Здійснення іноземних інвестицій у вільних економічних зонах, Детальна інформація

Здійснення іноземних інвестицій у вільних економічних зонах
Тип документу: Курсова
Сторінок: 25
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 74.2
Скачувань: 1163
розвитку внутрішніх північних районів повинен допомогти підтягнути внутрішні райони країни до рівня більш розвинених приморських.

Слід відмітити, що питання функціонування БЕЗ вилучені з підпорядкування центрального уряду і передані в сферу компетенції провінційних органів управління, які реєструють підприємства, надають земельні дільнки, координують діяльність митних, прикордонних, страхових і податкових установ у БЕЗ. Однак основні пільги фіксуються загальнодержавним законодавством КНР. Наприклад:

- ставка прибуткового податку для всіх підприємств з іноземними інвестиціями складають 15 % в порівнянні з діючою в країні - 33%;

- введені додаткові пільги підприємствам, які використовують нову технологію і 70 % продукції поставляють на експорт (їм зменшено ставку прибуткового податку на 10 %, надаються більш тривалі терміни звільнення від сплати прибуткового податку та ін.);

- підприємства з тривалим періодом обороту капіталу, обсяг іноземних інвестицій яких складає більш як 5 млн. дол., зменшується ставка прибуткового податку або ж вони повністю звільняються від сплати податку на певний термін;

- з тих іноземних підприємств, які реінвестують свою долю прибутку в БЕЗ терміном біліше п'яти років, не береться прибутковий податок;

- підприємства сфери промислового виробництва, які засновані на термін не менш як 10 років, звільнені від сплати податків в перші два роки прибуткової роботи, а в три послідуючі роки виплачують їх державі в розмірі 50 % встановленої ставки;

- підприємства сфери послуг, створені на період не менш як на 10 років, в перший рік з моменту отримання прибутку не вносять податок на прибуток, а в наступні два роки виплачують його в повному розмірі (на невиробничі підприємства зазначена пільга розповсюджується тільки у випадку, якщо розмір іноземного капіталу перевищує 5 млн. дол.);

- надані пільгові ставки сплати за оренду землі;

- ті підприємства, які входять у БЕЗ, повністю звільняються від сплати мита в разі ввезення потрібних для виробництва сировини, матеріалів, а також при вивезенні готової продукції на зовнішні ринки." (

Іноземні інвестори та зарубіжні інвестори китайського походження, які реінвестують прибутки підприємств спеціальної економічної зони протягом 5 або більше років, можуть звернутись із проханням про скорочення прибуткового податку або звільнення від нього в залежності від величини реінвестованої суми.

Частка прибутку підприємства після сплати податків, накопичена іноземним інвестором, може бути переведена у тверду валюту з утриманням 10 % спеціального податку, що стягується з цих репатрійованих прибутків. Лише 50 % заробітної плати після сплати податків, що її отримують іноземці в Китаї, може бути переведено за кордон, що є серйозною перешкодою для залучення іноземного капіталу до спеціальної економічної зони.

Ставки персонального прибуткового податку в спеціальних економічних зонах більш сприятливі, ніж за їх межами. В Гуандунській спеціальній економічній зоні застосовується податкова ставка у розмірі від 3 до ЗО %, в той час як у всій країні ця ставка коливається від 5 до 45%.

Незважаючи на те, що продукція підприємств спеціальної економічної зони розрахована в першу чергу на експорт, існує можливість реалізації деяких товарів або певної частки загального обсягу продукції на місцевому китайському ринку.

Спільні економічні зони заохочуються використовувати засоби виробництва та ресурси китайського виробництва.(

Законодавством передбачено покриття збитків підприємств з іноземним капіталом за рахунок прибутків наступних років (не більш як 5 з початку функціонування).

Необхідно відмітити, що до 1989 р. всі податкові і фінансові надходження ВЕЗ залишались в розпорядженні адміністрації зон, і тільки з 1989 р. БЕЗ проводять відрахування в бюджет країни в тих же розмірах, що і провінції Китаю.

Звільняється від єдиного торгово-промислового податку продукція БЕЗ, яка йде на експорт (за винятком нафти, бензину, і ряд інших товарів), а також більшість видів продукції, що реалізується безпосередньо в зоні.

Уряд Китаю проводить політику заохочення спільних підприємств у вільних економічних зонах. Іноземним органам надані права на тривалу (50-90 років) оренду земельних ділянок, а також на придбання нерухомості в Китаї.

Корисним для України е досвід Китаю по створенню і функціонуванню спеціальних економічних зон, які є анклавами ринкової економіки і одним із способів залучення в національну промисловість передової технології зарубіжних країн.

В Китаї немає єдиного закону про спеціальні економічні зони (БЕЗ). Більшість зон діють на підставі постанов законодавчої і виконавчої влад центрального і провінційного рівня

Розглянемо законодавчі документи Шеньчженьської спеціальної економічної зони.

Порядок перевірки та затвердження підприємств, що випускають експортну продукцію, та передових у технічному відношенні підприємств за участю іноземного капіталу у Шеньчженьській спеціальній економічній зоні, схвалений та опублікований муніципальним народним урядом Шеньчженю 18 травня 1987 р., було розроблено для перевірки та затвердження підприємств експортного виробництва та технологічно передових підприємств згідно з Положенням Державної Ради Китайської Народної Республіки про заохочення іноземного капіталу, після проходження щорічної перевірки., зважаючи на реальні умови Шеньчженьської спеціальної економічної зони.

Згідно з цим порядком підприємства іноземного капіталу, які відповідають трьом наступним вимогам, можуть бути затверджені як підприємства експортної продукції:

- вони повинні бути підприємствами, які виробляють продукцію на експорт;

- їх продукція має головним чином іти на експорт (включаючи вироби, які вони експортують безпосередньо самі або через посередництво зовнішньоторговельної корпорації, а також вироби, що визнані відповідними відомствами замінниками імпорту, або експортовані через інші канали), а експорт перевищує 50% загального обсягу випуску продукції підприємства у відповідному році;

- вони можуть урівноважувати або мати активне сальдо своїх щорічних прибутків та витрат у іноземній валюті з розписками про експорт їхньої продукції (формула: Баланс = переведений в запас + діючий прибуток в іноземній валюті) - діючі витрати у іноземній валюті в поточному році.

Підприємства, що виробляють продукцію на експорт, які відповідають вимогам, викладеним вище, можуть, за умови, що їх експорт становить більше 70 % загального обсягу випуску продукції за той же рік "сплачувати прибутковий податок за зниженою 10%-ною ставкою", як передбачено статтею 8 Положення Державної Ради Китайської Народної Республіки про заохочення іноземного капіталу, після проходження щорічної перевірки.

Якщо якесь із підприємств вважається таким, що не відповідає статусу при перевірці в кінці року, воно повинно виплатити ту частину податку та збори, які було скорочено або скасовано в рамках пільгового режиму, наданого "підприємству, що виробляє продукцію на експорт" або "технічно передовому підприємству".

Відповідно до Правової структури регулювання економічного та технічного розвитку Шанхаю для Шанхайської зони економічного та технічного розвитку, затвердженої на четвертій сесії постійно діючої комісії дев'ятого муніципального народного зібрання Шанхаю, підприємства з іноземним капіталом у зоні економічного та технічного розвитку підлягають звільненню від місцевого прибуткового податку до кінця 1995 року.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes