Про вибори народних депутатів Української РСР (27.10.89), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів Української РСР (27.10.89)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Закони України
Автор: Олексый
Розмір: 27.8
Скачувань: 1382
\x3700$\x2438\x4800$\x6467\x3345U\x1C00х, на суднах, які перебувають в день виборів у плаванні, списки виборців подаються за два дні до виборів.

Громадянам забезпечується можливість ознайомитися з списком виборців і перевірити правильність його складення в приміщенні дільничної виборчої комісії.

Кожному громадянину надається право оскаржити невключення, неправильне включення в список або виключення з списку, а також допущені в ньому неточності в зазначенні даних про виборця. Заява про неправильності в списку розглядається дільничною виборчою комісією, яка зобов'язана не пізніш як у дводенний строк, а напередодні і в день виборів-негайно розглянути заяву, внести необхідні виправлення в список або видати заявнику копію мотивованого рішення про відхилення його заяви. Це рішення може бути оскаржено в районний (міський) народний суд не пізніш як за п'ять днів до виборів, який зобов'язаний розглянути скаргу в триденний строк. Рішення районного (міського) народного суду є остаточним. Виправлення в списку виборців відповідно до рішення суду проводиться негайно дільничною виборчою комісією.

Стаття 33. Забезпечення виборчого права громадян при зміні

місця свого перебування

При зміні виборцем місця свого перебування в період між поданням списків виборців для загального ознайомлення і днем виборів дільнична виборча комісія на прохання виборця і по пред'явленні паспорта або іншого документа, який посвідчує його особу, видає виборчий бюлетень. Заповнений бюлетень в закритому конверті опускається виборцем в опломбовану або опечатану виборчу скриньку і зберігається дільничною виборчою комісією до дня виборів. Про видачу виборчого бюлетеня в списку виборців робиться відповідна відмітка.

VI. ВИСУВАННЯ І РЕЄСТРАЦІЯ КАНДИДАТІВ

У НАРОДНІ ДЕПУТАТИ

Стаття 34. Порядок висування кандидатів у народні депутати

Української РСР

Висування кандидатів у народні депутати Української РСР починається за три місяці і закінчується за два місяці до виборів.

Висування кандидатів у депутати проводиться:

1) на зборах (конференціях) трудових колективів, колективів професійно-технічних, середніх спеціальних і вищих навчальних закладів, які нараховують не менш як 200 чоловік. За погодженням з відповідною окружною виборчою комісією трудові колективи, колективи професійно-технічних, середніх спеціальних і вищих навчальних закладів меншої чисельності можуть проводити об'єднані збори. При цьому загальна кількість учасників зборів повинна становити не менш як 200 чоловік;

2) на з'їздах, конференціях, пленумах, загальних зборах обласних, районних, міських, районних в містах органів громадських організацій;

3) на зборах виборців за місцем проживання, які скликаються відповідними Радами народних депутатів або їх президіями спільно з окружною виборчою комісією як за їх ініціативою, так і за пропозицією громадських селищних, сільських, вуличних, квартальних, дільничних, домових комітетів. Пропозиція про проведення зборів розглядається Радою народних депутатів або її президією спільно з окружною виборчою комісією в триденний строк. Встановлюється дата, час і місце проведення зборів, про що виборці округу сповіщаються завчасно. Збори є правомочними, якщо на них присутні не менш як 200 виборців, які проживають на відповідній території виборчого округу. При відхиленні пропозиції про проведення зборів виборців за місцем проживання громадському селищному, сільському, вуличному, квартальному, дільничному, домовому комітету видається копія мотивованого рішення. Воно може бути оскаржено в триденний строк у Центральну виборчу комісію, рішення якої є остаточним;

4) на зборах військовослужбовців, які скликаються командуванням військових частин.

На зборах, засіданнях органів громадських організацій створюються умови для висування необмеженої кількості кандидатур. Кожний учасник зборів, засідання органу громадської організації має право вносити пропозиції про кандидатів у депутати, брати участь в їх обговоренні, підтримувати пропоновані кандидатури або вносити пропозиції про їх відвід, пропонувати для обговорення як кандидата в депутати свою кандидатуру. Від трудового колективу або об'єднаних зборів кількох трудових колективів, громадської організації, колективу професійно-технічного, середнього спеціального і вищого навчального закладу, зборів виборців за місцем проживання і військовослужбовців військової частини висувається один кандидат у депутати. Рішення про висунення кандидата в депутати приймається відкритим або таємним голосуванням. Порядок голосування встановлюється зборами, органом громадської організації.

Кандидат у депутати вважається висунутим, якщо за нього проголосували більше половини учасників зборів або засідання відповідного органу громадської організації. Про висунення кандидата в депутати складається протокол, який направляється в окружну виборчу комісію не пізніш як у триденний строк. Про прийняте рішення повідомляється кандидату в депутати не пізніш як у дводенний строк.

Кандидатами в народні депутати Української РСР висуваються громадяни, які проживають на території Української РСР.

Громадянин Української РСР не може бути одночасно народним депутатом більш як у двох Радах народних депутатів.

Стаття 35. Реєстрація кандидатів у народні депутати

Української РСР

Кандидати в народні депутати Української РСР реєструються окружною виборчою комісією за поданням трудових колективів, органів громадських організацій, колективів професійно-технічних, середніх спеціальних і вищих навчальних закладів, зборів виборців за місцем проживання і військовослужбовців по військових частинах, які висунули кандидатів у депутати.

До реєстрації по виборчому округу представляється не менше двох кандидатів у депутати.

Реєстрація кандидатів у депутати починається за два місяці і закінчується за місяць до дня виборів.

Рішення про реєстрацію кандидатів у депутати приймається при наявності таких документів: протоколів зборів або засідань відповідних органів громадських організацій про висунення кандидатів у депутати по даному виборчому округу, а також заяв кандидатів у депутати про згоду балотуватися по даному виборчому округу. Особи, перелічені в статті 12 цього Закону, при висуненні їх кандидатами в депутати в своїх заявах вказують про намір звільнити посади, які вони займають, в разі обрання їх депутатами або повідомляють про зняття своїх кандидатур. При висуненні кандидатами в депутати осіб, які є депутатами в двох інших Радах народних депутатів, вони в своїх заявах вказують про намір скласти депутатські повноваження в одній з Рад в разі обрання їх народними депутатами Української РСР або повідомляють про зняття своїх кандидатур. Про реєстрацію кандидатів у депутати окружна виборча комісія складає протокол, який разом з заявами кандидатів у депутати направляється в Центральну виборчу комісію.

Окружна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, висунутих з додержанням вимог цього Закону. Відмова в реєстрації може бути оскаржена в триденний строк у Центральну виборчу комісію.

Кандидат у депутати може балотуватися тільки в одному виборчому окрузі.

Кандидат у депутати не може входити до складу Центральної виборчої комісії, а також до окружної або дільничної виборчої комісії виборчого округу, де він висунутий кандидатом. Особа, яка висунута кандидатом у депутати і входить до складу однієї з зазначених комісій, вважається увільненою від обов'язків у комісії з моменту реєстрації її кандидатом у депутати.

Окружна виборча комісія не пізніш як на четвертий день після реєстрації кандидатів у депутати публікує в пресі повідомлення про реєстрацію з зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, посади, яку займає (заняття), партійності, місця роботи і проживання кожного кандидата в депутати.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes