Особлтвості прийняття на роботу державних службовців України, Детальна інформація

Особлтвості прийняття на роботу державних службовців України
Тип документу: Курсова
Сторінок: 16
Предмет: Правознавство
Автор: фелікс
Розмір: 52.5
Скачувань: 1200
Із цього правила з часом встановлення багато чисельні винятки, частиною для окремих родів служби (фінансів, контролю, телеграфу та інших), частиною для окремих місцевостей. З другої сторони цілий ряд посад до того часу міг бути заміщеним за вільним наймом. З правами за походженням в значній ступені конкурували права за освітою. Вища освіта, а також закінчення курсу середніх учбових закладів з відзнакою надавало право вступу до державної служби і тим особам, які не мали його за своїм походженням. Особи, які мають дипломи при вступі на службу, затверджувались у тому класному чині, на який давало право їх вчена ступінь, звання або атестат закладу (вища освіта надавала право на затвердження у чинах ХІІ, ХІ, Х і навіть VIII класу. При вступі на службу дотримувалися наступні вимоги:

1) бути прийнятим можна було не раніше 14 років;

2) початок дійсної служби вважався лише з 16-річного віку.

Відмінність віросповідання або національності не перешкоджало вступу на службу. Винятком з цього правила було недопущення до цивільної служби євреїв, які не отримали вищої освіти. Але до кінця ХІХ століття в адміністративній практиці встановилося майже повне недопущення євреїв до служби, а також обмеження числа службовців католиків визначеним відсотковим відносинам до загального числа службовців. Російське законодавство, у протилежність німецькому, не вимагало щоб особи, які вступали до тієї іншої галузі служби, обов’язково мали відомий рівень освіти. Для вступу на службу канцелярським служителем особі, яка не мала за освітою права на класний чин, достатньо було вміти писати, читати та знати основи граматики і арифметики. Для підвищування в перший класний чин вимагався іспит в обсязі курсу уїзного училища, а потім для підвищення в усі наступні чини і для призначення на усі адміністративні посади не вимагалось вже ніякого освітнього цензу. Було лише встановлено, щоб вступаючи до державної служби отримували освіту тільки в Росії, за крайньою мірою у віці від десяти до вісімдесяти років: особа, яка виховувалася за кордоном у цьому віці, позбавлялася права вступу до державної служби, без особливого Височайшого дозволу. За Петровським законодавством практична підготовка службовців була забезпечена тим, що відповідала посадам, проходження служби обов’язково починалося з першого чину та майбутнє виробництво йшло у суворій послідовності. З початку ХІХ століття уряд починає турбуватися про належну підготовку чиновників. Указ 1809 року наказував здавати особливий іспит для отримання чину колезького асесора. Ця міра викликала загальне незадоволення не тільки зі сторони чиновників, але навіть зі сторони таких людей як Каразін. У той самий час з’явились багато чисельні вилучення з цього закону, а у 1834 році його відмінили зовсім. Під кінець ХІХ століття, коли не було більше суворої відповідності між чином та посадою, чиновництво не могло більше мати колишнього значення підготовки досвідчених службовців. Між тим, в законі не було встановлено нічого іншого для забезпечення правильної практичної підготовки до заняття державних посад: законодавство обмежувало навіть попереднє практичне випробування осіб, які вступають до служби, встановлюючи, що воно може тривати не більше 4 місяців. Лише деякі відомства вимагали попередньої спеціальної освіти для службовців: наприклад, для заняття судових посад вимагалася юридична освіта (яка могла бути замінена досвідом, придбаним на службі за судовою частиною). Потреби інших відомств, потребуючих службовців зі спеціальними знаннями (народної освіти, гірське, межове, шляхів сполучення, медичне та інші) задовольнялися багаточисельними спеціальними школами.

За загальним правилом іноземців не приймали до служби. Виняток було встановлено для вченої частини, а також для осіб, що витримали випробування на медичні та аптекарські звання, для механіків, майстрів, малярів та взагалі розуміючих у гірсько-заводському, соляному та монетному ділі, та й право на державну службу могло бути віддано іноземцям у вигляді винагороди.

Особи жіночої статі допускалися на службу у суспільних та урядових установах: до заняття по рахівній та письмовій частині у закладах відомств установ Імператриці Марії, до заняття у жіночих лікувальних закладах, до заняття у виховальній галузі, на посади телеграфістів, по рахівній та письмовій частині в установах державного контролю та управління залізниць (без прав державної служби) та інші. Втрата права вступу до державної служби була наслідком позбавлення усіх або деяких прав стану, а тимчасове позбавлення цього права — наслідком виходу або виключення з духовного звання. Для вступу на службу вимагалося подання прохання на Височайше ім’я. Прийняти на службу та визначення на посаду здійснювалося наказами відповідних влад, які друкувалися в “Урядовому Віснику” та “Сенатських Відомостях” або у місцевих “Губернських Відомостях”.

Безпосередньо Верховною владою заміщалися посади перших трьох класів. Посади четвертого та деяких п’ятого класу — нею ж за поданням міністрів. Визначення чинників на посади п’ятого та шостого класів давалося міністрам та головнокеруючим. Інші посади заміщалися директорами департаментів (в центральних установах) та губернськими владами (в губернських встановленнях). При первісному визначенні на службу службовці повинні були приносити присягу вірнопідданих. Призначення на відому посаду обумовлювалось відповідністю посади та чину, хоч суворий збіг чинів та посад, встановлений табелем про ранги 1722 року, на кінці ХІХ століття вже не існувало.

Хоч військова та цивільна служба в Росії були поділені, але у виді винятку, військові чини допускалися до заняття цивільних посад. Ніхто не міг займати посаду одночасно у різних відомствах або займати дві або більше посад в одному та тому ж відомстві. Але ці правила дотримувалися лише у судовому відомстві та у відношенні деяких посад інших відомств, взагалі сполучення двох та більше посад в одному та тому ж відомстві можна бути дозволено Величнішим наказом, а дозвіл служити у різних відомствах одночасно надавався за взаємною угодою відповідних начальств. Заборонялися визначати членами присутніх місць чиновників, які стоять у спорідненості або з’єднаних своячністю з головою або іншими членами тих місць. Заборонялося визначити до губернських чиновників для особистих доручень з родичів та однофамільців. Службовий повинен був мати місце проживання там, де він служив. Відлучки службовців були можливі тільки за дозволом начальства.

На службовці лежав обов’язок зберігати свято та незламно любу ввірену йому таємницю, яка дотикається служби та користі ЇЇ Імператорської Величності. Службовець повинен був подавати повагу до начальства та виконувати його законні накази. Він зобов’язаний був також у приватному побуті вести такий спосіб життя, який би не підривав гідності влади. Начальники зобов’язані були наглядати за поведінкою своїх підпорядкованих. Службовцям заборонялись деякі заняття, несумісними з державною службою.

Утримання службовців визначалось за чином, за посадою (згідно штатам), за Височайшим розглядом або за особливим розпорядженням начальства. Утримання перебувала з платні "їдальних та квартирних грошей". при збільшенні утримання, яке отримував службовець, вироблялись визначені відрахування. Службовець мав при призначенні на службу право на допомогу, а при виході у відставку — право на пенсію або одноразову допомогу.

Для надання суду посадових осіб за злочини посади було встановлене особливий порядок, та й саме надання суду залежало не від судових органів, а від начальства службовця.

Службовці цивільного відомства мали право носити встановлений формений одяг. Службові відносини припинялися за загальним правилом, звільнення зі служби, згідно прохання службовця. Прохання про звільнення могли подаватися у любий час (крім осіб, зобов’язаних строковою службою за стипендію, яку вони отримували в навчальному закладі). Прохання повинні були бути мотивовані, так як закон дозволяв просити про звільнення за сімейними ("домашніми") та іншими обставинами. Прохання подавалися у тому ж порядку, що й прохання про визначення на службу.

Звільнення від посади залежало від тієї ж влади, яка призначала на посаду. Але ніхто не міг бути звільненим до складання посади у встановленому порядку. Звільнення від посади (без прохання), зречення від неї та виключення зі служби є наслідком засудження за злочин посади. На підставі статті 838 пункту 3 Уставу про службу цивільну Росії, чиновник, за думкою начальства нездатний до виконання покладеної на нього посади або будь в чому неблагонадійний, або скоївший правопорушення, відоме начальству, але яке не могло бути доказано фактами, міг бути, за розсудом начальства, від якого залежало визначення на посаду, звільнений зі служби без прохання з його сторони й без роз’яснень причин (так зване звільнення за третім пунктом. Хоч начальствам ставилось в обов’язок вдаватися до подібного звільнення чиновників з достатньою оглядністю, але це була лише добра рада: по суті така влада ставила підпорядкованого у безумовну залежність від начальства. Це суперечило тому положенню російського законодавства, в силу якого підпорядкований виконував лише законні розпорядження начальства.

У Прусії та Баварії начальство могло , на свій розсуд, усунути чиновника від посади, яку він займає, але могло позбавити його присвоєних посаді коштів без вини, визнаної судовим або дисциплінарним порядком. Таким чином, повна матеріальна забезпеченість службовця з’єднувалася, у цих державах, з належною волею уряду у розпорядженні службовим персоналом. Про кожного служивого чиновника вівся послужний (формулярний) список.

Збір докладних відомостей про службу усіх чинів, що займали класні посади, складання загального розкладу класних посад в Імперії, складання списків чинів перших чотирьох класів (три рази на рік) та видання адреси-календаря або загального розпису службовців державі (на кожен рік) відносилося до обов’язків інспекторського відділу Її Імператорської Величності канцелярії. При звільненні у відставку чиновник отримував атестат.

Правами державної служби, хоч з деякими обмеженнями — наприклад без права на пенсію, — користувалися визначені посади за виборами дворянських, земських та міських установах, а також у деяких благодійних установах (Імператорському людинолюбному товаристві, установах Червоного Хреста та інші), керуючи приватними залізницями

2.2. ОСОБЛИВОСТІ ПРОХОДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ В УКРАЇНІ.

У процесі проходження служби в державних органах можна виділити низку загальних ключових моментів, які в сукупності відображають зміст процесу перебування на посаді.

Інститут проходження державної служби складається із організації підбору кадрів в управлінський апарат, здійснення переміщень працівників по службі, встановлення і реалізації засобів звільнення з державної служби.

Кожний державний службовець проходить свій службовий шлях. тобто має свою індивідуальну кар'єру.

Законодавством України визначається порядок прийняття на державну службу, проходження випробувального терміну, порядок проведення атестації службовців, заміщення державних посад, присудження категорій і рангів.

Службова кар'єра починається із вступу на державну службу. Порядок вступу на посаду буде залежати від особливостей статусу державного органу; категорії державної посади;

шляхів заміщення цих посад.

У відповідності із статтею 38 Конституції України "громадяни користуються рівним правом доступу до державної служби, а також до служби в органах місцевого самоврядування". Проте статтею 12 Закону України "Про державну службу" передбачаються обмеження, пов'язані з прийняттям на державну службу. Зокрема, в пій говориться, що не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті особи, які:

- визнані у встановленому порядку недієздатними;

- мають судимість, що є несумісною із зайняттям посади;

- у разі прийняття на службу будуть безпосередньо підпорядковані або підлеглі особам, які є їх близькими родичами чи свояками;

- в інших випадках, встановлених законами України.

Заміщення посади означає, що громадянин став носієм комплексу службових прав і обов'язків.

J

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes