Аналіз підприємства, Детальна інформація

Аналіз підприємства
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 97.9
Скачувань: 3072
На основі фінансової звітності ВАТ “КЗРК” проаналізуємо фінансовий стан підприємства.

Першим кроком аналізу є аналіз майна та джерел його формування, при чому джерелом для аналізу будуть виступати дані форми №1 “Баланс” за 2001-2002 роки (див. дод. Д, Д1). Але оскільки у попередніх розділах було проведено аналіз окремих складових необоротних активів, оборотних активів, власного капіталу та поточних зобов’язань, тому зараз ми проаналізуємо лише загальні їх суми. Результати аналізу наведено у додатку Щ. Виходячи з результатів аналізу, зазначимо, що загальна вартість майна підприємства збільшилась на 38567 тис. грн. або на 4,69%. На це зростання вплинули зміни в нерухомому майні, необоротні активи зросли на 41145 тис. грн. або на 5,6%. Негативний вплив на величину майна підприємства мало зменшення оборотних активів на 2579 тис. грн. або на 2,93%. Величина витрат майбутніх періодів не мала впливу на величину майна, оскільки сума за цією статтею дуже незначна – 6 і 7 тис. грн. відповідно. Відносно структури майна підприємства, то спостерігалась тенденція до збільшення питомої ваги нерухомого майна з 89,28 до 90,06% ( на 0,78%), і зменшення питомої ваги поточних активів на 0,78 пункти. Питома вага витрат майбутніх періодів не враховувалась. Взагалі, якщо проаналізувати співвідношення необоротних та оборотних активів, то для підприємств галузей важкої промисловості воно повинно бути приблизно таким: 75-85:15-25%, і як бачимо з аналітичної таблиці дане співвідношення не дотримується, тому підприємству необхідно звернути увагу на збільшення поточних активів.

Що стосується джерел формування майна підприємства, то тут всі складові на кінець 2002 року збільшились. Величина власного капіталу збільшилась на 8038 тис. грн. або на 1,07%, причини даного збільшення були розглянуті у розділі 6. Заслуговує на увагу значне збільшення довгострокових зобов’язань, зокрема – це стаття “інші довгострокові зобов’язання”, - на 4174 тис. грн. або на 177,77%. Але незважаючи на такі високі темпи зростання, дана величина мала незначний вплив на темпи зростання загального підсумку балансу, оскільки величина даної статті досить невелика в порівнянні з іншими розділами пасиву. Також високими темпами зростали поточні зобов’язання ВАТ “КЗРК” – на 26340 тис. грн. або на 38,98%. Доходи майбутніх періодів

збільшились на 15 тис. грн. або на 4,69%. Що стосується структури джерел майна підприємство, то співвідношення між власними та залученими коштами підприємства галузі важкої промисловості повинно бути на користь власних (60-70:30-40), і з аналітичної таблиці ми бачимо, що частка власних коштів ВАТ “КЗРК” складала – 91,46 і 88,30% відповідно у 2001 та 2002 роках. Наступною за величиною є стаття “поточні зобов’язання” – 8,22 і 10,91% відповідно. Порівняно невисокою є питома вага довгострокових зобов’язань, але на кінець 2002 року їх величина дещо підвищилась, тому збільшилась і питома вага з 0,29% до 0,76%. На останньому місці за питомою вагою є доходи майбутніх періодів – 0,04%.

Відомо, що за рахунок власного капіталу та довгострокових зобов’язань повинні фінансуватись необоротні активи („золоте правило”). На ВАТ „КЗРК” у 2001 році питома вага власного капіталу і довгострокових зобов’язань – 91,75%, а необоротних активів – 89,28%, тобто частина всі довгострокові зобов’язання ВАТ “КЗРК” спрямовуються на фінансування поточних активів, тому порушується “золоте правило фінансування”. У 2002 році питома вага І та ІІІ розділу пасиву балансу – 89,06%, а необоротних активів – 90,06, тобто частина короткострокові джерела виступають джерелами фінансування нерухомого майна. Порушення “золотого правила фінансування” призводить до втрати підприємством фінансової стабільності і до підвищення ризику можливого банкрутства. Але оскільки в даному випадку розбіжності невеликі, то цей ризик ще досить низький.

Наступним кроком аналізу є аналіз ліквідності. При чому ліквідність підприємства може бути визначена на підставі ліквідності його балансу. В основі оцінки балансу покладений принцип поділу всіх активів за ступенем їх ліквідності, а пасивів – за ступенем терміновості. Аналітичну таблицю наведено у додатку Щ. Виходячи з даних таблиці баланс ВАТ “КЗРК” на кінець 2002 року є неліквідним. Ліквідність балансу визначається ступенем покриття зобов’язань підприємства його активами, терміна перетворення яких у кошти відповідає терміну погашення зобов’язань. По-перше, найбільш ліквідні активи повинні бути більше, ніж найбільш строкові зобов’язання. Але за даними таблиці ця умова не виконується. Тобто на підприємстві досить незначна частка грошових коштів і цю величину значно перевищує кредиторська заборгованість. Друга умова, а саме перевищення швидкореалізуємих активів над короткостроковими пасивами виконується. Що стосується повільнореалізуємих активів (а саме, запаси), то їх величина покриває довгострокові пасиви, тобто третя умова також виконується. Четвертою є умова перевищення власного капіталу над важкореалізуємими активами, ця умова виконувалась на кінець 2001 року, але на кінець 2002 року необоротні активи перевищують величину власного капіталу (на 2%).

Далі проаналізуємо ліквідність підприємства за коефіцієнтами, методику розрахунку яких наведено у додатку Х.

Обчислимо коефіцієнти ліквідності:

коефіцієнт абсолютної ліквідності:

;

коефіцієнт критичної ліквідності:

;

;

коефіцієнт поточної ліквідності:

.

Як бачимо з розрахунків ВАТ “КЗРК” на кінець 2002 року є неліквідним. Оскільки, по-перше, грошові кошти не можуть покрити 20% поточних зобов’язань. В порівнянні з 2001 роком значення коефіцієнту абсолютної ліквідності у 2002 році зменшилось на 0,001. Причиною чого є те, що поточні пасиви зростали більшими темпами, ніж грошові кошти. По-друге, коефіцієнт критичної ліквідності не входить в нормативні межі на кінець 2002 року. До того ж у 2002 році спостерігалося зменшення даного коефіцієнту на 0,1. Це означає, що навіть за умови, якщо з ВАТ “КЗРК” розрахуються їх боржники, тобто відбудеться погашення дебіторської заборгованості, погасити всю 100%-ву суму поточних зобов’язань підприємство не в змозі. По-третє, вся сума поточних активів не покриває поточних зобов’язань. Нормативне значення показника поточної ліквідності 1-3. У 2001 році цей коефіцієнт знаходився у межах нормативного. Але на кінець 2002 року він дорівнював 0,91.

Основна причина того, що ВАТ “КЗРК” є неліквідним, – це недостатність грошових коштів, зменшення на кінець 2002 року обігових коштів та збільшення поточних зобов’язань, зокрема короткострокових кредитів банків та кредиторської заборгованості.

Наступним кроком аналізу є визначення фінансової стійкості, формули для розрахунку показників фінансової стійкості наведено у додатку Х.

Розрахуємо коефіцієнти фінансової стійкості:

коефіцієнт незалежності (автономії):

.

коефіцієнт фінансування (заборгованості):

.

коефіцієнти лівереджу: у 2001 році – 0,09; у 2002 році – 0,13 (розділ 6);

показник чистих оборотних коштів:

2001 рік: ЧОК = 88132 – 67581 = 20551 (тис. грн.);

2002 рік: ЧОК = 85553 – 93921 = -8368 (тис. грн.).

.

Коефіцієнт фінансової незалежності або автономії знаходився у межах нормативного значення, а саме більше 0,7. Це означає, що більша частка майна підприємства профінансована за рахунок власних коштів. Але значення коефіцієнта на кінець 2002 року менше , ніж в 2001 році на 0,03. Причиною чого є те, що запозичений капітал зростав швидше, ніж власний. Коефіцієнт фінансування також знаходився у межах нормативного. Відносно коефіцієнту лівереджу, то цей показник на ВАТ “КЗРК” три періоди був меншим, ніж критичне значення, нижчим він був у 2001 році, 2002 році він збільшився на 0,04. Причиною чого є знову-ж-таки зростання зобов’язань підприємства. Досить важливим показником серед коефіцієнтів фінансової стійкості є показник чистих обігових коштів, який характеризує здатність підприємства продовжувати свою діяльність навіть після погашення короткострокових зобов’язань. У 2001 році даний показник мав позитивне значення, але в 2002 році підприємство вже не мало чистих обігових коштів, до того ж поточні зобов’язання перевищували поточні активи на 8368 тис. грн. Тобто відносно фінансової стійкості склалася досить спірна ситуація, оскільки коефіцієнт незалежності, коефіцієнт фінансування та коефіцієнт лівереджу входять в нормативні межі, а показник чистих оборотних коштів на кінець 2002 року має від’ємне значення.

Таким чином, основною проблемою ВАТ “КЗРК” є недостатність найбільш ліквідних активів (грошових коштів) та швидке зростання поточних зобов’язань. Резерв збільшення грошових коштів можна побачити у зменшенні дебіторської заборгованості внаслідок застосування пені і штрафів до партнерів за несвоєчасну оплату; операції факторинг тощо. Для зниження короткострокових зобов’язань необхідно перевести їх у довгострокові.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes