Про вибори народних депутатів Української РСР (27.10.89), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів Української РСР (27.10.89)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Закони України
Автор: Олексый
Розмір: 27.8
Скачувань: 1383
народних депутатів Української РСР

Підготовка і проведення виборів народних депутатів Української РСР здійснюються виборчими комісіями, трудовими колективами і громадськими організаціями відкрито і гласно.

Виборчі комісії інформують громадян про свою роботу, про утворення виборчих округів, склад, місцезнаходження та час роботи виборчих комісій і списки виборців. Виборчі комісії сповіщають виборців про висунутих кандидатів у народні депутати, доводять до їх відома підсумки реєстрації кандидатів у депутати, біографічні дані про зареєстрованих кандидатів, результати голосування по кожному кандидату і підсумки виборів.

На засіданнях виборчих комісій, в тому числі при реєстрації кандидатів у депутати, підрахунку голосів на виборчій дільниці, визначенні результатів виборів по округу і підбитті загальних підсумків ви< борів, мають право бути присутніми представники трудових колективів, громадських організацій, колективів професійно-технічних, середніх спеціальних і вищих навчальних закладів, зборів виборців за місцем проживання і військовослужбовців по військових частинах, органів державної влади, довірені особи. Повноваження зазначених представників засвідчуються відповідним документом. Про намір представників бути присутніми в день виборів у приміщеннях для голосування або на засіданнях виборчих комісій повинно бути повідомлено відповідним виборчим комісіям не пізніш як за два дні до виборів. Втручання зазначених представників у роботу виборчих комісій не допускається.

Засоби масової інформації висвітлюють хід підготовки і проведення виборів народних депутатів Української РСР українською, російською та іншими мовами, якими користується населення, їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі збори і засідання, пов'язані з виборами. Виборчі комісії, державні і громадські органи, трудові колективи надають їм Інформацію, пов'язану з підготовкою і проведенням виборів.

Стаття 9. Участь громадян, трудових колективів і громадських

організацій у підготовці і проведенні виборів

народних депутатів Української РСР

Громадяни Української РСР беруть участь у підготовці і проведенні виборів народних депутатів Української РСР як через трудові колективи, громадські організації, колективи професійно-технічних, середніх спеціальних і вищих навчальних закладів, збори виборців за місцем проживання і військовослужбовців по військових частинах, так і безпосередньо.

Трудові колективи і громадські організації беруть участь у підготовці та проведенні виборів народних депутатів Української РСР як через своїх представників у виборчих комісіях, так і безпосередньо.

Стаття 10. Право висування кандидатів у народні депутати

Української РСР

Право висування кандидатів у народні депутати Української РСР належить трудовим колективам, громадським організаціям, колективам професійно-технічних, середніх спеціальних і вищих навчальних закладів, зборам виборців за місцем проживання і військовослужбовців по військових частинах, які знаходяться на території даного виборчого округу.

Стаття 11. Накази виборців народним депутатам

Української РСР

Виборці дають накази своїм депутатам.

Порядок внесення, узагальнення, розгляду і організації виконання наказів установлюється законами СРСР і Української РСР.

Стаття 12. Несумісність статусу народного депутата

Української РСР з службовим становищем

Особи, які входять до складу Ради Міністрів Української РСР, керівники відомств Української РСР, Голова і члени Верховного Суду Української РСР, голови та члени обласних і Київського міського судів, Головний державний арбітр і державні арбітри Української РСР, Голова і члени Комітету конституційного нагляду Української РСР не можуть бути народними депутатами Української РСР. Голова Ради Міністрів Української РСР може бути народним депутатом Української РСР.

Стаття 13. Витрати, пов'язані з виборами народних депутатів

Української РСР. Матеріальне забезпечення виборів

Витрати, пов'язані з підготовкою і проведенням виборів народних депутатів Української РСР, проводяться виборчими комісіями з єдиного централізованого фонду, створюваного Центральною виборчою комісією по виборах народних депутатів Української РСР за рахунок державних коштів, коштів підприємств, громадських та інших організацій з метою забезпечення рівних умов для кожного кандидата в народні депутати.

Підприємства, установи і організації, державні та громадські органи надають у розпорядження виборчих комісій приміщення, обладнання І транспортні засоби, необхідні для підготовки і проведення виборів.

Кандидати в народні депутати Української РСР, їх довірені особи і виборці не несуть витрат, пов'язаних з підготовкою та проведенням виборів.

Стаття 14. Відповідальність за порушення законодавства про

вибори народних депутатів Української РСР

Особи, які перешкоджають шляхом насильства, обману, погроз або іншим шляхом вільному здійсненню громадянином Української РСР права обирати і бути обраним народним депутатом Української РСР, вести передвиборну агітацію, публічно закликають або агітують за бойкотування виборів, а також члени виборчих комісій, службові особи державних і громадських органів, які вчинили підлог виборчих документів, завідомо неправильний підрахунок голосів, порушили таємницю голосування або допустили інші порушення цього Закону, несуть встановлену законом відповідальність. До відповідальності притягаються також особи, які опублікували або іншим способом поширили завідомо неправдиві відомості про кандидата в депутати.

II. ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ВИБОРІВ І УТВОРЕННЯ

ВИБОРЧИХ ОКРУГІВ

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes