Державна податкова адміністрація у системі органів оперативного управління бюджетом, Детальна інформація

Державна податкова адміністрація у системі органів оперативного управління бюджетом
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Анатомія
Автор: фелікс
Розмір: 27.1
Скачувань: 2034


^„A`„

атків, інших платежів, у т.ч. тими, майно яких перебуває в податковій заставі;

здійснення в межах своїх повноважень контролю за обліком, зберіганням, оцінкою та реалізацією конфіскованого та іншого належного державі майна;

прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов'язкових платників та єдиного банку даних про платників податку – юридичних осіб;

роз'яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків, інших платежів;

запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесених законом до компетенції податкової міліції, їх виявлення, розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

У своїй діяльності ДПА та її органи на місцях керуються Конституцією

України, постановами КМУ, а регіональні органи ДПА – рішеннями відповідно обласних та районних державних адміністрацій, виконкомів міських рад народних депутатів в частині контролю за надходженням податків, зборів та інших платежів бюджету.

ДПА, її органи у своїй діяльності не підзвітні регіональним органам влади й управління, вони підпорядковуються КМУ.

Видатки на утримання ДПА визначаються КМУ і фінансуються з державного бюджету.

В цілому ДПА втілює в життя податкову політику держави.

Податкова політика визначає суть та роль системи оподаткування і належить до виняткових повноважень держави. Через бюджет, податки, пільги й різні санкції держава регулює відносини як із виконавчими органами, так і господарськими організаціями, бюджетними установами, населенням, тобто юридичними і фізичними особами.

Таким чином, ДПА забезпечує виконання законів держави по мобілізації надходжень доходів у бюджет, а Державне казначейство – організацію виконання Державного бюджету України.



2.3. Статус та правові основи

діяльності ДПА. Контрольні функції ДПА.

Державна податкова адміністрація України ( далі ДПАУ) є центральним органом виконавчої влади за спеціальним статусом.

ДПА забезпечує реалізацію єдиної державної податкової політики. Вона організовує виконання актів законодавства і здійснює систематичний контроль за їх реалізацією.

ДПА узагальнює практику застосування законодавства з питань що належать до її повноважень, розробляє пропозиції щодо вдосконалення законодавства та в установленому порядку виносить їх на розгляд Президентові України та КМУ.

ДПА є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, інші печатку і штампи, відповідні бланки, рахунки в установах банків.

ДПА у своїй діяльності, керується Конституцією України, Законом України "Про державну податкову службу України" та іншими законами, актами Президента України, КМУ, іншими нормативно-правовими актами. Положенням про ДПА України, затвердженим Президентом України від 13.07.2001р. № 886/2000.

Відповідно до покладених на неї завдань ДПА здійснює такі функції:

виконує безпосередньо, а також організує роботу державних податкових адміністрацій, та державних податкових інспекцій, пов'язану із:

здійсненням контролю за додержанням законодавства про податки, інші платежі, валютні операції, порядку розрахунків із споживачами з використанням контрольно-касових апаратів, комп"ютерських систем і товарно-касових книг, лімітів готівки в касах та її використанням для розрахунків за товари, роботи, послуги, а також контролю за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності та ліцензій, патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення окремих видів підприємницької діяльності;

здійсненням контролю за додержанням виконавчими комітетами сільських і селищних рад порядку прийняття і обліку податків, інших платежів від платників податків, своєчасністю і повнотою перерахування цих сум до бюджету;

видає у випадках, передбачених законом, нормативно-правові акти і методичні рекомендації з питань оподаткування;

затверджує форми податкових розрахунків. звітів, декларацій та інших документів, пов2язаних з обчисленням і сплатою податків інших платежів, декларацій про валютні цінності та інших документів, а також форми звітів про роботу, проведену органами державної податкової служби.

роз'яснює через засоби масової інформації порядок застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів про податки, інші платежі та організовує виконання цієї роботи органами державної податкової служби;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes