Вивчення роману О. С. Пушкіна “Євгеній Онєгін”., Детальна інформація

Вивчення роману О. С. Пушкіна “Євгеній Онєгін”.
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Література
Автор: фелікс
Розмір: 29.9
Скачувань: 5376
даному вірші?

2. Слово вчителя про роман О.С.Пушкіна “Євгеній Онєгін”.

Історія написання роману.

3. Головна тема роману.

4. Сюжет роману.

У своїй розповіді вчитель повинен зупинитися на особливостях форми роману, який О.С.Пушкін назвав “вільним”. Роман “Євгеній Онєгін” - перший реалістичний роман не тільки в російській, але і в світовій літературі. (учні пригадують, що таке роман?) Російський критик В.Г.Бєлінський назвав роман Пушкіна “енциклопедія російського життя”. Вчитель читає уривок із книги Н.Долініної “Прочитаємо “Онєгіна” разом”. Пушкін присвячує “Євгенія Онєгіна” своєму другу Плетньову. Чи може бути на світі кращий подарунок, ніж “залог дружби”? Для Пушкіна така висока його дружба, що й цього подарунка мало. А “Онєгін” – все його життя. Тепер вчитель звертається до епіграфу. Зачитує напам’ять і аналізує.

Все вкладено в цю книжку: розум, серце, молодість, мудрість, зрілість і гіркі години без сну – все життя прекрасної, геніальної і веселої людини.

Вчителю доречно поставити такі питання:

Чому Пушкін назвав сторінки свого роману “напівсмішними, напівсумними?”

Після відповіді на це питання вчитель розкриє своє ставлення до роману

“Євгеній Онєгін”. І конкретно розповість про настрої та долі передової дворянської молоді епохи декабризму, зверне увагу на те, що в романі Пушкін реалістично відтворює життя, характер сучасної йому молодої людини у визначений історичний період, коли проти рабства, деспотизму самодержавства готувалися виступити дворянські революціонери.

Бєлінський перший відмітив сміливість пушкінського задуму, який заключався в тому, що поет взяв сучасне життя,” яким воно і є, не відволікаючи від нього тільки поетичну мить, взяв його зі всім холодом, з усією прозою і вульгарністю”, що Пушкін написав роман віршами, а писати такий роман у віршах в цей час, коли російською мовою не було ні одного порядного роману і в прозі, - така сміливість, виправдана величезним успіхом, була свідченням того, що поет геніальний.

Учитель підкреслює довгий та клопіткий шлях автора, відмічає, що роман був початий поетом в молоді роки, а закінчений в зрілі: немало було пережито, і життя принесло немало втрат і розчарувань. Все це відбилося в творі. Роман для Пушкіна – плід “ума холодного наблюдений и сердца горестных замет”.

Ідейний світ роману полягає в розкритті теми “молодого покоління”. Ця тема завжди була хвилюючою в будь-яку епоху. До неї зверталися: П.Меріме, М.Лермонтов, І. Тургенєв, О.Генрі та інші. Хвилює ця тема і сьогодні. І напевне, найбільше. Кіно, життя, художня література. Це наркоманія, проституція, вбивство. Головна мета вижити. Але як?

Питання до класу:

Яким ви собі уявляєте сьогоднішнє покоління? Що вас хвилює,

чим ви живете? (учні відповідають).

А на наступних уроках ми продовжимо цю тему і порівняємо проблеми наші і минулі.



Завдання і запитання:

Чому О.С.Пушкін назвав глави свого роману “полусмешным, полупечальным, прстонародным, идеальным”?

Що робить роман плодом “ума холодного наблюдений и сердца горестных замет”?

Які почуття виразилися в останньому монолозі Тетяни?

Чому Онєгін спочатку не сприйняв кохання Тетяни, а потім сам шукав її кохання до себе?

Яка доля могла чекати Ленського: звичайна чи неперевершена?

Домашнє завдання:

Вивчити І і ІІ розділ роману підготувати відповіді на питання після тексту.

Урок 2

Аналіз I-IV розділів роману О.С.Пушкіна “Євгеній Онєгін”.

Мета: В процесі роботи над твором допомогти учням розкрити

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes