувати мінеральні багатства країн, що розвиваються, де вартість видобутку багато нижче, ніж у США, а також Канади й Австралії. Внаслідок цього в імпорті зростає частка мінеральної сировини і палива, роль національної мінеральної бази знижується.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes