Економічна сутність запасів, характеристика організації їх обліку та її вплив на стан облікового процесу, Детальна інформація

Економічна сутність запасів, характеристика організації їх обліку та її вплив на стан облікового процесу
Тип документу: Наукова
Сторінок: 13
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 37.2
Скачувань: 3915


Важливим елементом організації роботи бухгалтерії є нормування роботи облікового персоналу, яке визначаються у вигляді норм часу і виробітку, керованості, обслуговування, співвідношення та чисельності.

На ВАТ „Прожектор” фактична чисельність обліковців дещо нижча від нормативних показників, що в деякій мірі ускладнює обліковий процес. Але на перевагу цьому здійснюється суцільна автоматизація бухгалтерського обліку, яка в найближчому майбутньому значно полегшить роботу обліковців та підвищить її ефективність.

З метою забезпечення високої ефективності облікового процесу необхідно значну увагу приділяти ергономічному забезпеченню праці облікового персоналу.

Бухгалтерію підприємства слід розміщувати поблизу основного виробництва в одній будівлі з іншими підрозділами апарату управління. В разі невеликої чисельності працівників бухгалтерії, їх доцільніше розміщувати в одній великій кімнаті. В окремих кімнатах необхідно розміщувати осіб, які приймають відвідувачів (головний бухгалтер, касир).

Важливими факторами умов праці є температура і вологість повітря, а також його забрудненість. З підвищенням температури та вологості повітря ефективність праці різко знижується, тому у приміщеннях необхідно встановлювати кондиціонери.

На базовому підприємстві умови праці практично відповідають санітарним вимогам, що забезпечує досить високу продуктивність праці облікового персоналу.

Таким чином, організація обліку в бухгалтерії є досить складним і трудомістким процесом, який передбачає розподіл усього комплексу облікових робіт між виконавцями. Для забезпечення обліку на підприємстві розробляється проект організації обліку та організаційні регламенти – Наказ про облікову політику, положення про підрозділи бухгалтерської служби, посадові інструкції. На їх основі складають структурні та індивідуальні графіки облікових робіт. Важливим моментом є нормування роботи та забезпечення нормальних умов праці облікового персоналу.

4. Організація синтетичного і аналітичного обліку матеріалів.

Обліковий процес як організаційна сукупність складається з певних технологічних етапів, а саме: первинного, поточного та підсумкового.

На кожному етапі основними об’єктами організації облікового процесу є облікові номенклатури, носії облікових номенклатур, рух носіїв, технологія процесу та забезпечення облікового процесу.

Конкретизація технології облікового процесу у кожному окремому випадку залежить від складу об’єктів управління, сукупності операцій, технічних засобів обробки та перетворення даних у системі показників.

Першим етапом облікового процесу є первинний облік. Його зміст становлять: первинне спостереження, тобто сприйняття господарського факту (явища або процесу), вимірювання у натуральному та вартісному вираженні, фіксація у носіях облікової інформації – документах.

Сприйняття та вимірювання можливе лише тоді, коли об’єкт обліку конкретизований у вигляді облікових номенклатур – переліку господарських фактів про форми функціонування засобів господарства, джерела утворення їх, господарські операції, а також результати господарської діяльності, які повинні знайти відображення у бухгалтерському обліку.

Для вивчення складу облікових номенклатур насамперед визначають господарські факти, які слід відобразити у системі бухгалтерського обліку та зафіксувати у первинних документах – носіях обліково-економічної інформації. На склад облікових номенклатур впливають система звітності, об’єкти проміжного контролю формування їх. Для того, щоб визначити перелік облікових номенклатур обліку запасів, на ВАТ „Прожектор” складають перелік усіх об’єктів, які підлягають фіксації у первинних документах (табл. 4.1).

При розробці облікових номенклатур первинного обліку потрібно укрупнювати одиниці вимірювання там, де це можливо. Де дасть змогу зменшити кількість носіїв і обсяг облікової роботи. Таблиця 4.1

Основні облікові номенклатури з обліку матеріалів

Облікові номенклатури та носії облікової інформації з обліку Характеристика даних для обліку Використання облікових даних У вираженні У яких носіях інформація з’явилась вперше



натуральні вартісні

Надходження матеріалів на склад:

назва

кількість

ціна

сума

від кого надійшли Для обліку наявності, руху, контролю за своєчасністю надходження та розрахунків



+

+

-

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes