Автоматизація розрахунково-касових операцій (на матеріалах АБ “Металург” м. Запоріжжя), Детальна інформація

Автоматизація розрахунково-касових операцій (на матеріалах АБ “Металург” м. Запоріжжя)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 24
Предмет: Екологія
Автор:
Розмір: 130.6
Скачувань: 3384
Пакет програм IBIS/AS. Його використання відповідає інтересам усього персоналу банківської системи , створює єдину інтегруючу БД, надає гнучкі засоби обробки операцій, можливість підключення нових модулів без порушення цілісності існуючої системи, забезпечує користувачів усіх рівнів великими стандартними відрахуваннями і довідниками.

Система IBIS/AS охоплює весь банк зі спеціальною функціональною підтримкою кожного відділу у відповідних модулях, що сформовані в 2 групи:

1) “Банківські” центральне місце “Головна бухгалтерія”

банківські функціональні модулі

2) Допоміжні модулі (“Архівація”, “Аудиторські перевірки”, "Інтерфейс SWIFT" і ін.)

DEC (США). За участю цієї фірми головним розроблювачем міжнародної компанії “Werter Perters" була створена міжнародна банківська система 90-х рр. IBS-90. Компанія “Werter Pertners" протягом 20 років одна з лідируючих постачальників систем для світового фінансового суспільства , активно працює в багатьох країнах світу.

IBS-90 цілком інтегрована, працююча в реальному масштабі часу банківська система, забезпечує в режимі обробки транзакций одночасні операції з безліччю різних валют у безлічі географічно вилучених регіонів, автоматизує оптові банківські послуги, казначейські операції, інвестиційну діяльність та інше.

Разом з розробками "Cilidak of America" і спеціалізованою компанією ITB фірма DEC розробила банківську платформу майбутнього - FSA. Розроблені на базі FSA системи в даний час встановлені в 10 великих світових фінансових центрах, включаючи Лондон, Нью-Йорк, Гонконг.

Для універсального банку фірма DEC створила ще одну банківську платформу- "Profile". Вона допускає генерацію і настроювання трьох типів систем під конкретні вимоги замовників (власне інтегрованої банківської системи, що автоматизує усі види роздрібних послуг; інформаційну систему керування фінансами; системи автоматизації діяльності банку на вторинних ресурсах).

"Siemens" (Німеччина)- багатокористувальницька ОС "Sinix" (UNIX виробництва "Siemens"), що забезпечує обробку даних і реалізує ефективну й економічну технологію об'єднання робочих місць в одиниці ЛС. Пропонує діалогову систему KORDOBA. Це спеціальне банківське програмне забезпечення реалізує всі операції у всіх відділеннях з першого робочого місця. Це пакет програм модульної структури, що включає податкову, інформаційну й організаційну частини. Особлива увага у фірмах приділено вірогідності інформації і надійності прийнятих рішень.

"Olivetti Systems Networks (OSN)" пропонує свою "банківську платформу" (Platform for banking - PB) для автоматичного банку ("Automatic banking"). Це комплексне рішення, що відповідають тенденції побудови відкритих систем, забезпечить створення гнучкої і здатний до розширення системи банківських установ, реалізацію повного набору банківських функцій у середовищі послуг, що розподіляють, і додатків в умовах ЛС і можливість виходу в ГС.

Фірма "Olivetti" нагромадила великий досвід у створенні спеціалізованих банківських пристроїв і автоматів, у т.ч. для систем самообслуговування клієнтів банку принтерів, пристроїв ідентифікації, автоматів по видачі готівки, пристроїв роботи з ощадкнижками і т.д.

"Bull" створила міжбанківську систему телерозрахунків STT для прискорення міжбанківських операцій, забезпечення безперервності обміну міжбанківськими повідомленнями, зменшення їхньої вартості.

Для підтримки задач відділень і міжнародних відділів будь-яких по розмірах банків фірма "Bull" рекомендує систему ICBS. Вона складається з модулів, функціонує під керуванням ОС UNIX і реалізовує клірингові операції й оформлення необхідних звітів по них, виконує функції контролю і керування доходами, курсу валют, ставками, цінами, вирішує задачі взаємодії з Центральним Банком, забезпечує виконання міжнародних операцій і багато чого іншого.

Зараз по всьому світі дуже широке розповсюдження отримало рішення використовувати всесвітню мережу Inernet для прискорення та розширення обсягу проведення розрахунково-касових операцій.

Мережа Internet розвивається експотенційно. Мабуть, найпотужніший поштовх до розвитку мережа отримала з появленням і розповсюдженням Всесвітнього Павутиння (World Wide Web, WWW), яке перетворило Internet в єдиний кіберпростір. Мережа стала перетворюватися на загальнодоступну систему масового інформаційного обслуговування.

Інтерактивний характер спілкування з Мережею, особливо в WWW, підштовхував до того, щоб розширити коло джерел доходу за межі традиційних поступлень від розміщення реклами. На Заході утворилися дистанційні торгові служби, де можна ознайомитись з пропозицією товарів, подивитися на їх фотографії на екрані і одразу ж замовити товар, заповнюючи відповідну екранну форму. Пройшло не так багато часу, і подібні служби були доповнені засобами дистанційної оплати товару – по тій же Мережі, з використанням спочатку звичайних пластикових карток, а потім спеціально розроблених для Internet механізмів розрахунку.

Тут до справи приступили банки. В розробку безпечних засобів електронних розрахунків для Мережі полилися кошти, одразу залучивши до них увагу провідних комп’ютерних фірм. Деякі західні банки почали утворювати служби розрахунків, цілком орієнтовані на Internet. Утворилось навіть кілька “віртуальних банків”, обслуговування в яких в основному через Internet і відбувається.

Ситуація в Україні дещо гірша. В українській частині Internet будо представлено всього кілька десятків банків. Ніяких систем електронних розрахунків через Internet не відбувається. Інтерактивні служби, в основному, обмежені деякими операціями на ринку цінних паперів. Наші банки в основному використовують WWW для розміщення інформації про себе.

Але початок покладений, наші банки в WWW присутні, і навіть занесені в світові каталоги. Що стосується електронних розрахунків, в цій області прогрес стримується відсутністю нормативно-правової бази.

Зупинимося на основних можливостях, які дають банку застосування Internet. Тут потрібно відмітити, що мережа Internet може застосовуватися для самих різних областей роботи банку – від взаємодії з клієнтом до обміну інформацією з іншими банками.

1). Першим етапом роботи в Internet для будь-якої фінансової установи звичайно стає використання World Wide Web для опублікування рекламної та іншої інформації.

2). Другий етап – представлення клієнтам базового доступу в банк. Клієнти отримують можливість проглянути інформацію, яка їх стосується, і при цьому не можуть нічого з нею зробити.

-

4

:

P

"

4

6

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes