Здійснення іноземних інвестицій у вільних економічних зонах, Детальна інформація

Здійснення іноземних інвестицій у вільних економічних зонах
Тип документу: Курсова
Сторінок: 25
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 74.2
Скачувань: 1162
У вільних економічних зонах в Латинській Америці є дві особливості:

- у Мексиці статус вільних економічних зон отримали окремі підприємства, на яких працює приблизно 200 000 чоловік;

- в Бразилії, де існує лише одна зона - Маhaus (яка являється однією з найбільших у світі) - працює 79 000 чоловік.

5.3. Вільні економічні зони в Африці та на Середньому Сході. У цій частині світу є приблизно 25 вільних економічних зон, які перш за

все, зорієнтовані на міжнародні ринки.

Найбільш розвинуті на даний час - це зони Дубая, острова Маврикія та

Дакара.

5.4. Вільні економічні зони в Азії.

Південно-східна Азія - можна без сумніву назвати світовим центром вільних економічних зон, зокрема такі як тайванські, філіппінські, індонезійські тощо. Це пояснюється існуванням великої кількості переваг, які існують в Південно-Східній Азії : великий ринок робочої сили, місцевий капітал, якісний сервіс і тому інше.

Південно-східна Азія на даний момент перетворюється у новий регіон розвитку вільних економічних зон. В зв'язку з цим можна назвати 2 вільні економічні зони, які діють в Індії: Гланда і Санта Круз.

5.5. Вільні економічні зони в Західній Європі (за виключенням Франції}.

Ситуація в Західній Європі з приводу існування вільних економічних зон наступна:

з одного боку існує "фінансовий і банківський рай", який підтримує політичну і адміністративну ситуацію в так званому "середньовічному " регіоні :

Монако, Сен Мартин, Андорра, Ліхтенштейн, а з іншого боку, порто-франко, які знаходяться практично в усіх країнах Західної Європи і які є фактично вільними складами, на яких є можливість складувати товари, та проводити різні операції з ними поза митним контролем.

Також існують сучасні типи вільних економічних зон, такі як експортно-промислові зони. Начало розвитку таких типів зон покладено зоною аеропорту Шеннон (Ірландія). Основна мета створення таких типів вільних економічних зон - переробка продукції на експорт.

В Великобританії існують вільні склади і підприємницькі зони, які є територіями, де існує режим звільнення від мита і податків, а також митні пільги.

Також необхідно відмітити, ще таку особливість - в Бельгії статус вільних зон мають підприємства, а не зони.

Концепція вільної зони у загальноєвропейському праві складає частину одного із п'яти митних режимів з відстроченням платежів, які дозволяють імпортерам завозити товари на митну територію ЄС без сплати митних платежів.

Юридичне обґрунтування режиму витікає з директиви № 69175/СЄЄ від 4 березня 1969 р

Стаття 1 цієї директиви проголошує, що вільні зони і вільні склади є окремими частками митної території ЄС. Товари, які ввозяться туди і не належать країнам членам ЄС, з точки зору торгово-політичних правил імпорту вважаються такими, що не знаходяться на території ЄС.

Різниця, згідно із загальноєвропейським правом між вільними складами і вільними зонами полягає у двох критеріях, вільні зони можуть займати великі площі, у той час як склади - це тільки приміщення. Крім того, вільні зони можуть бути створені в односторонньому порядку кожною із країн, в той час як створення вільного складу передбачає попередній запит іноземного виконавця.

Проте юридичний режим цих двох понять - однаковий.

Товари, що завозяться на склад або у вільну зону не підлягають обкладенню імпортним митом. Однак, операції в цій зоні - обмежені Дозволені лише операції по навантаженню, розвантаженню, транспортуванню, поміщенню на склад і зберіганню, які не утворюють добавлену вартість товарів

Можливість залучення іноземного оборотного капіталу через різні форми спільних підприємств існує в Угорщині з 1972р , і законодавство поновлювалося кілька разів. Проте розвиток вільних економічних зон є досить новою справою. Уряд вважає прямі інвестиції та розвиток вільних економічних зон перспективним напрямком економічної політики.

Угорщина не дотримується ніяких особливих правил у створенні вільних економічних зон. Однією з причин цього е невеликі розміри країни, друга причина полягає в демонстраційному ефекті окремих зон Основною метою є використання вільних економічних зон для пробудження зацікавленості іноземного партнера у вкладенні капіталу за межами зон Для іноземного партнера зона таким чином є містком до національної економіки, завдяки якому виникає можливість пристосуватись до зовсім відмінної економічної та соціальної системи. Пільгове оподаткування, вільний рух товарів та послуг, а також ліберальні правила щодо переказування прибутків вважаються основними перевагами для іноземних партнерів.

Іноземні інвестори в зонах користуються рядом переваг. Вони мають багато пільг, притаманних для місцевого ринку - таких, як відносно дешева робоча сила та послуги, їм також надається особливий режим, встановлений для іноземного капіталу Правова основа у порівнянні з іншими країнами є досить ліберальною.

Слід зазначити, що іноземна компанія, яка збирається діяти у вільній економічній зоні, повинна придбати в Угорщині певну кількість форинтів, необхідних для її заснування, за тверду валюту Після цього вона має зберігати ці форинтові кошти на рахунку однієї з угорських фінансових установ.

Спільні підприємства у вільній економічній зоні підлягають корпоративному оподаткуванню на основі прибутків за календарний рік. Компанія не зобов'язана робити ніяких інших виплат до державного бюджету. Ставка корпоративного податку складає 40% з прибутку - 3 млн. форинтів і 50% з більших сум. Якщо іноземна частка у первісному капіталі перевищує 1 млн. форинтів, компанії надається додаткова знижка у розмірі 20% Якщо більше

половини реалізованих виробів складає готова продукція, якщо початковий капітал перевищує 25 мли. форинтів і якщо іноземна частка в ньому становить принаймні 30%, компанії надається податкова знижка в розмірі 60% протягом перших п'яти років функціонування і до 40% у наступні роки.

Якщо умови, викладені у попередньому абзаці, мають місце, і якщо компанія веде діяльність, що має особливе значення для економіки Угорщини (згідно із списком, наведеним у Додатку до Закону XXIV від 1988 р.), компанії надається податкова знижка у розмірі 100% прямого майнового податку на перші 5 років діяльності і до 60% у наступні роки. (Важливо відзначити, що ці скидки застосовуються також до спільних підприємств, розташованих на митній території; інакше кажучи, це скидки не лише спеціально для вільних економічних зон).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes