Економічна сутність запасів, характеристика організації їх обліку та її вплив на стан облікового процесу, Детальна інформація

Економічна сутність запасів, характеристика організації їх обліку та її вплив на стан облікового процесу
Тип документу: Наукова
Сторінок: 13
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 37.2
Скачувань: 3916
Від ліквідації ОЗ

З одного цеху в інший

Зі складу в цех

Від вітчизняних, від іноземних

За видами

За видами ОЗ

За видами

За видами

Витрачання

Зовнішнє

Внутрішнє

Внаслідок продажу

Видача в цехи

За видами вибуття



Підсумковий етап облікового процесу іноді називають балансовим узагальненням (звітністю). Це заключний етап облікового процесу, який можна охарактеризувати як упорядковану сукупність операцій з формування показників, що відображають результати виробничої і господарської діяльності підприємства за певний період [ ]. На базовому підприємстві поточний та підсумковий етапи обліку матеріалів здійснюються в бухгалтерії. Після визначення облікової номенклатури переходять до вибору носіїв облікової інформації.

Аналогічно до поточного обліку підсумкова стадія обліку починається з виявлення складу облікових номенклатур (таблиця 4.3), які повинні знайти відображення у відповідних підсумкових носіях облікової інформації.

Таблиця 4.3

Номенклатури підсумкового обліку матеріалів в розрізі руху

Вид облікових номенклатур Джерела надходження інформації Кінцеве втілення інформації

Надходження матеріалів Журнали 3, 5, 6, 7 Головна книга, баланс

Вибуття матеріалів Журнал 5 Головна книга, баланс



Після вибору номенклатури обліку переходять до організації відображення інформації, вибору і розробки її носіїв.

Організація способів відображення носіїв облікової інформації потребує додержання трьох особливостей бухгалтерського обліку як процесу.

Перша особливість бухгалтерського обліку як процесу полягає у тому, що кожний господарський факт має бути насамперед зафіксований на носії як доказ, тобто як документ. Основою для записів у бухгалтерські облікові реєстри є тільки оформлені належним чином документи.

Другою особливістю бухгалтерського обліку є те, що всі господарські факти із первинних документів, тобто доказів про реальність їх, підлягають обов’язковому запису і накопиченню в облікових реєстрах. Це означає, що облікові реєстри, після того як у них буде зроблено запис про відповідні господарські факти та інші математичні процедури додавання, віднімання та визначення нового стану об’єкта обліку, стають носіями облікової інформації.

Третя особливість бухгалтерського обліку полягає у тому, що облік як процес не закінчується визначенням нового стану об’єкта в облікових реєстрах, а підсумкові дані повинні бути перенесені із облікових реєстрів у звітні форми, які після заповнення їх автоматично стають носіями облікової інформації.

Отже, характерні особливості бухгалтерського обліку як технологічного процесу визначають три види способів відображення облікової інформації.

Основним видом носіїв облікової інформації на етапі первинного обліку є документ.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes