Лінгвістичний аналіз тексту на уроках зв’язного мовлення в середній школі, Детальна інформація

Лінгвістичний аналіз тексту на уроках зв’язного мовлення в середній школі
Тип документу: Реферат
Сторінок: 19
Предмет: Мова, Лінгвістика
Автор: Олексій
Розмір: 62.2
Скачувань: 4774
Всі перекази виконуємо у відповідній системі, яка органічно вплітається в загальну систему роботи над зв'язним текстом.

Успіхів у розвитку зв'язного мовлення на основі переказу доможеться той учитель, який уміє забезпечити поступовість у наростання труднощів, посилення ролі самостійності учнів, а також урізноманітнення видів перекладів.

Обсяг тексту для переказу орієнтовно охоплює таку кількість слів:

Клас

Для шкіл з українською мовою викладання



У

100-150



УІ

150-200



УІІ

200-250



УІІІ

250-350



IX

350-450



2.2. Організація роботи над текстом переказів різних типів

У У-ІХ класах застосовуємо різні види усних і письмових переказів.

Покажемо роботу над переказом на прикладі художньої розповіді з елементами опису предмета, а також невеликого роздуму на уроках рідної мови у п'ятому класі.

Соня

Цього літа дуб був страшенно здивований: у гущавині його гілля з'явилося небачена досі істота – дуже схожий на білочку звірок, тільки надто маленький. Мордочка гостренька, на щоках чорні плями, вуха великі, круглі. Хвіст довгий, ще й з китичкою на кінці. Звірок довго нишпорив по дубу в пошуках маленького дупельця, але не знайшов його. Тоді спустився на землю, набрав сухої трави і звив собі кубельце. Перепочив і почав полювати на слимаків, гусінь, комах різних. Виходить, ще один захисник з'явився, зрадів дуб. Пізніше всюдисуща сороко розповіло йому, що цього звірка сонею звуть. Що жила вона, соня, донедавна в саду, там у неї дупельце було у старій груші, тепер її спиляли, от соня й помандрувала в пошуках схову. Дуб здивувався тоді незвичайній назві звірка, бо той спав дуже мало, все нишпорив у гіллі, ото й на землю спускався в пошуках їжі. І тепер, коли холоди настали, зрозумів, що соня справді любить спати, із свого благенького житла ще рано восени перебралося в міцне гніздо вивільги, вкрилася, немовби ковдрою, кількома дубовими листочками й міцно заснула. Нічого, до прильоту птахів проснеться.

(А. Давидов.)

Перед прочитанням тексту проводиться підготовна робота для його сприйняття.

– Текст, який ми зараз прочитаємо, – каже вчитель, – це уривок з книги Анатолія. Давидова "Таємниці старого дуба”. – Письменник народився на Сумщині, в сім'ї службовця. Після закінчення природничого факультету Ніжинського педагогічного інституту вчителював. Згодом в журналі "Знання та праця" завідував відділом природознавство. Саме ця робота й спонукала його до творчості в тій царині, яку він найбільше знав: розповісти юним читачам про таємниці живого світу.

Після прочитання тексту з'ясовуються та записуються в словнички незнайомі або маловідомі дітям слова. Завдання учням формулюються таким чином:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes