Рентабельність та собівартість продукції, Детальна інформація

Рентабельність та собівартість продукції
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Економіка
Автор: Олексій
Розмір: 29.1
Скачувань: 1702
Рентабельність продукції характеризує ефективність витрат на її виробництво і збут. Перш за все, розраховується рентабельність реалізованої продукції (Рп)

Рп = Вр:Ср*100 (2.1)

Вр - виручка від реалізації

Ср - собівартість реалізованої продукції

Рентабельність продукції може розраховуватися як відношення прибули до об'єму реалізованої продукції.

Рентабельність використовуваних ресурсів залежно від обхвату останніх може бути визначена як рентабельність виробничих фондів, сукупних активів власного капіталу.

Рентабельність виробничих фондів (Рп) - традиційний показник на вітчизняних підприємствах, який на практиці називають рентабельність виробництва, розраховують по формулі:

Рп = П:Ко*100 (2.2)

П - загальний (валова) прибуток підприємства за рік

До - середня величина основних виробничих фондів і оборотних коштів підприємства за рік.

Потрібно мати на увазі, що така методика розрахунку рентабельності виробництва є недостатньо конкретною. Вона завищує цей показник, оскільки загальний прибуток містить надходження не тільки від виробництва, але і від інших форм діяльності. Це потрібно враховувати при аналізі ефективності виробництва. Волгин а.П. виділяє і такий вид рентабельності, як рентабельність активів і рентабельність власного капіталу.

Рентабельність активів (Ра) характеризує ефективність використання всього наявного майна підприємства.

Ра = П:Са*100 (2.3)

Са - середня сума активів балансу підприємства

П - прибуток за рік

Рентабельність власного капіталу (Рк) показує ефективність використання активів, створених за рахунок власних засобів:

Рк = Пч:Кс*100 (2.4)

Пч - чистий прибуток за вирахуванням виплати відсотків за кредит

Кс - власний капітал

Величина власного капіталу приймається за даними балансу. Вона дорівнює сумі активів мінус всі боргові зобов'язання. Цей показник рентабельності цікавить в першу чергу акціонерів, оскільки він означає верхню межу дивідендів.

Недоліком цього методу є те, що при розрахунку передбачається незмінна величина річного прибутку на весь період експлуатації об'єкту інвестування. Крім того, майже неможливо оптимізувати певні об'єкти інвестування з певним річним прибутком.

РОЗДІЛ II

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА ВАТ «...... СИРЗАВОД»

2.1 Коротка організаційно-економічна характеристика підприємства.

У 1970 році був заснований ...... сырзавод, який підкорявся запорізькому підприємству «Центровивоз». У 1977 році сырзавод стає мелітопольським державним підприємством по збору і переробці молока.

У 1996 році за рішенням фонду держмайна і приватизації перейменовується у Відкрите акціонерне суспільство «...... сырзавод» (згідно договору №456 від 16.01.1996 р.).

Підприємство «...... сырзавод» - самостійний господарюючий суб'єкт, юридична особа, що здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України.

ВАТ «...... сырзавод» є юридичною особою і здійснює свою діяльність на підставі ЗУ «Про підприємства в Україні», ЗУ «Про підприємництво», «Про господарські суспільства», «Про власність» і ін.

Підприємство «...... сырзавод» - підприємство, організоване на засоби групи підприємців, які посідають адміністративні посади в нім.

Стаття 27 Цивільного кодексу України затверджує право юридичних осіб на індивідуальне найменування. Найменування юридичної особи є одним з необхідних засобів його індивідуалізації, що дозволяє відрізнити одне з них від іншого.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes