Дослідження антропометричних та інтелектуальних показників розвитку школярів, Детальна інформація

Дослідження антропометричних та інтелектуальних показників розвитку школярів
Тип документу: Наукова
Сторінок: 22
Предмет: Психологія
Автор: Сапотніцький Богдан
Розмір: 65.3
Скачувань: 1818
— термін обробки інформації;

— обсяг інформації;

— термін зберігання інформації в пам'яті;

— нейропсихологічний тип організації мислення.

Щодо останнього параметру, то для потреб навчання достатньо визначити два типи. Один легко запам'ятовує нову інформацію, швидко розв'язує задачі, користуючись вже відомим алгоритмом (послідовністю дій). Другий тип здатний сам створювати новий алгоритм розв'язання оригінальних задач. Але за відомим алгоритмом він діє повільніше за перший.

Якісною характеристикою інтелекту є результативність використання знань, оригінальність алгоритмізації процесу досягнення результату, творчість — встановлення нетрадиційних зв'язків понять, образів.

Складником інтелекту виступає й досвід. Існує декілька, позицій щодо процесу навчання, результатом якого є набування досвіду дитиною.

1. Позиція. Діти набувають досвід, коли їм демонструють процедуру якоїсь дії, роботи.

2. Позиція. Досвід формується, якщо дитині відомі всі складники операції та їх послідовність. Коли даються інструкції щодо виконання кожної операції та їх послідовного «збирання» в алгоритм діяльності.

3. Позиція підкреслює необхідність попередньої психологічної готовності до виконання роботи. Тобто акцент ставиться на осмисленні роботи, створенні умов для виникнення потреби в її здійсненні.

Коефіцієнт інтелектуальності

Повернемося до інтелекту. Вірніше, до його вимірювання. Існує шкала коефіцієнту інтелектуальності людини. За нею вимірюється співвідношення розумового віку до хронологічного у балах. Ось вони: 0-20 балів – глибока розумова відсталість; 36-50 балів – затримка розумового розвитку середнього тупеня; 51-69 балів – затримка розумового розвитку; 70-90 балів – тупість, уповільнене навчання; 91-110 балів – пересічний рівень; 111-120 балів – високий рівень; 120-140 балів – дуже високий рівень; 141 + … балів – інтелектуальна обдарованість.

Як вимірюється інтелект? За допомогою тестів. Тестові завдання імітують проблемну ситуацію, розв’язати яку можна за допомогою інтелекту. Вони можуть бути різними. Ось, наприклад, декілька. Знайдіть вірну відповідь:

“Вже 5 місяців я тримаюсь за цю косу двома руками і не збираюсь її нікому віддавати”. Ці слова промовив (промовила)



а) генерал, б) селянин, в) парубок – козак , г) дівчина.

Вашингтон так відноситься до Гамільтона, як Лінкольн до

а) Гранта, б) Кеннеді, в) Клінтона, г) Рузвельта.

Ви знайшли вірні відповіді? Звичайно, все дуже просто.

Для цього зовсім необов’язково знати історію, географію, етнографію чи бути громадянином Америки. Візьмемо перше завдання. За яку косу міг 5 місяців поспіль триматися парубок, та ще й нікому не віддавати? А селянин? Щось тут не так. Щодо дівчини, то і їй це ні до чого. Залишається шукати вірну відповідь десь у іншому напрямку. Так, звичайно, ви згадаєте, що коса може бути як і сільськогосподарським знаряддям в руках селянина, як заплетеним волоссям дівчини, так і географічним поняттям. Ми навели слова генерала О. В. Суворова, який 5 місяців “тримав у руках” і не віддавав туркам Кіндербурзьку (здається) косу біля Очакова. Але вірну відповідь підказав інтелект, а не знання історії. Інтелект знайшов шлях. Цього достатньо. Ось чому тести “на інтелект” мають підказку – одну вірну відповідь серед двох, трьох відволікаючих. Такий вид тестів має назву множинного вибору.

Друге завдання. Воно ще простіше. Звичайно, як для кого. Для того, хто любить думати, то перелік американських президентів виявляється дивним. Прізвища Вашингтона і Лінкольна чули всі. Щодо Кеннеді, Клінтона, Рузвельта, (було два президента США з цим прізвищем), також, нібито, ясно. Це американські президенти ХХ ст. А от Грант і Гамільтон? Може раніше? У 18 чи 19 сторіччі? Звичайно. Саме так. То вірна відповідь – Грант. Він єдиний зі списку не належить до 20 сторіччя. Ну а кому легше відгадати вірну відповідь? Ви думаєте тому, хто добре знає історію США? Ні. Тому, хто тримав у руці американські долари. У “перекладі” на них наше завдання є рівнянням. $1 (з портретом Вашингтона) так відноситься до $10 (Гамільтон), як $5 (Лінкольн) до $50 (Грант). Американці ввели долари ще у 19 сторіччі. Їх форма і портрети президентів на них не змінювались. Отже, портрета жодного президента ХХ сторіччя на банкноті не могло і бути. Річ не про гроші, а про логічність аналізу.

Тести інтелекту діють давно. Так, перший тест “Альфа Бетта”, за яким деференціювали солдатів у І світовій війні американці, намагалися пройти 1726000 чоловік. За статистичним аналізом результатів і складена бальна шкала вимірювання інтелекту – коефіцієнт інтелектуальності.

Що впливає на показник інтелекту? Звичайно, спадковість. Вона встановлює ліміт – межу розвитку інтелекту. Це – потенційне обмеження, яке рідко коли стає явним. Чому? Тому що на розвиток інтелекту впливає багато чинників. Я іх тільки перелічу: вік матері, стан її здоров’я під час вагітності, стиль і якість харчування, умови життя дитини, культурний рівень сім'ї, наявність інших дітей у сім’ї і багато іншого. Так, і школа. Вірніше, спорідненість програми навчання. Дуже важливим є фактор повноцінності культурного оточення дитини. Валідність цього було перевірено на однояйцевих близнюках (інтелектуальні потенції яких тотожні), що виховалися в різних сім’ях. Коефіцієнт кореляції (відношення) іх інтелектів становив тільки +74 IQ. Тобто інтелект залежить від умов розвитку. Інтелект, як вважають, складається з більш ніж 100 компонентів. Успадковуються далеко не всі складники інтелекту і не всі в однаковій мірі. Так, просторове мислення успадковується десь на 50%, логічне – на 60%. (Принагідно зауважимо, що найбільше з інтелектуальних властивостей людини успадковується гострота зору, слуху, кольору – на 70%).

В психології інтелект вимірюють за формулою:

розумовий вік (у місяцях)

IQ = ------------------------------------- 100%

хронологічний вік

Повернемося до питання вимірювання інтелекту – встановлення його коефіцієнту. Це є не тільки питанням, але й проблемою. Наприклад, як виміряти словесний (вербальний) інтелект відомо. Дають тестові завдання на опанування мовою як знаковою системою, функціонування якої обслуговує пам’ять (обсяг вокабуляру і операційність граматичних структур) і мислення (словесно – понятійне). Вивчається рівень опанування такими мовними функціями, як означення (сигніфікація), класифікація, узагалнення явищ, ознак, відношень, перенесення значень, асоціативність, тропізм – вживання слів у переносному образному значенні (метафора, алегорія, гіпербола, метонімія тощо), синонімічність – антонімічність понять, багатозначність слів тощо. Мова безпосередньо пов’язана з мисленням, тому, звичайно, є надійним показником розвитку інтелекту. Але не єдиним. Є ще “так званий” математичний інтелект. Його часто пов’язують з логічним. Вимірювання цього виду інтелекту проходить за допомогою стандартних арифметичних задач чи на встановлення внутрішньої закономірності відношень, суджень, узагальнень чи аналогічності.

Об'єкт дослідження

Дослідження проводилось на учнях 5-11 класів, які почали свою навчальну діяльність з шести і семи років.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes