Аналіз підприємства, Детальна інформація

Аналіз підприємства
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 97.9
Скачувань: 3072
власних обігових коштів і платоспроможності;

витрат на виробництво;

прибутковості підприємства;

використання прибутку.

Результати аналізу заносять у зведену форму “Основні фінансово-економічні показники та коефіцієнти” (дод. Ю). Після цього комісія робить висновок щодо доцільності чи недоцільності внесення підприємства до Реєстру неплатоспроможних підприємств та організацій.

Оскільки у попередніх розділах було проведено всі етапи даної методики, розраховано основні фінансово-економічні показники, то можна зробити висновок, що підприємство недоцільно вносити до Реєстру неплатоспроможних підприємств, тому що єдиною проблемою ВАТ “КЗРК” є недостатність грошових коштів. До того ж дане підприємство належить до стратегічної галузі і його діяльність знаходиться під пильним наглядом держави.

Тому проводити фінансову санацію або реструктуризацію підприємства не має необхідності. Але оскільки підприємство належить до пріоритетної галузі економіки, то держава може надавати комбінату дотації та субвенції за рахунок коштів бюджету з метою недопущення банкрутства, або проводити державне пільгове кредитування, тоді підприємство могло б зекономити кошти на сплаті банківських відсотків, також держава може виступати гарантом по кредитах, що видаються підприємству комерційним банком тощо.

Згідно Методики оцінки вартості майна під час приватизації статутний фонд відкритого акціонерного товариства визначається шляхом застосування процедур стандартизованої оцінки цілісного майнового комплексу підприємства.

До переліку майна, що включається у сукупну вартість цілісного майнового комплексу, включаються всі активи підприємства. З метою визначення чистої вартості цілісного майнового комплексу сукупна вартість цілісного майнового комплексу зменшується на суму: забезпечення наступних витрат і платежів; довгострокових зобов'язань; поточних зобов'язань.

Чиста вартість цілісного майнового комплексу підприємства (ЦМКчв) визначається за формулою [28]:

ЦМКчв = ( Ан + Ао + Вм) - ( Зв + Зд + Зп) (11.1.)

де Ан - вартість необоротних активів;

Ао - вартість оборотних активів;

Вм - вартість витрат майбутніх періодів;

Зв – вартість забезпечень наступних витрат і платежів;

Зд – вартість довгострокових зобов'язань;

Зп - вартість поточних зобов’язань .

Розрахуємо вартість ВАТ “КЗРК” як цілісного майнового комплексу:

на 1.01.2002 р.:734329+88132+6-(2348+67581)=752538

на 1.01.2003 р.: 775474+85553+7-(6522+93921)=760591.

Як бачимо вартість майна ВАТ „КЗРК” на кінець звітного періоду збільшилась на 8053 тис. грн. або на 1,07%.

Таким чином, існують різні підходи діагностики можливого банкрутства підприємства, в Україні – це Методика проведення поглибленого аналізу фінансово-господарського стану неплатоспроможних підприємств. Основним завданням аналізу можливого банкрутства є оцінка результатів господарської діяльності підприємства. Результати аналізу заносять у зведену форму „Основні фінансово-економічні показники”. ВАТ „КЗРК” недоцільно вносити до Реєстру неплатоспроможних підприємств, оскільки єдиною проблемою комбінату є недостатність грошових коштів, до того ж дане підприємство належить до стратегічної галузі економіки. Чиста вартість цілісного майнового комплексу підприємства збільшилась на 1,07%.

РОЗДІЛ 12.

ВИВЧЕННЯ СТАНУ ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ НА

ПІДПРИЄМСТВІ

Фінансовий план – це найважливіший елемент в системі фінансового планування, який складається як для обґрунтування конкретних інвестиційних проектів, так і для управління поточною і стратегічною фінансовою діяльністю. Фінансовий план вважається ключовим розділом бізнес-плану, а його головною метою є розробка фінансових показників, які забезпечують вартісну форму вираження усім показникам, що включаються до бізнес-плану.

З 2001 року річне фінансове планування є обов’язковим, результати його проведення мають єдиний вид, а для підприємств, які не передбачають отримання прибутку надано додаткову форму розрахунку фінансового результату. Складання річного фінансового плану регламентується Наказом Міністерства економіки України “Про затвердження Положення про порядок складання річного фінансового плану державним підприємством” від 25.12.2000 р. № 277 [9].

Фінансовий план складається на рік з поквартальною розбивкою і включає наступні розділи: джерела формування та надходження коштів; приріст активів підприємства; повернення залучених коштів; витрати, пов'язані з унесенням обов'язкових платежів до бюджету та державних цільових фондів; покриття збитків минулих періодів.

Керівник підприємства подає проект фінансового плану на затвердження органу, який уповноважений управляти відповідним державним майном, в даному випадку – це ДАК “Укррудпром”, до 1 травня року, що передує планованому, разом із пояснювальною запискою щодо його обґрунтування.

Орган управління в місячний термін розглядає проект фінансового плану підприємства та приймає рішення про його затвердження або відхилення. У разі відхилення проекту орган управління в письмовій формі повідомляє підприємство про підстави відхилення і підприємство протягом 15 днів доопрацьовує його відповідно до висловлених зауважень та повторно подає на затвердження.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes