Рентабельність та собівартість продукції, Детальна інформація

Рентабельність та собівартість продукції
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Економіка
Автор: Олексій
Розмір: 29.1
Скачувань: 1695
5 Фондомісткість, грн. 0,4 0,9 0,5 1,6

6 Норма прибули % 43 25 66 1,5



Проводячи аналіз даних таблиці видно, що показник фондовіддачі був найбільшим в 2002 році, що з'явилося результатом нарощування об'ємів виробництва, проте наступного року він значно знизився, що з'явилося результатом ряду чинників. У показника фондомісткості намічалася тенденція до збільшення з початку аналізованого періоду, проте в 2002 році значно знизився, що з'явилося позитивною тенденцією у використанні основних фондів підприємства. Норма прибули, як видно з таблиці, дещо знизилася за останні роки, хоч і знаходилася на відносно високому рівні. Та все ж за останній рік наголосилося її підвищення, що з'явилося позитивним результатом у виробничо-господарській діяльності підприємства.

Для підвищення ефективності використання основних фондів необхідно підвищувати ступінь їх завантаження, особливо їх активній частині, оновлення фондів, використання прогресивнішого устаткування, сучасної технології, кваліфікованих працівників.

Оборотні фонди є тією частиною виробничих фондів, яка повністю споживається в кожному виробничому циклі і переносить всю свою вартість на знов створену продукцію. Оборотні кошти підприємства можуть використовуватися для створення виробничих запасів, заділів незавершеного виробництва, запасів готової продукції, а так само засобів в розрахунках і залишків грошових коштів на розрахунковому рахунку в банці і касі підприємства.

Проаналізувати використання оборотних коштів на підприємстві можна на основі показників материалоотдачи і матеріаломісткості. Матеріалоотдача показує, скільки проведено продукції з кожної гривни спожитих матеріалів. Матеріаломісткість є величиною, зворотною материалоотдачи, і що показує, скільки необхідно матеріальних витрат провести на виробництво одиниці продукції. Для досягнення нормальних умов функціонування підприємства материалоотдача повинна зростати, а матеріаломісткість - знижуватися. Аналіз цих показників дозволить визначити, як використовуються оборотні фонди на підприємстві, тобто ефективність їх використання.

Здійснити аналіз використання оборотних коштів на підприємстві "...... сырзавод", а так само здійснити розрахунок показників матеріаломісткості і материалоотдачи можна за допомогою наступної таблиці.

Таблиця 1.2

Аналіз використання оборотних коштів на ВАТ "...... сырзавод"

Показники 2002 2003 2004 2004в %к 2002

1 Об'єм виробництва, тис. грн. 805,3 919,3 1264,1 157

2 Собівартість продукції (р/у), тис. грн. 483,7 477,4 500,0 103

3 Зокрема матеріальні витрати, тис. грн. 264,1 179,3 266,4 101

4 Матеріаломісткість, грн 0,3 0,2 0,2 0,6

5 Матеріалоотдача, грн. 3,0 5,1 4,7 1,7

6 Питома вага матеріальних витрат в собівартості продукції %

55



38



53



9,6





З таблиці видно, що материалоотдача на підприємстві в період перших чотирьох аналізованих років постійно зростала, і лише в 2002 році наголосилося незначне зниження даного показника, що з'явилося позитивною тенденцією в діяльності підприємства. Що стосується матеріаломісткості, то вона, трохи знизившись в 1998 році, продовжує залишатися на відносно стабільному рівні, проте і не підвищуючись, що свідчить про не зовсім ефективну діяльність підприємства відносно використання оборотних коштів.

Забезпеченість підприємства трудовими ресурсами - одна з найважливіших умов його успішної діяльності. Трудові ресурси підприємства є сукупністю працівників різних кваліфікаційних і професійних груп, що зайнятих на підприємстві і входять в його обліковий склад. Обліковий склад включає всіх працівників, прийнятих на роботу, пов'язаних як з основною, так і з не основною діяльністю.

Джерелами інформації для аналізу служать план по праці, статистична звітність "Звіт по праці ". Всю повноту використання трудових ресурсів можна оцінити по кількості відпрацьованих днів і годинника одним працівником за аналізований період, а так само по ступеню використання фонду робочого часу. Даний аналіз проводиться по кожній категорії працівників, по кожному виробничому підрозділу і в цілому по підприємству.

Показники продуктивності праці характеризують ефективність використання трудових ресурсів на підприємстві. Показник вироблення і трудомісткості продукції є основними і найважливішими показниками продуктивності на рівні підприємства. Показник вироблення продукції розраховується як відношення кількості проведеної продукції в умовно-натуральних одиницях вимірювання до среднесписочной чисельності тих, що працюють. Показник трудомісткості продукції, можна сказати, є зворотним показником вироблення продукції. При аналізі він визначається як відношенням часу, витраченого на виробництво всієї продукції до кількості проведеної продукції.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes