Ринок цінних паперів: його сутність та проблеми становлення в Україні, Детальна інформація

Ринок цінних паперів: його сутність та проблеми становлення в Україні
Тип документу: Курсова
Сторінок: 19
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 43.9
Скачувань: 1280
— зосередження зусиль на практичних напрямах і найважливіших галузях

застосування інформаційної системи з погляду кінцевого користувача;

— інтегровану підтримку кінцевого користувача;

посилення уваги до навчання персоналу.

Чим вищий рівень одержуваної інформації, тим менша ймовірність помилки, а отже. і ризику фінансової операції. Сьогодні інформація з інвестиційного бізнесу надходить в основному через паперові носії — це матеріали періодичних видань. Частка її обертається в позабіржовій фондовій торговій системі та в електронних бюлетенях бірж. Оперативно орієнтуватися в інформації, поданій через такого роду носії, дуже складно, тому використовуються комп'ютерні системи опрацювання інформації.

Визначаючи чинники, що характеризують розвиток і вдосконалення інвестиційної діяльності у цілому та фондового ринку зокрема, чимало економістів зауважують, що ефективність сучасного ринку цінних паперів багато в чому залежить від ступеня його комп'ютеризації на основі широкого використання новітніх інформаційних технологій і ліній телекомунікацій ~ саме вони створюють технічні передумови для формування єдиного ліквідного національного ринку й активного включення його в роботе міжнародного ринку цінних паперів.

У сучасних умовах реформування економіки використання інструментів фондового ринку для залучення "дешевих" коштів є найефективнішим шляхом розв'язання цієї проблеми. Для переважної більшості підприємств через високі відсотки стали недосяжними банківські кредити. Роль фондового ринку у фінансово-економічній ситуації, яка склалася в Україні, неможливо переоцінити. Фондовий ринок дає необмежені можливості Л.7Я інвестицій ; тому постійно перебуває в центрі уваги Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України та інших владних структур.

В Україні, як зазначається у Посланні Президента до Верховної Ради від 22 лютого 2000 року. "У розвитку фондового ринку особливе значення мають його прозорість, підвищення ролі державного регулювання ринку цінних паперів, розвиток нормативно-правової бази, вдосконалення захисту прав інвесторів".

Система регулювання фондового ринку має охоплювати всіх учасників фондового ринку і забезпечувати здійснення ними своєї діяльності відповідно до встановлених правил.

3.2. Формування портфеля корпоративних цінних паперів.

Розвиток фондового ринку будь-якої країни характеризує глибину і масштаби розвитку економічної і соціальної системи держави, ступінь удосконалення різноманітних ринкових механізмів і регуляторів. Виходячи зі світового досвіду функціонування фондових ринків, розглянемо стан і перспективи ринку корпоративних акцій.

Ринок недержавних корпоративних цінних паперів відродився в Україні на початку 80-х років у зв'язку із процесами приватизації підприємств і організацій, зі створенням бірж і акціонерних комерційних банків. За роки становлення фондового ринку на ньому відбулись якісні зміни, активізувалася торгівля цінними паперами, зміцнилась інформаційно-аналітична база. Превалюючою тенденцією в розвитку фондового ринку України було зростання основних показників обсягів торгів. Пік такого зростання припадає на 2000 рік. Так, загальний обсяг торгів Першої фондової торговельної системи (ПФТС) у 2000 році становив 1,463 млрд. грн. при кількості проданих цінних паперів — 2,06 млрд. Основна частка в загальному обсязі торгівлі ПФТС припадає на вторинний ринок (див. табл. 3.).

Таблиця3. Структура торгівлі на ПФТС у 2000 році.

Назва цінного

паперу

Первинний ринок, грн.

Вторинний

ринок, Грн.

Аукціони ФДМЦ, грн.

Всього, грн.

Частка у

загальному обсязі (%)



Акції

64153534,17

1309942194,3

39604875,09

1413900603,57

96,64



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes