Доларові грошові потоки та монетарна політика в перехідних економіках, Детальна інформація

Доларові грошові потоки та монетарна політика в перехідних економіках
Тип документу: Курсова
Сторінок: 13
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 72.9
Скачувань: 1271
2.2.2 Долар як показник міри вартості

Реально у функції міри вартості долар дозволяє уникнути витрат “зміни меню” та “стоптаних черевіків”. Враховуючи гіперінфляцію, економічним агентам доводиься постійно корегувати ціни, якщо додати до цього наявність на ринку значної частки імпортованих товарів, то перваги приведення усіх цін до доларового еквіваленту стають очевидними. Після суттєвих обмежень Україної ступеня конвертованості долара економічні агенти перейшли до використання нового показника міри вартості – умовних одиниць, що фактично є збереженням за доларом функції міри вартості.

Розглянемо окремо для різних економічних агентів специфіку функції долара як міри вартості. Для домогосподарств, наприклад, України він мав порівняно невелике значення в цій функціїї, оскільки товари повсякденного попиту завжди продавались за національну валюту. Товари тривалого вжитку, напроти, впродовж довгого терміну вільно продавалися за долари, або за гривні в еквіваленті їх доларової ціни за ринковим курсом. Хоча для дрібних споживачів почала проявлятися тенденція до зменшення використання долара як міри вартості. Першочерговим заходом уряду в цих випадках є деномінація, що в України знайшло відображення у введенні нової грошової одиниці – гривні. До деномінації вдавалися і в Росії. Практика свідчить, що у тривалій перспективі деномінація сама по собі, без впровадження комплексу відповідних заходів не може стабілізувати грошовий обіг та зупинити інфляцію.

Взагалі, використання долару на внутрішньому грошовому ринку було притаманно деяким країнам не тільки протягом останньої декади. Слід зазначити, що подібний феномен спостерігався і раніше в інших країнах: Китай (1939 - 1949), Ізраіль – 70-ті роки, Болівія – 80-ті роки. Однак, в цих країнах функція засобу обігу зберігалася також і за національної валютою.

2.2.3 Долар як засіб обігу

Гроші, що мають широке розповсюдження обумовлюють загальну купівельну спроможність їх власника, що є досить важливою перевагою. До цього визначення слід додати, що загальна купівельна спроможність має бути сталою у часі, що неможливо в умовах гіперінфляції. Внаслідок економічні агенти переходять на розрахунки у доларах. Для домогосподарств, особливо таке стосується ринку споживчих товарів тривалого користування або нерухомості, це доларова готівка, яка частково доповнює національну валюту.

l





































l









The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes