Ринковий попит та його еластичність, Детальна інформація

Ринковий попит та його еластичність
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 39.7
Скачувань: 2285
Курсова робота №

з курсу “Мікроекономіка”

на тему: Ринковий попит та його еластичність

Виконав:

Перевірив:

Львів –2000 р.



ПЛАН:



стор.

Вступ.................................................................……...3

I. Ринковий попит: економічна суть..........………….…4



II. Поняття еластичності ринкового попиту........……..12

Властивості еластичності...............................……..15

Перехресна і похідна еластичність попиту………16

Фактори цінової еластичності попиту…………....19

Вплив попиту на економічну стратегію підприємства………………………………….……20

Висновок.........................................................……...26

Список використаної літератури..............……........27





Вступ.

В умовах ринкових відносин центр економічної діяльності переміщується до основної ланки всієї економіки - підприємства. Саме на цьому рівні створюється вся необхідна продукція для суспільства, робляться різні послуги. На підприємстві зосереджені найбільш кваліфіковані кадри. Тут вирішуються питання економного витрачання ресурсів, застосування високопродуктивної техніки, технології. На підприємстві домагаються зниження до мінімуму витрат виробництва і реалізації продукції. Розробляються бізнес-плани, застосовується маркетинг, здійснюється ефективне управління менеджментом.

Все це вимагає глибоких економічних знань. Адже в умовах ринкової економіки виживе лише той, хто найбільш грамотно і компетентно визначить вимоги ринку, створить і організує виробництво продукції, що користується попитом, забезпечить високим прибутком висококваліфікованих працівників.

Вивчення ж попиту на ринку зараз стає першочерговою задачею при функціонуванні підприємства. Постійне відстеження попиту і вміння реагувати на найменші його зміни (тобто гнучкість виробництва) все це зумовлює виживання і успішну роботу підприємства. Зараз для будь-якої фірми важливіше навіть не виробити яку-небудь продукцію, а збути її, знайти конкретну нішу на ринку для свого товару. Тому-то на перші ролі виходять численні відділи маркетингу, що безпосередньо займаються питаннями збуту і реалізації продукції. І там добре знають, що таке попит і як він змінюється з часом. “Клієнт завжди правий" - цей принцип, прийнятий на озброєння багатьма ведучими виробниками, зайвий раз доводить першорядне значення такого економічного поняття, як ринковий попит.

I. Ринковий попит: економічна суть.

§1. Ринок і закон попиту.

Ринок - це непрямий взаємозв'язок між виробниками і споживачами продукції в формі купівлі-продажу товарів, сфера реалізації і товарно-грошових відносин, а також вся сукупність коштів, методів, інструментів, організаційно-правових норм, структур т.д., що забезпечують функціонування таких відносин. Ринок - це єдина система відносин купівлі-продажу, структурними елементами якої є ринки товарів, капіталів, робочої сили, цінних паперів, ідей, інформації і т.д. Ринок - основа ринкової економіки.

Ринок - це інструмент, або механізм, що зводить разом покупців (пред'явників попиту) і продавців (постачальників) окремих товарів і послуг; одні ринки є локальними, інші носять міжнародний або національний характер. Деякі відрізняє особистий контакт між пред'явником попиту і постачальником, а інші є безособовими - на них покупець і продавець ніколи не бачать або зовсім не знають один одного.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes