Здійснення іноземних інвестицій у вільних економічних зонах, Детальна інформація

Здійснення іноземних інвестицій у вільних економічних зонах
Тип документу: Курсова
Сторінок: 25
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 74.2
Скачувань: 1163
Відсутність регламентації грошових курсів дозволяє банкам, представленим у вільній банківській зоні, вільно розпоряджатися своїми грошовими коштами і обирати вирахування вексельних курсів, які вони мають намір здійснювати.

В вільних економічних зонах відсутні обов'язкові резерви або прикриття кредиту. Банки, що здійснюють свою діяльність в таких зонах, можуть таким чином підвищувати свою конкурентоспроможність по відношенню до інших банків, що стосується збору внесків та збільшення кредитів.

Дотація_в капітал скорочена до мінімуму. Фінансові заклади можуть таким чином заморожувати мінімальну частину капіталу, збільшуючи тим самим сферу їх діяльності. Запаси власних фондів і ліквідність досить незначна (за винятком Гон-Конгу).

Географічні переваги - цей фактор дуже часто е вирішальним при виборі комерційним банком вільної банківської зони. Гон-Конг, Сінгапур і Бахрейн крім фіскальних і структурних переваг, мають вигоду і з місця свого розташування. Гон-Конг і Сінгапур забезпечують доступ до товарів з Далекосхідної Азії, Бахрейн - для Середнього Сходу.

Географічне розташування України, що знаходиться на кордоні Західної Європи, але за рамками ЄЕС, має у даному випадку, певні переваги.

Вільні банківські зони пропонують банкам підтримку ринку на протязі 24 годин на добу, для керування їх ресурсами у валюті. Крім того, у їх розпорядженні часто знаходиться ультрасучасна інфраструктура:

телекомунікаційні мережі, нерухоме спорядження та готелі, сполучення з міжнародними аеропортами.

Вигоду дістають не тільки банки, а й країна, на території якої розташовується вільна банківська зона.

Значні витрати на створення інфраструктури компенсуються витратами зарубіжних банків на їх функціонування Банки сплачують платню службовцям і несуть місцеві витрати. Таким чином прибутки країни-власника багато в чому залежать від структури персоналу. Якщо персонал складається головним чином із іноземців, національна економіка дістає з вільної зони незначну вигоду, в протилежному випадку вигода може бути досить істотною для країни, в якій розташовується зона.

Необхідно відзначити, що у ряді країн доля, пов'язана з витратами банків off-chore, у валовому національному продукті досягає 10% і по своєму значенню часто буває джерелом прибутків номер два, поступаючись лише туристичній діяльності. Оподаткування, навіть мінімальне, дозволяє країні мати вигоду від перебування банків на її території.

Але все буде залежати від статусу вільної банківської зони. Заінтересованість банків буде незначною, якщо їх існування буде залежати від коливання податків і місцевих регламентуючих правил. Очевидно, що банки легко можуть змінити місце реєстрації, якщо попередні умови буде скасовано.

Основні вільні банківські зони:

Гон-Конг е одною із вільних банківських зон, яка становить найбільший інтерес.

140 банків (в тому числі - 96 іноземних), 1550 бюро, 400 фінансових закладів, 4 біржі, сприятливі фіскальні, фінансові і юридичні умови та відсутність Центрального банку - все це характеризує цю фінансову зону, яка займає 3 місце у світі. Цілковита свобода грошових курсів переважає у Гон-Конгу, незважаючи на те, що він належить до "стерлінгової зони". Будь-які гроші можуть обмінюватися на американські долари або на іншу валюту. Місцева валюта (гонконгівський долар) випускається двома фінансовими закладами, які знаходяться у місцевому володінні. Її курс залежить від залишкових сум в стерлінгах, що знаходяться у контрольному бюро.

У Сінгапурі розташовано більш як 220 банків. Їх основна діяльність пов'язана з емісією грошей і фінансуванням міжнародної торгівлі. Кредитні операції і документальні режими, пов'язані з міжнародною торгівлею і портовою торгівлею є традиційними видами діяльності банків.

Банкам видаються 2 види ліцензій.

1) Повні ліцензії, які дозволяють займатися усіма видами банківських операцій без будь якого обмеження.

2) Обмежені ліцензії, введені у 1970р. які призначені для захисту місцевих банків від сильної конкуренції з боку зарубіжних щодо скупки сінгапурських доларів.

Острів Бахрейн став вільною банківською зоною з часів першої нафтової кризи. Значний потік нафтодоларів, які знаходилися у даному регіоні, був причиною привернення сюди численних банків. Після невдалих спроб заснуватися у Саудівській Аравії, Кувейті та в Абу Дабі, міжнародні банки зупинили свій вибір на Бахрейні в якості вільної банківської зони. На протязі 5-6 років більш як 60 з них розташувалися у Бахрейні у вигляді Off-shore Banking Unit (Obu).

5) Зони зовнішньої торгівлі

Зони зовнішньої торгівлі (ЗЗТ) розповсюджені у США. Вони розташовуються на їхній території, але юридичне знаходяться зовні їхнього митного простору. Це відносно нова версія вільних торгівельних зон вважається американськими фахівцями як один з механізмів зниження митних платежів і стимулювання зовнішньоторговельної діяльності.

Компанії, які діють у ЗЗТ, можуть відстрочити сплату зазначених платежів (або взагалі уникнути їх), знижувати тарифи на товари, які проходять через територію зазначених зон.

Ці товари можуть закуповуватися для збереження, перепакування, обробки тощо. Вони не виступають об'єктами формального митного контролю, однак у випадку доставляння із зони на митну територію США, вони підлягають проходженню митного оформлення на загальних засадах. Рух товарів через ЗЗТ може відбуватися у різних напрямках - одні товари імпортуються у зону і потім переправляються у третю країну або у США. Другі - вітчизняного виробництва - направляються у зону для їхнього "доведення" до експортної кондиції перед остаточним вивезенням за кордон і т.і.

На даний час основним стимулом створення зон таких типів являється можливість істотного зниження тарифів на комплектуючі вироби, які імпортуються для низки відповідних галузей, зокрема автомобільна промисловість.

Існує 2 основних типи цих зон -

1. GP (general purpose, GP) - зони загального призначення - це зони, які знаходяться під контролем митної служби США і законно функціонують зовні їхнього митного простору. Вони як правило розташовані у районах складування товарів, біля доків, промислових парків і аеропортів. Компанії мають право здійснювати свій бізнес в GP зонах на постійній чи тимчасовій основі. Їхні операції можуть включати і виробництво, яке переважно здійснюється у SP-зонах.

2. SP (special purpose, SP) - субзони спеціального призначення - зони, де окремим компаніям (типово - великим виробникам), які не можуть адаптуватися до умов і режиму СР, надається можливість приймати участь у зональній програмі.

На даний час у США існує більше 200 таких типів зон і субзон, створення і управління якими належить до компетенції управління ЗЗТ.

6) Зони підприємств.

Зони підприємств - це спеціальні території, на яких діючі підприємства отримують у місцевих або інших державних органів відповідні преференційні права. Вони створюються в економічно депресуючих районах великих міст з високим рівнем безробіття і як правило займають площу у декілька десятків квадратних кілометрів Преференційні права найбільш прийнятні для діяльності венчурних компаній (bisiness ventures) і включають стимули як податкового так і неподаткового характеру. До податкових відносяться - податкові знижки на виробництво, будівництво та торгівлю. До неподаткових - стимули до сфери управління, до стандартів довкілля

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes