Державна податкова адміністрація у системі органів оперативного управління бюджетом, Детальна інформація

Державна податкова адміністрація у системі органів оперативного управління бюджетом
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Анатомія
Автор: фелікс
Розмір: 27.1
Скачувань: 2034




2.1. Організація виконання бюджету.

Чинники які обумовили необхідність

створення податкових служб.

Виконання бюджету – це забезпечення повного і своєчасного надходження доходів по кожному джерелу і безперебійне фінансування усіх передбачених бюджетом заходів.

Основним критерієм, на якому базується виконання бюджетів, є забезпечення надходжень податків до бюджетів усіх рівнів. Ця функція покладена на Головну податкову державну адміністрацію при Кабінету МІНУ.

В умовах кризи платежів основним завданням держави поряд із відтворенням виробництва є регулювання відносин при формуванні доходів бюджету, щоб платежі до нього надходили регулярно і повністю. Для цього необхідно забезпечити прийняття законодавчих та нормативних актів, які б регулювали відносини між платниками і бюджетом при мобілізації доходів ( податків, зборів та інших платежів). Сьогодення настійливо вимагає своєчасної заміни тих нормативних актів, які перестають сприяти розвиткові економічних відносин, максимальній мобілізації надходження коштів у бюджет.

Тому й прийнято рішення про вилучення зі структури МФУ Головної державної інспекції і створення при КМУ Державної податкової адміністрації з широкими правами. До її складу передані і структурні підрозділи податкової міліції, які виведені з підпорядкування МВСУ.Дії держави по реформуванню структури управління податковими органами дають змогу встановити жорсткий контроль за надходженнями податків у доходи бюджетів усіх рівнів.

Українська податкова система формується в складний для країни період переходу від адміністративно-командної економіки до економіки ринкового типу, супроводжуючись кризовими явищами практично в усіх сферах суспільного життя.

За таких умов широкого поширення набувають порушення податкового законодавства.

Низький рівень правосвідомості "нових" підприємств у поєднанні з надто високими податковими ставками криміналізували виробництво, торгівлю та інші сфери господарської діяльності. Щоб уникнути оподаткування деякі підприємства вишукують прогалини в чинних законодавчих актах, замість безготівкових розрахунків впроваджують розрахункові, відкривають по декілька гривневих і валютних рахунків, вдаються до інших хитрощів.

Вивчення кримінальної характеристики злочинів у сфері оподаткування та осіб, що їх скоїли. переслідує в кінцевому результаті основну мету – удосконалення робота органів контролю та підвищення ефективності попередження злочинності.

За даними ДПА значна кількість суб'єктів підприємницької діяльності взагалі не сплачують податки та інші платежі до бюджету. Серед правопорушників: 25,7% - товариства; 34,4% - підприємства з іноземними інвестиціями; 16,3 % - страхові організації; 46,1% - інші види підприємницьких структур; 31,1% - громадяни – підприємці. Багато суб'єктів підприємницької діяльності реєструються за фіктивною адресою, тому в розшуку за несплату податків перебуває понад 70 тис. таких підприємств.

Широке розповсюдження порушень податкового законодавства викликано впливом багатьох обставин. Одні з них діють на загальносуспільному рівні і відображають недоліки, пов'язані з кризовим станом економіки, інші – обумовлені специфічними особливостями функціонування податкової служби, зокрема умовами виконання обов'язків їх працівниками в умовах жорсткої протидії з боку правопорушників. До найбільш поширених з них належать недоліки соціально-економічного, організаційно-управлінського та нормативного-правового характеру.

Дія великої кількості законодавчих актів, що регулюють відносини у сфері оподаткування, часті їх зміни, неоднозначність тлумачення їх норм створюють значні перешкоди, в практичній діяльності як для суб'єктів оподаткування, так і для органів контролю. До того ж недостатній рівень підготовленості значної частини працівників ДПА та органів внутрішніх справ не дає можливості вести активну боротьбу із зловживаннями у сфері оподаткування.

Характерно, що при опитуванні 135 працівників служб боротьби з кримінальним приховуванням прибутків від оподаткування і економічною злочинністю, на питання: які найбільш суттєві труднощі. Ви визначаєте в процесі збору доказів та вирішенні питання про порушення кримінальних справ ч.1.- 69,6% відповіли – недосконалість чинного законодавства 54,8% - відсутність методичність посібників щодо методів викриття злочинів у сфері оподаткування, 64,4% - відсутність достатнього досвіду у працівників ПА по збору доказів про порушення законодавства, 38,4% - низький рівень орієнтування контролюючих органів у документообігу суб'єктів оподаткування.

В сукупності перелічені та інші обставини можуть розглядатися як умови, що сприяють поширенню злочинів у сфері оподаткування.

Актуальність розробки даної проблеми випливає з необхідності вироблення комплексу правових, організаційно управлінських та інших заходів, спрямованих на виявлення і попередження правопорушень у сфері оподаткування, які повинні проводитися тільки в рамках чинного законодавства і ні в якому випадку не обмежувати або порушувати права і законні інтереси платників податків.

Актуальність проблеми боротьби зі злочинністю у сфері оподаткування обумовлюється тим, що, як свідчить практика боротьби з цими злочинами, в державі спостерігається тенденція росту і підвищення їх суспільної небезпеки. Крім того, на динамічність процесів, які відбуваються в економіці країни, значною мірою впливають об'єктивні і суб'єктивні обставини, які сприяють вчиненню злочинів у цій сфері, що безумовно відбувається на заходах щодо їх попередження.



2.2. ДПА – головний контролер виконання

бюджетів по доходах.



Державна податкова адміністрація України належить до системи органів податкової служби.

Для забезпечення контролю за повним і своєчасним надходженням у бюджет державних податків та інших платежів ДПА і її органи на місцях проводять роботу платників податків та інших обов'язкових платежів. Для цього використовують відомості про реєстрації. підприємств усіх форм власності, дані про відкриті розрахункові рахунки в установах банків, дозволи рад народних депутатів та їх виконкомів, державних адміністрацій у районах на відкриття підприємств, організацій чи заняття різними видами промислів. Усі ці та інші дані заносяться в базу даних комп'ютерів в усіх органах ДПА по області, місту, району, що дає змогу зберігати в пам'яті ЕОМ інформацію про фінансовий стан як підприємств і організацій, так і приватних осіб.

Основними завданнями ДПАУ є:

здійснення контролю за додержанням податкового законодавства правильного обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів ( обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством ( далі – податки, інші платежі);

I

V

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes