Облік нарахування заробітної плати різних категорій робітників на підприємствах різних форм власності, Детальна інформація

Облік нарахування заробітної плати різних категорій робітників на підприємствах різних форм власності
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 53.3
Скачувань: 1466
бухоблік

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

«Облік нарахування заробітної плати різних категорій робітників на підприємствах різних форм власності»

Вступ

За період незалежності України відбулися значні зміни у соціальній, політичній й економічній сферах. Тому необхідним було введення нових законопроектів, формування економічних відносин та економіки країни в цілому, враховуючи умови переходу до ринкової економіки.

Сучасна політика спрямована на ефективність функціонування та розвиток суб’єктів господарювання, забезпечення формування відповідних індивідуальних і колективних стимулів, основною формою реалізації яких є оплата праці різних категорій персоналу.

На госпрозрахункових підприємствах всіх форм власності і господарювання рівень оплати праці визначається підприємствами самостійно в колективних договорах. Зрозуміло, з дотриманням норм і гарантій, визначених законом України, генеральною та галузевими угодами.

За умов розвитку підприємництва та існування різних форм власності заробіток працівника вже не визначається розміром якогось гарантованого фонду оплати праці, а все більше залежить від кінцевих результатів і доходів від діяльності підприємства.

Основними формами оплати і відповідно обліковими показниками є відрядна і почасова. Якщо технічне нормування дає змогу провадити оплату праці робітників, відповідно до її кількості, тарифної системи з урахуванням у рівнях кваліфікації робітників, завантаженості і складності праці, то форми оплати праці з їх системами враховують заробіток, фактично відпрацьований час, обсяг виготовленої продукції або виконаних робіт і послуг.

Практична організація оплати праці базується на державному і договірному регулюванні її абсолютного рівня та механізмі визначення індивідуальної заробітної плати всіх окремих категорій працівників (робітників, спеціалістів, службовців, керівників) підприємств та установ різних форм власності. Основним організаційно-правовим інструментом обґрунтування диференціації заробітної плати працівників різних суб’єктів господарювання є тарифно-посадова система, основні елементи якої такі: тарифно-кваліфікаційні довідники, кваліфікаційні довідники посад керівників, спеціалістів і службовців, тарифні сітки і ставки, схеми посадових окладів.

До складу витрат на оплату праці включаються виплати заробітної плати, нараховані, виходячи з відрядних розцінок, тарифів, ставок і посадових окладів, систем преміювання робітників, керівників, спеціалістів, службовців за виробничий результати.

Фонд оплати праці.

Фонд основної зарплати.

Фонд оплати праці – це сума коштів направлена на оплату праці персоналу за певний період (місяць, рік).

До Фонду основної заробітної плати належать:

а) заробітна плата, нарахована за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці, посадових обов’язків за окремими розцінками, тарифними ставками робітників на підприємстві;

б) суми процентних або компенсаційних відрахувань залежно від обсягів доходів, одержаних від реалізації продукції, у випадках, коли вони є основною заробітною платою;

в) суми авторського гонорару діячам мистецтва, працівникам редакції газет і журналів, телеграфних агентств, видавництв, радіо, телебачення та і інших підприємств і оплата праці, що здійснюється за ставками авторської постановчої винагороди, нарахованими на даному підприємстві.

Фонд додаткової зарплати.

До цього фонду належать:

а) надбавки і доплати до тарифних ставок і посадових окладав у розмірах, передбачених чинним законодавством:

кваліфікованим робітникам, що зайняті на особливо відповідальній роботах, за високу кваліфікаційну майстерність;

за класність водіям автомобілів, працівникам локомотивних бригад, трактористам-машиністам, робітникам провідних професій тих галузей народного господарства, в яких запроваджено такі надбавки і доплати за звання майстра і клас кваліфікації;

бригадирам з-поміж робітників, не звільнених від основної роботи, за керівництво бригади;

персональні добавки;

керівникам, спеціалістам, службовцям, за високі успіхи у праці ;

за знання іноземної мови;

за суміщення професій, розширення зон обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт;

доплата до середнього заробітку у випадках, передбачених законодавством;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes