Космонінічна лексика, Детальна інформація

Космонінічна лексика
Тип документу: Реферат
Сторінок: 36
Предмет: Мова, Лінгвістика
Автор: Alexander
Розмір: 117
Скачувань: 2107
Звукова інструментовка, фонетичне обігрування власних назв (поет ставить власну назву у співзвучний їй ряд, створюючи немов би фонетичну луну оніма) – (24;96).

Семантична інструментовка, семантичне обігрування власних назв (в семантичній інструментовці в хід ідуть омоніми, повернення к витокам, звертання до реальної етимології) – (24;97),

Семантична трансформація власних назв (вторгнення поезії до самого оніма, його семантики, звичайно – тропеїчним шляхом) –(24;97-98).

Створення оказіональних власних назв (не обмежуючись семантичною перебудовою онімічних контекстів і самих онімів, обидві поетеси створюють нові, оказіональні власні назви) – (24;99),

Ономастичний хронотоп в поезії (поетичний хронотоп створюється по-особливому: дуже різними мовленнєвими засобами, всім текстом, і оніми серед цих засобів надзвичайно важливі) –(24;100).

В праці Ю.О.Карпенка дуже багато прикладів, за допомогою яких він доводить свої думки і приходить до такого висновку: “Б.Ахмадуліна і Л.Костенко – дуже різні поети, які пишуть різними мовами, в різній індивідуально-авторській манері. Їх об”єднує лише безкомпромісна правдивість і те, що вони творять неперевершені поезії. І набір онімів у вивчених віршах цих поетів майже зовсім різний – загальними виявилися лише 10 власних назв: антропоніми Петр (йдеться про Петра І) і Пушкін , топоніми Москва і Петербург , теоніми Нептун і Фенікс, космоніми земля, сонце, місяць(рос.луна), Всесвіт (рос.Вселенная). Але прийоми використання власних назв, включення їх до поетичного тексту, поетичне засвоєння власних назв типологічно виявились схожими, якщо не сказати тотожніми. Можна думати, ця типологічна схожість притаманна взагалі всій ліричній поезії.” (24;102).

До речі, ця праця Ю.О.Карпенка не єдина, присвячена вивченню творчості Ліни Костенко. Ще одна його робота – “Про назви творів Л.Костенко”, де вчений досліджує поетичний зміст і поетичну етимологію (генезис) назви збірки “Сад нетанучих скульптур”(1987) і творів, вміщених в ній.

Отже, як бачимо, дослідження вченими-мовознавцями творчості поетеси відбувається в різних напрямках і на різних рівнях – морфологічному, етимологічному, ономастичному. Це дозволяє нам зробити певні висновки:

Творчість Л.Костенко заслуговує на особливу увагу вчених-лінгвістів; її поезія – невичерпне джерело для досліджень;

Не зважаючи на велику кількість мовознавчих досліджень її творчого доробку, лишається ще дуже багато чого не вивченого, не “розкритого”.

Серед мало досліджених “об”єктів” творчості Л.Костенко особливе місце посідають лексико-семантичні поля її художнього мовлення,де лексико-семантичне поле – це сукупність слів однієї частини мови, що співвідносяться

з певними явищами дійсності, що також пов”язані між собою. Майже поза увагою вчених залишилося найобразніше лексико-семантичне поле мовлення поетеси- “небесні тіла”. Цей шар лексики завжди вважався дуже асоціативним і цікавим для досліджень. Підтвердження цьому можуть служити думки вчених щодо природної образності цього поля. Зокрема, звернемося до Л.Масенко: “До складу поетичної мови мають входити поряд із звичайними словами ”великі”, належні високому поетичному рядові. Не випадково існує ціла група лексики, яку в словниках позначають терміном “поетизми”, роль яких – виконувати естетичну функцію. Введення до тексту слів високого звучання є одним із засобів відторгнення поетичної мови від повсякденної розмовної.

Поетизми – категорія історично змінна. Проте існують певні лексико-семантичні групи слів, що лишаються невичерпним джерелом поетизації мови в усі часи. До них належать, зокрема, власні та загальні назви небесної сфери”(26;32).

В своїй статті дослідниця розглядає вживання в сучасній поезії таких реалій зоряного неба, як Чумацький Шлях і Чумацький Віз, спостерігає внутрішню форму цих найменувань і асоціації, які вони викликають. Л.Т.Масенко проводить ці спостереження на прикладах поезій Д.Павличка, П.Тичини, В.Симоненка, Є.Гуцала, Б.Олійника,М.Кучеренка і, що найцікавіше для нас, торкається творчості Ліни Костенко. І ось що вона пише: “У творах Л.Костенко образ зоряного неба є символом вічності, безсмертя природи. Ідея вічності поєднується в художній мові поетеси з мотивом таїни, загадковості космосу, вічної зачудованості людини перед його незбагненністю”(26;32).

Далі дослідниця відмічає:”Чумацький Шлях – найулюбленіша і найпопулярніша в українській поезії реалія зоряного неба” (26;33). А ось що з цього приводу знаходимо у Ю.О.Карпенка: “Очевидно, найдивнішим утворенням зоряного неба є Молочний Шлях – срібляста смуга, яка оперізує небесну сферу і яку добре видно у безмісячні ночі. Смуга ця була помічена і названа людиною ще в глибокій давнині. І немає народу, який не мав би для неї свого імені і своєї інтерпретації.”

Відмічаючи високу образність космічної лексики, Л.Масенко пише: ”Внутрішня форма образного найменування (Чумацький Шлях) викликає найрізноманітніші поетичні асоціації, додаткові смислові й естетичні відтінки значень, і є невичерпним джерелом метафоричної образності в поетичному тексті”(26;34).

Слід згадати також слова О.Г.Ковалевської: “В поезії широко вживаються слова, які позначають предмети і явища дійсності, які емоційно сприймаються людиною в силу їхньої естетичної значущості для неї: весна, зима, осінь, дощ, буря, квіти, небо, сонце, місяць, зірки.”

Як бачимо, багато хто з вчених особливо виділяє космічну лексику і відзначає при цьому надзвичайну образність і поетичну асоціативність цього лексико-семантичного поля.

Досліджуючи поезії Л.Костенко, а саме наявну в них космонімічну лексику, ми вивчатимемо таким чином лексико-семантичне поле “небесні тіла” (до якого входять онімні й апелятивні одиниці) і особливості їх вживання в ідіолекті Ліни Костенко.

Підсумовуючи все вище сказане, ми вважаємо доречним зробити певні висновки, які стосуються першого розділу нашої роботи:

Творчість Л.Костенко – невичерпне джерело для досліджень;

Усі дослідники-літературознавці відмічають надзвичайну образність поезій Л.Костенко і звертають увагу на необхідність грунтовних мовознавчих досліджень її доробку;

Багато хто з вчених-мовознавців звертався до творчості поетеси, аналізуючи її поетичне мовлення на різних рівнях: етимологічному, морфологічному, ономастичному;

Серед мало досліджених об”єктів в творчості Ліни Василівни особливо виділяється лексико-семантичне поле “небесні тіла”, яке вчені відносять до найвиразнішого шару поетичної лексики.



Р о з д і л 2.

Лексико-семантичне поле “небесні тіла”. Власне космоніми.

Космонімічна лексика як структурна галузь ономастики



Космонімічний шар ономастичного простору тільки починає вивчатись: ономастичні дослідження довгі роки були зосереджені на аналізі топонімічного та антропонімічного матеріалу.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes