Державна податкова адміністрація у системі органів оперативного управління бюджетом, Детальна інформація

Державна податкова адміністрація у системі органів оперативного управління бюджетом
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Анатомія
Автор: фелікс
Розмір: 27.1
Скачувань: 2036
відносна стабільність;

гнучкість податкової системи;

однозначність тлумачення;

недопустимість необґрунтованих пільг;

автоматична індексація податків і зборів;

відповідальність платників податків;

системний підхід;

численність податків. 2

Іх втілення має сприяти нейтралізації протиріч, які виникають між

державою в особі податкових органів і платниками податків, спонукуючи всіх суб'єктів підприємницької діяльності в Україні своєчасно і в повному обсязі виконувати обов'язки щодо сплати до бюджету частини свого прибутку на потреби держави.

1 Філіпов В., Папаїка О., Обов'язки і відповідальність платників у системі оподаткування України ( Економіка України – 1994, № 10, с47).

2 Базилевич В., ВасиленкоА, Бондарєва Г. Як поповнити бюджет, або роздуми про податкову модель України ( Бізнес – 1994 – 19.04).

1.3. Напрями удосконалення

податкової політики.

Сьогодні є чимало робіт, присвячених податковій політиці, проблемам

удосконалення податкової системи. Методології бухгалтерського обліку та порядку проведення документальних перевірок. Серед них слід назвати:

В.М.Федосов "Податкова система України", Ф.О.Фоменко "До нас прийшов податковий інспектор", "Порушення податкового законодавства", А.З.Бєляєв "Як уникнути великих російських податків", М.М.Скворцов "Все про податки в Україні", І.З. Зуйков "Як покращити податковий контроль", І.Є. Криницький, М.П.Кучерявенко "Податкове право", В.Філіпов, О.Папаїка, О.Белінський "Обов'язки і відповідальність платників у системі оподаткування України".

Однак багато питань, пов'язаних з кримінологічною характеристикою стану, структуру і динаміки злочинності у сфері оподаткування, способів учинення цих злочинів, причини і умови які їм сприяють, та розробку спеціальних заходів, спрямованих на їх попередження, не досліджувались, наукові публікації з цих питань відсутні.

Особливе місце серед робіт, присвячених проблемам удосконалення податкової системи, посідає монографія П.Т. Гега "Правовий режим оподаткування в Україні".

У книзі додається загальна характеристика податкової системи в Україні, розглядаються умови, які сприяють вчиненню правопорушень у сфері оподаткування, найбільш характерні способи ухилення від сплати податків, інших обов'язкових платежів, методи виявлення таких правопорушень та їх викриття, класифікація діянь правопорушників.

Монографія має теоретично – прикладний характер. автор аналізує стан правового забезпечення структурного формування та функціонування податкової системи; динаміку і структуру злочинності у сфері оподаткування в Україні; висвітлює тенденції такого антисоціального явища, як ухилення від сплати податків і пов'язаних з ним інших супутніх злочинів; досліджує причини, що породжують в умови, які сприяють учиненню злочинів у даній сфері; класифікує найбільш поширені способи ухилення злочинів у сфері оподаткування; пропонує науково обґрунтовані заходи, спрямовані на удосконалення чинного законодавства і діяльності контролюючих органів.

Автором розглядаються положення науково-теоретичного і практичного характеру, які в сукупності розкривають зміст та протиріччя, що мають місце в структурному формуванні податкової системи, основні принципи її діяльності та методи захисту від злочинних посягань. Впровадження розроблених пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства, підвищення ефективності діяльності органів внутрішніх справ та взаємодії з іншими контролюючими органами, пільгового оподаткування, зарубіжного досвіду може позитивно вплинути на результати роботи з виявлення та попередження злочинності у сфері оподаткування.

У літературних джерелах висловлюються різні думки щодо напрямів і підходів удосконалення податкової системи.

Свою точку зору на це питання висловлюють: Бадида М.П. в статті "Україні потрібна ефективна система оподаткування" ( ФУ №8, 199р.), Вдовиченко М.І. "Про ефективність податкової системи в Україні" (ФУ №3, 199р.) та "Податкове регулювання: досвід США і його використання в умовах України" (ФУ № 3, 2000р.), кайзерман В.О. "Податкова служба області в умовах удосконалення податкової системи України" (ФУ №7, 2000р.), Воронкова О.М. "Контрольна і аналітична робота податкової служби України" (ФУ №8, 2002р.), Бабич Л., Барсук Р, Давиденко С., Остапенко Л. "Податкове реформування в Україні, напрями удосконалення" (ЕУ №8, 1999р.), Луніна Г. "Податкова політика України у контексті створення умов для економічного зростання" (ЕУ №9, 2000р.), Найдвонов В., Махмудов О. "Про рефорування податкової системи" (ЕУ № 12, 2002р.), Мельник П. "Деякі суперечності в розвитку податкової системи та шляхи її подолання" (ЕУ №7, 2001р.)

Автори публікацій характеризують сьогоденний стан податкової системи України, викривають її недоліки, дають рекомендації по удосконаленню податкової системи, наводять статистичні дані та дані ДПА про надходження податків в бюджет за видами, їх динаміку за ряд років, ста, структуру і динаміку злочинів у сфері оподаткування.

Податкова політика в Україні до 1997р. була спрямована на максимальне вилучення доходів господарчих суб'єктів, що позбавляло їх стимулів до виробництва, можливості інвестування коштів у виробництво. Така політика призвела до того, що підприємства втратили оборотні кошти, а разом з ними і можливість відновлення матеріальних ресурсів. Якщо суб'єкт господарювання будь-якої форми власності потрапляє в умови, коли практично весь його доход так чи інакше вилучається в бюджет і позабюджетні фонди, то він або згортає виробництво, або всілякими способами приховує прибуток від оподаткування. Якщо не змінити в таких умовах податкову політику, виробництво зупиниться.

Заслуговує на увагу таке реформування податкової політики, яке забезпечує зменшення податкового тиску на виробника, що відповідає загальновідомим принципам податкової політики – гнучкості і стабільності.

Надання податковим адміністраціям широких повноважень щодо порушників законів про оподаткування дало змогу залучити до бюджету до 30% коштів від загальної суми податків, одержуваних в бюджет, які раніше приховувались від оподаткування.

Поступове удосконалення податкової системи проводиться в напрямі її лібералізації, децентралізації за рахунок розширення прав регіонів, зменшення тієї частки ВВП, яка перерозподіляється через бюджет. Потребує удосконалення і механізм оподаткування, який стимулював би виробництво у пріоритетних напрямах економіки і сприяв би впровадженню у виробництво нових технологій та високоефективного обладнання, а це потребує зміни податкової політики держави як на макро -, так і на мікро рівні.

За період 1992-1998рр. здійснено перехід до системи формування доходів бюджету на податковій основі, реформовано саму податкову систему. Як результат, ми маємо досить чітко визначене правове податкове поле. Існують і функціонують основні законодавчі акти з податку на додану вартість і податку на прибуток. Практика функціонування підтверджує необхідність продовження реформування існуючої податкової системи в інтересах захисту прав вітчизняних товаровиробників та розвитку держави.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes