Зовнішня політика Російської Федерації, Детальна інформація

Зовнішня політика Російської Федерації
Тип документу: Курсова
Сторінок: 8
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 41.2
Скачувань: 2280
-сприяння позитивному сприйняттю Російської Федерації у світі , популяризації російської мови і культури народів Росії в іноземних державах.

Сучасний світ і зовнішня політика Російської Федерації



Сучасний світ переживає фундаментальні і динамічні зміни, що глибоко торкають інтереси Російської Федерації і її громадян. Росія - активний учасник цього процесу. Будучи постійним членом Ради Безпеки ООН, володіючи значним потенціалом і ресурсами у всіх областях життєдіяльності, підтримуючи інтенсивні відносини з ведучими державами світу , вона впливає на формування нового світового устрою. Трансформація міжнародних відносин, припинення конфронтації і послідовне подолання наслідків "холодної війни", просування російських реформ істотно розширили можливості співробітництва на світовій арені. Зведена до мінімуму погроза глобального ядерного конфлікту. При збереженні значення військової сили у відносинах між державами все більшу роль грають економічні, політичні, науково-технічні, екологічні й інформаційні фактори. На передній план у якості головних складових національної міці Російської Федерації виходять її інтелектуальні, інформаційні і комунікаційні можливості, добробут і освітній рівень населення, ступінь сполучення наукових і виробничих ресурсів, концентрація фінансового капіталу і диверсифікованість економічних зв'язків. Склалася стійка орієнтація більшості держав на ринкові методи господарювання і демократичні цінності. Здійснення великого прориву на ряді ключових напрямків науково-технічного прогресу, що веде до створення єдиного загальносвітового інформаційного простору, поглиблення і диверсифікованість міжнародних економічних зв'язків додають взаємозалежності держав глобальний характер. Створюються передумови для побудови більш стабільного і кризостійкого світового устрою.

У той же час у міжнародній сфері зароджуються нові виклики і погрози національним інтересам Росії. Підсилюється тенденція до створення однополярної структури світу при економічному і силовому домінуванні США. При рішенні принципових питань міжнародної безпеки ставка робиться на західні інститути і форуми обмеженого складу , на ослаблення ролі Ради Безпеки ООН.

Стратегія однобічних дій може дестабілізувати міжнародну обстановку, провокувати напруженість і гонку озброєнь, збільшити міждержавні протиріччя, національну і релігійну ворожнечу . Застосування силових методів в обхід діючих міжнародно-правових механізмів не здатно усунути глибинні соціально-економічні, міжетнічні й інші протиріччя, що лежать в основі конфліктів, і лише підриває основи правопорядку.

Росія домагається формування багатополярної системи міжнародних відносин, що реально відбиває багатогранність сучасного світу з розмаїтістю його інтересів.

Гарантія ефективності і надійності такого світового устрою - взаємне врахування інтересів. Світопорядок XXІ століття повинний ґрунтуватися на механізмах колективного рішення ключових проблем, на пріоритеті права і широкої демократизації міжнародних відносин.

Інтереси Росії безпосередньо пов'язані і з іншими тенденціями, серед яких:

глобалізація світової економіки. Поряд з додатковими можливостями соціально-економічного прогресу, розширення людських контактів, така тенденція породжує і нові небезпеки, особливо для економічно ослаблених держав, підсилюється імовірність великомасштабних фінансово-економічних криз. Росте ризик залежності економічної системи й інформаційного простору Російської Федерації від впливу ззовні;

посилення ролі міжнародних інститутів і механізмів у світовій економіці і політиці ("Група восьми ", МВФ, МБРР і інші ), викликане об'єктивним ростом взаємозалежності держав, необхідністю підвищення керованості міжнародної системи. В інтересах Росії - повноформатна і рівноправна участь у розробці основних принципів функціонування світової фінансово-економічної системи в сучасних умовах;

розвиток регіональної і субрегіональної інтеграції в Європі, Азіатсько-тихоокеанському регіоні, Африці і Латинській Америці. Інтеграційні об'єднання здобувають усе більше значення у світовій економіці, стають істотним фактором регіональної і субрегиональной безпеки і миротворництва;

військово-політичне суперництво регіональних держав, ріст сепаратизму, етнонаціонального і релігійного екстремізму. Інтеграційні процеси, зокрема в Євро-Атлантичному регіоні, мають найчастіше вибірково-обмежувальний характер. Спроби принизити роль суверенної держави, як основного елемента міжнародних відносин створюють погрозу довільного втручання у внутрішні справи. Серйозні масштаби здобуває проблема поширення зброї масового знищення і засобів його доставки. Погрозу міжнародному світові і безпеці представляють неурегульовані або потенційні регіональні і локальні збройні конфлікти. Істотний вплив на глобальну і регіональну стабільність починає робити ріст міжнародного тероризму, транснаціональної організованої злочинності, а також незаконного обороту наркотиків і зброї.

Погрози, пов'язані з зазначеними тенденціями, збільшуються обмеженістю ресурсного забезпечення зовнішньої політики Російської Федерації, що ускладнює успішне відстоювання її зовнішньоекономічних інтересів, звужує рамки її інформаційного і культурного впливу за рубежем.

Разом з тим Російська Федерація має реальний потенціал для забезпечення гідного місця у світі. Визначальне значення в цьому плані мають подальше зміцнення російської державності, консолідація цивільного суспільства і якнайшвидший перехід до стійкого економічного росту .

В останні десятиліття Росія змогла використовувати додаткові можливості міжнародного співробітництва, що відкриваються в результаті корінних перетворень у країні, істотно просунулася по шляху інтеграції в систему світових господарських зв'язків, вступила в ряд впливових міжнародних організацій і інститутів. Ціною напружених зусиль вдалося по ряду принципових напрямків зміцнити позиції Росії на світовій арені.

Російська Федерація проводить самостійну і конструктивну зовнішню політику. Вона ґрунтується на послідовності і передбачуваності, взаємовигідному прагматизмі. Ця політика максимально прозора, враховує законні інтереси інших держав і націлена на пошук спільних рішень .

Можна сказати, Росія - це надійний партнер у міжнародних відносинах. Загальновизнана її конструктивна роль у рішенні гострих міжнародних проблем.

Відмітна риса російської зовнішньої політики - збалансованість. Це, насамперед, обумовлено геополітичним положенням Росії як найбільшої євразійської держави, що вимагає оптимального сполучення зусиль в усіх напрямках. Такий підхід визначає відповідальність Росії за підтримку безпеки у світі , як на глобальному , так і на регіональному рівні, припускає розвиток і взаємодоповнення зовнішньополітичної діяльності на двосторонній і багатобічній основі.

Успішна зовнішня політика Російської Федерації повинна бути заснована на дотриманні розумного балансу між її цілями і можливостями для їхнього досягнення. Зосередження політико-дипломатичних, військових , економічних, фінансових і інших засобів на рішення зовнішньополітичних задач повинне бути відповідно до їх реального значення для національних інтересів Росії, а масштаб участі в міжнародних справах - адекватний фактичному внескові в зміцнення позицій країни. Різноманіття і складність міжнародних проблем, і наявність кризових ситуацій припускають своєчасну оцінку пріоритетності кожної з них у зовнішньополітичній діяльності Російської Федерації.

Необхідно підвищити ефективність політичних, правових, зовнішньоекономічних і інших інструментів захисту державного суверенітету Росії і її національної економіки в умовах глобалізації.

Регіональні пріоритети.

Пріоритетним напрямком зовнішньої політики Росії є забезпечення відповідності багатобічного і двостороннього співробітництва з державами - учасниками Співдружності Незалежних Держав (СНД) завданням національної безпеки країни.

Наголос буде робиться на розвиток добросусідських відносин і стратегічного партнерства з усіма державами - учасниками СНД. Практичні відносини з кожним з них необхідно будувати з урахуванням зустрічної відкритості для співробітництва, готовності належним чином враховувати інтереси Російської Федерації, у тому числі в забезпеченні прав російських співвітчизників.

Виходячи з концепції різношвидкісної і різнорівневої інтеграції в рамках СНД, Росія буде визначати параметри і характер своєї взаємодії з державами - учасниками СНД як у цілому в СНД, так і в більш вузьких об'єднаннях, у першу чергу в Митному союзі . Важливу роль також відіграють договори про колективну безпеку.

Варто зазначити, що пріоритетне значення мають спільні зусилля по врегулюванню конфліктів у державах - учасниках СНД, розвитку співробітництва у військово-політичній області і сфері безпеки, особливо в боротьбі з міжнародним тероризмом і екстремізмом.

Мені здається, серйозний акцент потрібно зробити на розвитку економічного співробітництва, включаючи створення зони вільної торгівлі, реалізацію програм спільного раціонального використання природних ресурсів. Зокрема, Росія має домагатися вироблення такого статусу Каспійського моря, що дозволив би прибережним державам розгорнути взаємовигідне співробітництво по експлуатації ресурсів регіону на справедливій основі, з урахуванням законних інтересів один одного.

Російська Федерація докладає зусиль для забезпечення виконання взаємних зобов'язань по збереженню і збільшенню в державах - учасниках СНД загальної культурної спадщини.

Відносини з європейськими державами - традиційний пріоритетний напрямок зовнішньої політики Росії. Головною метою російської зовнішньої політики на європейському напрямку є створення стабільної і демократичної системи загальноєвропейської безпеки і співробітництва. Росія зацікавлена у збалансованому розвитку багатофункціонального характеру Організації по безпеці і співробітництву в Європі (ОБСЄ) і буде докладати зусиль у цьому напрямку .

Важливо максимально використовувати накопичений цією організацією, після прийняття в 1975 році хельсінкського Заключного акту, нормотворчий потенціал, що цілком зберігає свою актуальність. Росія, напевно, буде рішуче протидіяти звуженню функцій ОБСЄ, зокрема спробам перепрофілювати її діяльність на пострадянський простір і Балкани.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes