Автоматизація процесів бухгалтерського обліку у дорожньому підприємстві, Детальна інформація

Автоматизація процесів бухгалтерського обліку у дорожньому підприємстві
Тип документу: Реферат
Сторінок: 10
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 110.2
Скачувань: 4263
Головними задачами бухгалтерського обліку являються:

забезпечення оперативного та послідуючого контролю за виконанням зобов’язань наявності та руху майна, використанням матеріальних та фінансових ресурсів згідно затвердженим нормам та кошторисам;

своєчасно запобігати негативним явищам в господарських процесах та результатах діяльності підприємства, що необхідно для оперативного керівництва та управління, а також для використання інвесторами, постачальниками, покупцями, кредиторами, фінансовими, банківськими, податковими та статистичними закладами та іншими зацікавленими органами та організаціями;

забезпечення збереження власності.

Бухгалтерський облік відрізняється від інших видів господарського обліку насамперед тим, що за допомогою його можна, по-перше, всі засоби господарства і його результати відобразити в двох розрізах — за їхньою функціональною роллю та за правом власності; по-друге, здійснити суцільне, взаємно ув’язане і безперервне спостереження за господарськими операціями та за наявністю і рухом засобів господарства. Це дає змогу одержувати необхідну економічну інформацію для управління, здійснення контролю за роботою господарства та виконанням його бізнес-плану, оцінити результати роботи.

Отже, бухгалтерський облік є основним і єдиним видом обліку, за допомогою якого здійснюється в грошовому виразі суцільне взаємоув'язане і безперервне спостереження, сприймання, вимірювання та фіксація роботи господарства в цілому як сукупності, тобто всіх сторін його діяльності. Інші види обліку забезпечують окремі сторони діяльності у межах господарства (оперативно-технічний облік) або в масштабі народного господарства і його галузей (статистичний облік).

Бухгалтерський облік є найбільш масовим видом обліку, оскільки ведеться у всіх господарських самостійних ланках світової економіки. Завдяки йому керівництво господарства, власники, органи управління дістають необхідну економічну інформацію для управління, оцінки і здійснення контролю за господарськими процесами.

1.2. Характеристика терміну "бухгалтерський облік”

Облік — це процес, який складається з операцій спостереження, сприйняття, вимірювання та фіксації (реєстрації) фактів, процесів, подій природи або суспільного життя. Спостереження зводяться до визначення змістовної характеристики об'єкта обліку, яку потрібно облічити, тобто до визначення предметної суттєвості об'єкта обліку, вимірювання — до вираження об'єкта обліку в визначених одиницях вимірювання (натуральних, речових, трудових або вартісних), реєстрація ~ до фіксації даних про предметну суттєвість (властивість) об'єкта обліку, одиниць його виміру та інших характеристик.

Якщо процес обліку відбувається над об'єктами господарського характеру, то такий облік називають господарським.

Господарський облік - це спостереження, сприйняття, вимірювання та реєстрація господарських фактів, які являють собою дійсні явища (споруда, трактор, хліб тощо) або дійсний процес (купівля, виготовлення продукту, виконання роботи, надання послуги тощо) господарювання.

Постійне ускладнення господарського життя призвело до диференціації господарського обліку. Сьогодні в економічній літературі господарський облік поділяють за різними ознаками. Найбільш важливими слід визнати поділ за видами та за характером.

За видами господарський облік поділяють на оперативний, статистичний та бухгалтерський, за характером — на фінансовий та управлінський. Кожний вирішує свої завдання.

Інформаційні потреби щогодинного, щозмінного та щодобового управління, коли необхідне гнучке маневрування, постійне регулювання, контроль та оцінка ходу робіт, забезпечуються оперативним обліком.

При необхідності одержання інформації про показники, які характеризують закономірності та тенденції розвитку господарства, застосовують статистичний облік.

Для того, щоб одержати узагальнюючі дані (інформацію про стан господарства, зміни, які у ньому відбуваються, стан взаємозв'язків та взаємовідносин одного господарства з іншим) та на їх основі визначити результати господарювання, ведуть бухгалтерський облік. До основних ознак бухгалтерського обліку належать: юридична доказовість, безперервність, вартісне вимірювання, двоїсте (подвійне) відображення стану та змін господарських фактів (явищ та процесів) на основі теорії двоїстості (балансового методу).

Фінансовий облік призначено для формування вартісних показників господарства, які потрібні для виявлення зовнішніх зв'язків (бюджет, банки, постачальник, покупці тощо). Він є обов'язковим для всіх суб'єктів господарювання.

Управлінський (внутрішньогосподарський) облік — це облік, у якому формуються показники для різних внутрішніх та зовнішніх потреб: обчислення собівартості придбання матеріалів, виготовленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг; визначення витрат, розрахунок доцільності виконання робіт тощо. Він складає комерційну таємницю господарника.

Теоретичні основи побудови обліку єдині для усіх видів, форм, та масштабів підприємницької діяльності. Специфіка методики обліку та його організації залежить від масштабів і характеру діяльності, організаційної структури господарства та цілого ряду інших причин.

1.3. Відмінності фінансового та управлінського обліку

Значимість фінансового управління підприємством знайшла своє відображення в нових підходах до самої організації бухгалтерського обліку в Україні. Велика кількість прибічників має направлення створення плану рахунків за принципово новою структурою, яка забезпечує можливість ведення фінансового та управлінського обліку. Організація фінансового обліку повинна регламентуватись певним державним органом, з метою створення єдиної системи визначення фінансового та майнового стану підприємства, оцінки статей активу та пасиву балансу, фінансових результатів, розрахунків з бюджетом та інших показників, які являють собою інформацію для складання фінансового (бухгалтерського) звіту.

Управлінський бухгалтерський облік повинен забезпечувати синтетичний та аналітичний облік руху товарно-матеріальних цінностей, готової продукції, розрахунків, витрат за місцем виникнення, центрам відповідальності, сегментам діяльності, статтям калькуляції та не повинен бути зв’язаним безпосередньо з операціями на рахунках фінансового обліку.

1. Обов’язковість ведення обліку. Ведення фінансового обліку обов’язкове. Повинні бути прикладені значні зусилля для збору даних в потрібній формі та з потрібним ступенем точності незалежно від того, чи вважає адміністрація ці дані корисними. Ведення ж управлінського обліку суцільно залежить від волі керівництва: ніякі сторонні органи чи організації не мають права вказувати що потрібно і чого не треба робити. Оскільки ведення управлінського обліку повністю залежить від волі адміністрації, то немає сенсу в зборі та обробці інформації, цінність якої для управлення нижче вартості її отримання.

2. Ціль ведення обліку. Ціль фінансового обліку - співставлення фінансових документів для користувачів поза організацією. Коли документи складені, ціль вважається досягнутою. Управлінський облік є лише засобом забезпечення планування, власне управління та контролю.

Користувачі інформації. Користувачі інформації, яка отримується в результаті ведення фінансового обліку, - в своїй загальній масі – безлика група (за виключенням самої адміністрації організації). Запити більшості зовнішніх користувачів інформації вважаються однаковими. Особи, які користуються даними управлінського обліку, як правило, відомі поіменно. Відповідно відомі їх специфічні запити, на які й буде орієнтована система управлінського обліку.

4. Базисна структура. Фінансовий облік будується на основополагючій рівності: активи = зобов’язання + капітал власника підприємства. В управлінському обліку це три основних види:

а) облік повної собівартості;

б) диференційований облік;

в) облік за центрами відповідальності.

5. Основні положення. Фінансовий облік повинен вестись у відповідності із загальноприйнятими принципами бухгалтерського обліку. Якщо говорить про сьогоднішнє положення в Україні – це "Положення про організацію бухгалтерського обліку та звітності Україні" затверджене Міністерством Фінансів України від 03.04.93 №250, та "Про затвердження об’єму та форм річного бухгалтерського звіту підприємств та Інструкції про порядок їх заповнення" від 09.08.93.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes