Іван Франко і світова культура, Детальна інформація

Іван Франко і світова культура
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Культура
Автор: Олексій
Розмір: 29.9
Скачувань: 1602
Юнацькі роки Франка позначені пробудженням творчих поривань і першими спробами пера. Гідна подиву обізнаність у ці роки із світовою літературою, осяяна ясним народним поглядом на життя, взятим із творів Шевченка, а до того ж саме життя народу стали підвалиною перших Франкових творів.

Поруч з віршами, які не дійшли до нас, Франко писав шкільні «задачі», тобто твори на теми, визначені викладачами гімназії. Перебуваючи уже в IV класі гімназії, він виконував шкільні завдання прозою та віршем. їх і слід вважати першими кроками до самостійної творчості. Ці роботи, або, як їх називали в Дрогобицькій гімназії, «задачі», свідчили про неабияке обдарування хлопця.

серед студентської молоді

До Львова Франко приїхав в кінці вересня 1875 року. Місто справило на юнака велике враження. Порівняно з Дрогобичем це був справжній центр культурного й літературного життя. У Львові видавалися українські газети, журнали та інші видання. На їх сторінках друкувалися твори українських письменників, які жили не тільки в Галичині, а й на Східній Україні. Приїхавши до Львова, юнак наполегливо готувався до вступу в університет, а після його закінчення сподівався стати вчителем гімназії. В жовтні 1875 року Франка зарахували студентом філософського факультету Львівського університету. В уяві Франка Львівський університет завжди був світочем науки і прогресу, центром літературного життя краю.

до вершин критичного реалізму

Етапним твором на шляху до вершин критичного реалізму було Франкове оповідання “Муляр”, написане в кінці 1878 чи на початку 1879 року для “Славянского альманаха”. Гостро викривальний зміст твору був причиною того, що редакція альманаху не надрукувала його.

б) Розквіт творчого генія

Видання журналу “Товариш” не вичерпувались зв’язки Івана Франка з демократичною студентською молоддю. Це була лише частина великої роботи. Письменник брав участь у діяльності студентських гуртків, читав лекції, доповіді, свої твори, подорожував по Галичині тощо.

в) Картка любові

У вирі літературної та громадсько-політичної діяльності Франко тамував біль особистої трагедії, яку пережив наприкінці 1879 року. Він назавжди втратив Ольгу Рошкевич, що не витримала хатнього арешту і наруги батька, їй заборонено зустрічатись і листуватися з Франком, виходити з дому і виїздити з села. Коли батько виявив, що вона продовжує листування за допомогою книжок з шифрованими позначками літер, він заборонив будь-кому, крім нього, давати їй книжки. Все це вплинуло на дівчину, підірвало її сили і надії, і вона поступилась батькові, вийшла заміж за молодого попа Озаркевича. Щоправда, повідомляючи про своє рішення Франка, вона доводила, що це буде лише формальний шлюб, що Озаркевич з великою повагою ставиться до нього і пішов на цей крок лише для того, щоб врятувати її від хатнього ув'язнення і дати змогу бачитися з Франком.

ІІ. МОЄ МІСТО І ІВАН ФРАНКО

а) Часті відвідини поета міста Коломиї

До міста Коломиї Іван Франко приїздив неодноразово. Коломия дуже подобалась поету. Франко навіть видав декілька творів в цьому мальовничому місті. Перед мені дуже пощастило тому що доводиться часто перебувати у приміщенні, де перебував поет. Іван Франко був ув’язаний у стінах, теперішнього медичного коледжу, який раніше був в’язницею. У нашому коледжі існує музей, де дуже багато знаходиться речей, які тісно зв’язані з Франком, наприклад, крісло в якому сидів поет, горнятко з якого пив каву, шафа Леонтія Кузьми, в якого Іван Франко часто перебував у гостях... Також вулиця медичного коледжу носить ім’я Великого поета.

Іван Франко приїздив до Коломиї 1900 року. Довідуємося про це з його листа до Агафангела Кримського, писаного у жовтні 1900 року: «Звістка про Ваше погане здоров'я зажурила мене дуже. Що ж се буде з пас, коли з нашими найліпшими молодими людьми таке діється! У мене також клопіт, моя жінка тяжко недужа. У неї літом була руптура (грижа. — І. Б.), яку оперували щасливо, а тепер проявилося божевілля на тлі зразу еротичнім, а потім релігійнім. Правда, їй тепер уже ліпше (вона живе в Коломиї в домі одного знайомого лікаря) (тут Франко має на увазі Володимира Кобринського, який тоді мешкав у власному будинку на теперішній вулиці Січових стрільців.

в) Виїзд Івана до Нижнього Березова.

Причини, які спонукали Івана Франка покинути Львів та шукати порятунку у селі Нижньому Березові (тепер Косівського району) геніальний український поет і мислитель описав у листі до Михайла Драгоманова 26 квітня 1890 року: «Безтолковий процес, котрий упав на мене, як серед вулиці цегла на голову, і котрий скінчився моїм засудженням, хоч у мене не було за душею й тіні того гріха, який мені закидували..., був для мене страшкою і тяжкою пробою... Мене трактовано як звичайного злодія, посаджено між самих злодіїв та волоцюг... Та не сама тюрма була для мене найтяжчою пробою: засуд Кримінального суду, а особливо те, що я опісля застав на світі, сто раз тяжчий і несправедливіший засуд усеї суспільности, кпнений на пас, страшне болів "мене. Мене викинено з «Просвіті:», заборонено приходити на «Бесіду»... Ті, котрі хотіли мати зо мною яке-небудь діло, зустрічались зі мною тільки в секреті, що мене ще дужче принижувало... Старші народовці і священики нас цуралися, при пас стояла тільки горстка молоді».

Про свій виїзд до Нижнього Березова Іван Франко повідомив листовно свою давню знайому і кохану Ольгу Озаркезич-Рошкевич, яка проживала тоді з чоловіком Володимиром Озаркевичем у селі Белелуї Снятинського повіту. Лист цей не зберігся, але е відповіді на нього Ольги Озаркевнч 12 і 19 лютого 1880 року, їхня авторка порадила письменникові приїхати до Коломиї 1 березня, а з Кирилом Геником зустрітися у Коломиї аж 4 березня. Вона також порадила І. Франкові приїхати увечері. Потяг прибував до Коломиї десь о 10-й вечора. «Стрінемося на двірци, — писала давня знайома, — а хоть в ринку. До котрого дому заїдемо, сказати не можу, бо не знаю, як їх означити... Напиши до Березова, щоби коні по тебе прислав до «К. 3.» в середу по полудню».

в) Ув’язнення поета.

Іван Франко, переночувавши в Коломиї з третього на четверте .березня,, дочекався коней і разом з Кирилом Геником поїхали до Нижнього Березова. Дорогою зупинилися в Яблуневі (тепер селище Косівського району) біля шинку Глікштерна відпочити й перекусити. Там Івана Франка й заарештували.

г) Твори Івана Франка, видані в Коломиї

Іван Вишенськай: Руський писатель XVI віку — Накладом редакції газети “Хлібороб”, 1882. — 26 с.

Для домашнього вогнища (повість). — 18ПІІ. Етимологія і фонетика в южноруськіії літературі. — 180-1. -— 20 с. Що таке поступ. — 1903. — 163 с.

Поезія /Передмова Аніона Крушельницького. — 1909.

Вибір поезії /Передмова Антона Крушельницького: Видане філією товариства «Учительська громада» Б Коломиї 1910. — 63 с.

Вибір оповідань: Видана філією «Учительська громада» в Коломиї - 1910. — XIX. — 63 с.

В поті чола. — 1910. — XVI. — 83 с;-

З вершин і низин; Збірник поезій за 1873—1893 роки. — 1920. — 720 с. Захар Беркут. — Ляйпціг—Коломия [1919] — 254 с. Перехресні стежки. Київ—Ляйпціг—Коломия, [1922]. — 477 с.

Мойсей /Передмова автора з 3—4 листопада 1912 року. Четверте видання.— «Чорногора», — 1930. — XXI. — 63 с.

Захар Беркут. Два комплекти листівок по 10 різновидів. Маляр—Ярослав Пстрак: Галицька накладня Якоза Оренштайна. Коломия. — Б. Р.

В. П. Іван Франко: Відчит для сільських читалень з нагоди 10-річної річниці смерти поета. — Коломия, Накладом філії «Просвіти» в Коломиї. — 1926,— 24 с.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes