Аналіз підприємства, Детальна інформація

Аналіз підприємства
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 97.9
Скачувань: 3072
Показник Сума, тис. грн. Питома вага, % Відхи-лення, тис. грн. Темп росту %

2001 2002 2001 2002



1. Капітальне будівництво 79472,00 80979,00 91,16 90,95 1507,00 101,90

2. Придбання (виготовлення) основних засобів 6657,00 6958,00 7,64 7,81 301,00 104,52

3. Придбання (створення) нематеріальних активів 1052,00 1103,00 1,21 1,24 51,00 104,85

Усього 87181,00 89040,00 100,00 100,00 1859,00 102,13



Що стосується фінансових інвестицій, то аналіз їх динаміки і структури проводити недоцільно, оскільки вони представлені на ВАТ “КЗРК” лише однією статтею – це частки і паї у статутному капіталі інших підприємств. За даними ВАТ “КЗРК” комбінат володіє акціями таких підприємств: ПП “Техновик”, ЗАТ “Спецавтоматика”, ВАТ “Дагор”, ПП “Укрпромбудсервіс” тощо.

Таким чином, придбані основні фонди на ВАТ „КЗРК” зараховуються на баланс за первісною вартістю. Порядок фінансування витрат на ремонт основних засобів залежить від способу його проведення, на підприємстві використовують підрядний спосіб. Відносно аналізу необоротних активів, то тут найбільшу питому вагу займають основні засоби, а саме – 84,63 і 85,23% відповідно у 2001 та 2002 роках. було з’ясовано, що на ВАТ „КЗРК” існує значний знос основних засобів. Найбільшу питому вагу серед капітальних інвестицій займає капітальне будівництво. Фінансові інвестиції на ВАТ „КЗРК” представлені лише однією статтею – частки і паї у статутному капіталі інших підприємств.

РОЗДІЛ 9.

УПРАВЛІННЯ ЗАЛУЧЕННЯМ ПОЗИЧКОВОГО КАПІТАЛУ

ПІДПРИЄМСТВА

Діяльність підприємства в системі ринкової економіки неможлива без використання різноманітних форм залучення кредитів. Кредит - це форма позичкового капіталу, що надається на умовах повернення й обумовлює виникнення кредитних відносин між тим, хто надає кредит, і тим, хто його отримує. Однією з причин виникнення кредитних відносин на ВАТ “КЗРК” є товарне виробництво.

Розрізняють наступні види кредитів: банківський кредит, лізинговий кредит, комерційний кредит, державний кредит, оведрафт, кредитна лінія тощо. ВАТ “КЗРК” використовує тільки один вид кредиту – овердрафт. Овердрафт - це короткостроковий кредит, що надається банком, надійному підприємству понад залишок його коштів на потоковому рахунку, у межах заздалегідь обумовленої суми, шляхом дебетування його рахунку.

КФ АКБ “Правекс-Банк” для ВАТ “КЗРК” відкриває спеціальний позичковий рахунок – контокорент, на якому враховуються всі операції підприємства. На контокорентному рахунку відображається з одного боку погашення кредиту банку, а з іншого - кошти, які надходять на користь підприємства.

При відкритті контокорентного рахунку підприємству, визначається ліміт кредиту. Так ліміт кредиту для ВАТ “КЗРК”, КФ АКБ “Правекс-Банк” визначив у розмірі 10000000 грн, але ліміт кредитування може бути збільшений, якщо підприємство переконає банк у доцільності свого рішення. ВАТ “КЗРК” своєчасно виконує свої зобов’язання перед банком і своєчасно повертає кредити.

Взагалі використання контокорентного кредиту пов’язане з більшими витратами підприємства, тому що відсотки за користування позикою за контокорентним кредитом є найвищими в банківській практиці. Але для ВАТ “КЗРК” користуватися таким видом кредиту вигідніше, так як відсотки за кредит нараховуються лише за фактичні дні користування.

Для отримання кредиту підприємство й обслуговуючий його банк укладають Кредитний договір (дод. Р).

У договорі зазначаються права й обов’язки сторін, які уклали договір. Кредитор має право: достроково вимагати кредит, якщо позичальник не виконує розумів договорові. Позичальник згідно Кредитного договорові, зобов’язується: повернути кредит у повному обсязі й у визначені строки; сплачувати нараховані відсотки; при незгоді з новим розміром кредитної ставки повернути кредит впродовж двох банківських днів. Позичальник має право погашати кредит достроково, повідомивши при цьому банк.

У договорі також указується відповідальність сторін, порядок вирішення спорів, термін дії договору, порядок його доповнення.

Щодо графіку погашення кредитів, то підприємство повертає усю суму кредиту в банк одноразово, у визначений термін.

Підприємство ВАТ “КЗРК” може виступати як Заставодавець, у такому разі складається Договір Застави. Згідно такого договору наше підприємство передає під заставу заставодержателю певну продукцію, у визначеній кількості, на певну суму коштів, під визначений відсоток. Основні умови такого договору оговорюються між обома сторонами і чітко формулюються в договорі.

На кредит видаваємий підприємству оформлюється Кредитна Заявка. Де вказується: повна назва підприємства, юридична адреса, номер поточного рахунку, дата заснування підприємства, назва обслуговуючого банку, кількість робітників підприємства, динаміка зміни кількості працюючих по рокам, види діяльності підприємства, інформація про ліцензії підприємства, джерела інформації про підприємство, ринки збуту, основні споживачі, основні конкуренти, кредитна історія, свідоцтво про прибуток (збиток), місцезнаходження майна підриємства, досвід роботи з АКБ “Правекс-Банк”, свідоцтва про кредитний проект, необхідна підприємству сума і строк кредитів, мета отримання кредитів, коротка характеристика і оціночна вартість застави, інформація про оцінку застави, розв’язання суперечок.

З метою зниження ризиків комерційні банки вдаються до різних узагальнюючих критеріїв оцінки платоспроможності своїх потенційних

позичальників. Такі критерії банк визначає на власний розсуд, і це може бути його комерційною таємницею. Українські дослідники пропонують такі критерії для оцінювання кредитоспроможності позичальників та ризику банків: поточний фінансовий стан позичальника; об’єкт кредитування; термін та розмір кредиту; досвід роботи з позичальнико; кадровий потенціал, якість застави. За кожним критерієм визначають клас позичальника з подальшою трансформацією отриманих оцінок у ймовірність небажаної події.

Таким чином, ВАТ „КЗРК” використовує такий вид кредиту, як овердрафт, при цьому ліміт кредиту – 10000000 грн., кредитні відносини підприємства з банком оформлюються кредитним договором. З метою зниження ризиків комерційні банки вдаються до різниїх узагагальнюючих критеріїв оцінки платоспроможності своїх позичальників.

РОЗДІЛ 10.

ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Залежно від змісту і завдань аналізу використовують такі основні інформаційні джерела: фінансову звітність; статистичну звітність; дані внутрішньогосподарського (управлінського) бухгалтерського обліку; дані з первинної облікової документації (вибіркові дані), експертні оцінки.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes