Рентабельність та собівартість продукції, Детальна інформація

Рентабельність та собівартість продукції
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Економіка
Автор: Олексій
Розмір: 29.1
Скачувань: 1694
Прп — прибуток від реалізації

Зрп — витрати по реалізації продукції.

2 Рентабельність капіталу Характеризує відношення балансового прибутку до середньорічної вартості всього інвестованого капіталу або окремих його частин, власного, позикового, основного, оборотного і тд.

власного, позикового, основного, оборотного і т.д. Rk-БП/КЛ x 100%, де

БП — балансова приб.

КЛ — вартість капіталу

3 Рентабельність продажів Характеризує ефективність підприємницької діяльності, скільки прибутки має підприємство з 1 грн. продажів. Rп = Пpn/В * 100%, де

Прп — прибуток від реалізації продукції

(Р/У),

У — виручка від реалізації.



А зараз на основі цих показників проаналізуємо динаміку рентабельності на ВАТ "...... сырзавод" (табл. 2.3).

Таблиця 2.3

Динаміка рентабельності діяльності ВАТ "...... сырзавод"

Показники 2002 2003 2004 2004 до 2002 в %

1. Балансовий прибуток, тис. грн. 187,4 288,3 553,4 295,3

2. Витрати виробництва, тис. грн. 483,7 477,4 500 103,3

3. Виручка від реалізації продукції, тис. грн. 805,3 919,3 1264,1 157

4. Статутний каптал, тис. грн. 22 22 22 100

5. Рівень рентабельності виробничої діяльності 1 1,9 2,5 147

6. Рівень рентабельності продажів 0,2 0,3 0,4 200

7. Рівень рентабельності власного капіталу 8,5 13,1 25 294



Як видно з таблиці, за всі аналізовані роки підприємство одержувало прибуток, отже, воно є рентабельним. Так, рентабельність діяльності підприємства постійно збільшувалася, і за п'ять років зросла на 1,47 %. Найбільший рівень рентабельності виробничої діяльності у підприємства був в 2001 році і склав 2,5 %. Що стосується рентабельності продажів, то вона так само постійно зростала, хоч і меншими темпами. Так, з 0,2 % у 1997 році вона збільшилася до 0,4 % у 2002 році. Так само був відмічений темп в збільшенні рентабельності капіталу, що є ще одним свідоцтвом того, що підприємство ефективно організовує свою господарську діяльність. І все-таки, не дивлячись на те, що показники рентабельності на підприємстві є досить таки високими, глибшу оцінку можна дати лише після аналізу кредиторської і дебіторської заборгованості.

РОЗДІЛ III

ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Для того, щоб збільшити рівень рентабельності необхідно зменшити собівартість продукції підприємства за рахунок зменшення витрат на матеріали, які є одним з головних елементів виробничих витрат. Ці витрати зазвичай складають близько половини вартості виробничих робіт, а з частини, що залишилася, близько 2/3 доводиться на витрати на робочу силу. Отже, економічність виробництва багато в чому залежить від вибору сировини і методів його використання, а це пов'язано з вартістю робочої сили і сировини, устаткуванням і організацією.

Вибір сировини залежить як від цін на нього, так і від його властивостей. Відносні ціни міняються, а з ними міняється і рішення, яке повинне бути найбільш вигідним економічно. Оцінка витрат є дуже важкою справою в будь-якій формі виробництва, особливо в такій, як виробництво продукції громадського харчування, де продукти вельми різнорідні, а витрати залежать від багатьох чинників, дія яких може не контролюватися підрядчиком.

Для розрахунку оптимізації витрат візьмемо основний вид сировини, тобто молоко. У зв'язку з тим, що для виробництва своєї продукції підприємство постійно використовує молоко, йому потрібно максимально понизити витрати на його доставку, а це, у свою чергу, дозволить заощадити значні засоби.

Підприємство "...... сырзавод" здійснює закупівлю молока безпосередньо у населення ...... і ...... районів. Це обумовлено тим, що в Приазовському районі недостатньо молока і закупівля проводиться за завищеною ціною, а в Мелітопольському районі ця ціна може бути значно понижена залежно від об'єму молока, що купується. Так само відзначимо що молоко, що поставляється селами ...... району, є сировиною високої якості, що є найважливішим чинником для даного підприємства.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes