Іван Франко і світова культура, Детальна інформація

Іван Франко і світова культура
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Культура
Автор: Олексій
Розмір: 29.9
Скачувань: 1598
Курсова робота

Іван Франко і світова культура

. ПЛАН

ВСТУП.

а) коротка біографія Івана Франка;

б) розквіт творчого генія;

в) “картка любові”.

МОЄ МІСТО І ІВАН ФРАНКО

а) часті відвідини поета міста Коломиї;

б) виїзд Франка до Нижнього Березова;

в) ув’язнення поета;

г) твори Івана Франка, видані в Коломиї.

ІВАН ФРАНКО І СВІТОВА КУЛЬТУРА

а) Франко увійшов в історію світової літератури не тільки як видатний письменник, поет, прозаїк і драматург, а й як учений – публіцист, літературний критик, перекладач і видавець;

б) поєднання поета точності і сумлінності вченого з силою і темпераментністю публіциста, який завжди ставить перед собою актуальні завдання;

в) величезна діяльність Франка в галузі перекладів і літературної критики свідчать про величезні культурні зв’язки, що існували і існують між українським народом і народом світу, що є цінним внеском у справі єдності народів світу.

ВИСНОВОК.

а) сила й вічна молодість художніх творів Івана Франка;

б) титанічна праця Франка, як перекладача і популяризатора, творів світової літератури;

в) його ім’я в серцях народів.

1.ВСТУП

а) Коротка біографія Івана Франка.

дитинство

“Вітцівська хата”

Дитячі роки письменника минули поблизу Дрогобича і Борислава, перших промислових центрів Галичини. З околиці Гора села Нагуєвичі (нині Івана Франка), де 27 серпня 1856 року народився майбутній письменник, розкривалася широка панорама гір, що півколом оточували зелене Підгір'я.

Селянська хата письменника, про яку розповідає він у нарисі «Моя вітцівська хата», була «пошита китицями житньої соломи”.

Тут жили Франкові батьки — Яків Іванович Франко — відомий на всю округу досвідчений коваль і мати — Марія Миколаївна Кульчицька. Важкою працею добували вони шматок хліба і з раннього дитинства привчали до праці свого сина Івася. Батько письменника, що його селяни прозвали Яцемковалем, відіграв велику роль у формуванні характеру хлопця та поглядів на життя. Він був чесною роботящою людиною, правдолюбом, непримиренним до всякої сваволі.

- у Дрогобицькій “нормальній” школі

По закінченню сільської школи в Ясениці Сільній батьки віддали Івася до так званої нормальної школи при базеліанському монастирі ордена василіян у Дрогобичі. Всі викладачі, крім учителя «красного писання», були монахи і попи-єзуїти. В оповіданні «Отець гуморист» зображений один з викладачів-єзуїтів— Телесницький, який жорстоко поводився з учнями.

перші творчі поривання

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes