Ринковий попит та його еластичність, Детальна інформація

Ринковий попит та його еластичність
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 39.7
Скачувань: 2287
Якщо зміна ціни не призводить ні до якої зміни кількості продукції, що купується, то такий попит є абсолютним нееластичним:

Якщо саме мале зниження ціни спонукає покупців збільшувати купівлю від нуля до межі своїх можливостей, то такий попит є абсолютно еластичним:

Формула цінової еластичності

Міру цінової еластичності або нееластичності визначають за допомогою коефіцієнта еластичності (Ed):

Ed=

Процентні зміни обчислюються шляхом розподілу величини зміни в ціні на первинну ціну, і наступної за цим зміни в кількості продукції, що купується на ту кількість продукції, на яку попит пред'являвся спочатку:

Ed=

Використання процентних змін дозволяє уникнути помилок в розрахунках при використанні довільних одиниць вимірювання.

Ціновий коефіцієнт еластичності завжди буде мати негативний знак (так як закон попиту являє собою зворотну залежність кількості продукту від ціни), тому розглядається тільки абсолютна величина коефіцієнта еластичності.

Оцінка еластичності по показнику загальної виручки

1. Еластичний попит (Ed>1). Якщо попит еластичний, зменшення ціни призведе до збільшення загальної виручки. Тому що навіть при меншій ціні, що сплачується за одиницю продукції, приріст продажу виявляється більш ніж достатнім для компенсації втрат від зниження ціни. Вірно і зворотнє: при еластичному попиті збільшення ціни призведе до зменшення загальної виручки.

Якщо попит еластичний, зміна ціни спричиняє зміну загальної виручки в протилежному напрямі.

2. Нееластичний попит (Ed<1). Якщо попит нееластичний, зменшення ціни призведе до зменшення загальної виручки. Розширення продажу виявляється недостатнім для компенсації зниження виручки, що отримується з одиниці продукції, і в результаті загальна виручка зменьшується. Зворотнє твердження також вірне.

Якщо попит нееластичний, зменшення ціни спричиняє зміну загальної виручки в тому ж напрямі.

3. Одинична еластичність (Ed=1). Збільшення або зменшення ціни залишить загальну виручку незмінної.

ІІІ. Властивості еластичності:

Еластичність і цінові інтервали. Еластичність варіюється в залежності від вибраного цінового інтервалу. Для кривих попиту звичайно еластичність виявляється більш значної у верхньому лівому кутку графіка в порівнянні з правим нижнім. Ця арифметична властивість одиниць вимірювання еластичності. Це пов'язано з первинною кількістю і ціною, від яких ведеться відлік.

Еластичність і нахил кривий попиту. Зовнішній вигляд графіка не може служити надійною основою для думки про еластичність попиту. Нахил кривий попиту залежить від абсолютних змін ціни і кількості продукції, тоді як теорія еластичності має справу з процентними змінами ціни і кількості.

І постійні еластичні криві попиту, що Змінюються

Еластичність визначається на заданому інтервалі. Визначення її на деякому іншому інтервалі може бути таким же або змінитися в залежності від формули попиту.

Лінійна крива попиту. Еластичність інтервалів цін і кількості попиту неоднакова на всій прямій, що відображає попит. Еластичність змінюється по мірі рушення вниз по кривій попиту.

J

L

\x00BA

O

"

$

\x20AC



#тавлена не лінійно. Крива може мати таку форму, що еластичність може бути постійною на будь-якому довільному інтервалі.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes