Ринковий попит та його еластичність, Детальна інформація

Ринковий попит та його еластичність
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 39.7
Скачувань: 2285
IV. Перехресна і похідна еластичність попиту.

Концепція перехресної еластичності дозволяє вимірювати, наскільки чутливий споживчий попит на один продукт (товар Х) до зміни ціни якогось іншого продукту (товар Y).

Exy=

Ця концепція дозволяє зрозуміти явища взаємозамності і взаємодоповнюванності товарів. Якщо коефіцієнт перехресної еластичності попиту має позитивне значення, тобто кількість продукції, що купується Х змінюється в прямій залежності від зміни ціни продукту Y, то продукти Х і Y є взаємозамінними товарами. Чим більше позитивний коефіцієнт, тим більше міра замінення двох даних товарів. Якщо коефіцієнт перехресної еластичності має негативне значення, то товари Х і Y є взаємодоповнюючими товарами. Чим більше величина негативного коефіцієнта, тим більше взаємодоповненість двох даних товарів. Нульовий або майже нульовий коефіцієнт свідчить про те, що два товари не пов'язані між собою, тобто є незалежними товарами.

Еластичність попиту по доходу

Еластичність попиту по прибутку дозволяє виміряти процентну зміну кількості продукції, що купується, зумовлену тією або іншою зміною прибутку споживача.

Ei=

Для більшості товарів цей коефіцієнт буде мати позитивне значення (для товарів вищої категорії). Значення коефіцієнта буде значно варіюватися від товару до товару. Негативне значення коефіцієнта еластичності попиту по прибутку свідчить про товар нижчої категорії.

Практичне значення коефіцієнта еластичності по прибутку полягає в полегшенні прогнозування того, які саме галузі мають шанс на процвітання і розширення, а які в майбутньому чекає застій і скорочення виробництва. Висока позитивна еластичність по прибутку означає, що внесок конкретної галузі в економічне зростання буде більшим, ніж її частка в структурі економіки. Невеликий позитивний або негативний коефіцієнт вказує на перспективу скорочення виробництва в галузі.

При аналізі попиту і пропозиції, важливо виділяти тривалість періоду часу. Іншими словами, необхідно визначити період часу, через який ми будемо визначати зміни. При проміжку менше за рік короткостроковий період. Загалом криві попиту і пропозиції за короткий проміжок часу виглядають абсолютно інакше, чим за довготривалий.

Для багатьох товарів попит більш еластичний від ціни для тривалого, а не для короткого. Це зумовлене тим, що зміна споживчих звичок вимагає часу, а також тим, що попит на один товар може бути пов'язаний із запасом іншого товару у споживачів, який змінюється повільніше.

Приклад: Різке підвищення цін на бензин, зменшує кількість його продажу в короткостроковому періоді, але це впливає на попит на автомобілі, який може змінюватися тільки в довгостроковому періоді.

Для інших товарів попит більш еластичний для короткострокового, а не довгострокового періоду. Це товари тривалого користування, тому сумарний запас кожного товару, що належить споживачам великий в порівнянні з щорічним обсягом їх виробництва. У результаті невелика зміна в сумарному запасі, яким хочуть володіти споживачі, може призвести до великої в процентному вираженні зміни об'єму купівель.

Еластичність попиту від прибутку також різна для довгострокового і короткострокового періодів. Для більшості товарів і послуг еластичність попиту від прибутку більше в довгостроковому періоді, так як люди можуть дозволити собі збільшення споживання лише поступово. Для товарів тривалого користування зворотня картина. Навіть незначне збільшення прибутку призводить до різкого збільшення об'єму поточних купівель. Через те, що попит на товари тривалого користування коливається дуже різко у відповідь на короткострокові зміни прибутку, галузі, що виробляють ці товари, дуже чутливі до зміни макроекономічних умов. Це торкається ділової активності спадів. Недаремно ці галузі називають “циклічними" їх збут має тенденцію збільшувати циклічні зміни в ВНП і національному прибутку.

V Фактори цінової еластичності попиту:

Замінення. Чим більше хороших замінників даного продукту пропонується споживачеві, тим еластичніше буває попит на нього. Еластичність попиту на продукт залежить від того, наскільки вузько визначені кордони цього продукту.

2. Питома вага в прибутку споживача. Чим більше місця займає товар в бюджеті споживача, при інших рівних умовах, тим вище еластичність попиту на нього.

3. Предмети розкоші і предмети необхідності. Попит на предмети необхідності звичайно є нееластичним, попит на предмети розкоші звичайно еластичний.

4. Чинник часу. Попит на продукт більш еластичний, чим довший час для прийняття рішень. Це залежить від звичок споживача, довговічності продукту.

VI. Вплив попиту на економічну

стратегію підприємства.

Першим напрямом застосування теорії попиту є її використання для розробки стратегії підприємства-виробника на ринку готової продукції. Для визначення обсягу виробництва необхідно оцінити ситуацію на ринку, тобто провести аналіз попиту, аналіз пропозиції і оцінити рівень конкурентоздатності продукції, що проводиться даним підприємством.

Розмір реального попиту залежить від реальної купівельної здатності (попит завжди є платоспроможний попит), а також ціни на товар.

Зробити аналіз попиту теоретично дуже складно, оскільки будь-яке вивчення статистики, залучення соціологічних досліджень і друкарських матеріалів дає вельми приблизний результат. Особисті контакти з можливими покупцями дають можливість визначити їх віддання, перевагу смакам і вимогам, але це вимагає великих витрат часу і грошей. У цьому випадку ефективно застосувати пробний продаж, але це не завжди реально здійснити.

Треба враховувати, що попит на традиційні товари (наприклад, хліб) практично постійний, а при випуску принципово нових товарів попит тільки зароджується і може випереджати пропозицію, тобто обсяг виробництва даного товару. Але наступажє момент, коли попит на товар насичується, потреби покупців задовольняються, обсяг виробництва починає перевищувати попит.

Прогнозування попиту для різних товарів різне по складності. Наприклад, для автомобільних коробок передач або хімічної сировини розміри попиту досить очевидні. А попит на товари, що мають різнопланове призначення, не так очевидний. Ще складніше прогнозувати попит на споживчі товари, де нарівні з чинниками, які можуть бути вельми точно визначені на майбутнє, наприклад, зміну середнього прибутку, діють чиники, що не піддаються суворому аналізу і вимірюванню, наприклад, смаки і переваги споживачів, мода, демонстраційний ефект і т.п. Ні статистичний облік, ні економіко-математичне моделювання ринкової ситуації не в змозі достовірно визначити тенденції зміни попиту на конкретний товар.

Прогнозування можна здійснювати різними способами: можна перенести виявлені тенденції минулого на майбутнє. Можна врахувати можливість зміни тенденцій в зв'язку із зміною якого-небудь чинника, зокрема, прибутку на душу населення.

Короткострокові прогнози попиту робити важче, ніж довгострокові. Попит важжко піддається прогнозу, і ще важче цілеспрямованому впливу.

При визначенні обсягів виробництва не можна не враховувати виробництво цього ж товару іншими виробниками конкурентами. При розв'язанні цього питання важливо визначити міру насиченості ринку, а також насиченість господарської сфери підприємницькою ініціативою і діяльністю. Якщо ці показники невисокі, то можна сподіватися на успішний пошук виробничої ніші. Методи визначення цих заходів різні: вивчення довідкових рекламних видань, статистики, конкретний аналіз.

Визначивши очікуваний рівень попиту, необхідну і можливу пропозицію з боку фірми можна визначить можливий обсяг виробництва. Визначення ціни продукції треба проводити з урахуванням ряду чинників:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes