Вивчення роману О. С. Пушкіна “Євгеній Онєгін”., Детальна інформація

Вивчення роману О. С. Пушкіна “Євгеній Онєгін”.
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Література
Автор: фелікс
Розмір: 29.9
Скачувань: 5376
трагічний зміст “хандри” Євгенія, зрозуміти його характер, як

він формувався.

Виховна мета: виховувати в учнів почуття гідності, поваги до себе і

інших, вміння поводитися між людьми.

Епіграф:

“Весь світ мені чужий, і я чужий для світу”

Байрон.

Обладнання: ілюстрації до роману.



Хід уроку.

I. Перший етап уроку – читання і коментування I-II розділу роману. Краще, щоб це зробив сам вчитель, який покаже учням, як слід читати роман, щоб зрозуміти ідейний зміст. Коментоване читання I-II розділів слід почати поясненням епіграфу “И жить торопится, и чувствовать спешит” (він підкреслює важливу рису особистості героя в юності). Слід звернути увагу на незвичну простоту і “разговоность” мови роману, його лаконізм, та багатство автобіографічних рядків (но вреден север для меня и др..), в

IV-VII р. де мова іде про освіту і виховання Онєгіна.

При читанні XVI р. слід звернути увагу на ім’я Каверіна, котрий був членом “Союзу Благоденствия” (учні знають із біографії О.С.Пушкіна) згадує його як друга героя. Учні повинні зробити висновок, що Пушкін відтворює типові сторони життя тогочасної молоді. Далі потрібно зупинитися на XX-XXI р. і звернути увагу дев’ятикласників на це, що тут вперше автор говорить про втому Онєгіна від життя, про його незадоволеність.

В коментарі слід виділити ті риси, котрі виділяють Онєгіна серед інших представників молоді, знайти в тексті рядки, котрі говорять про відмінність автора від свого друга Онєгіна. І на закінчення потрібно зробити висновок про наявність в романі (а саме в першому розділі) розповідних і ліричних елементів, що це і є важливою характерною рисою стилю роману “Євгеній Онєгін”.

II. На другому етапі прослідкувати, що нового в характері Онєгіна з’являється у II р., чим Онєгін від Ленського і від Тетяни відрізняється.

Бесіда.

Який спосіб життя веде Онєгін в селі?

Які зміни в господарстві він зробив?

Як ці зміни сприйняли сусіди-поміщики?

Що ви можете розповісти про Ленського?( виховання, навчання, інтереси, погляди).

Чому вони зблизились: Онєгін і Ленський?

Що ви знаєте про Тетяну? Яку роль у вихованні героїні відіграє сім’я?

Яким ви бачите О.С.Пушкіна в II частині?

Вчитель, скеровуючи і коментуючи бесіду, допомагає учням зробити висновки про характер Онєгіна і Ленського, розповісти і про провінційне дворянство (на прикладі сім’ї Ларіних), про яких розповідається у II частині. В ході бесіди поглиблюється уява учнів про трагедії Онєгіна, котрі змушують жити його серед ”милих” сусідів, про життя яких Пушкін повідомляє, так між іншим (учні зачитують уривок з тексту).

Вчитель звертає увагу учнів на роль деталі в тексті: критика розпорядку дня хазяїна. Характеризує романтизм Ленського, поет помічає:

”Он пел разлуку и печаль, и нечто, туманну даль”; говорячи про дружбу Ленського і Онєгіна, підкреслює різницю між ними: “Вони зійшлись: Вода і камінь. Вірші і проза, лід і вогонь, такі різні між собою і т.д.”

III. І на третьому етапі учні повинні показати, як формувався характер Тетяни, підкреслити, що вона - “російська душа”.

Обов’язково треба почати із епіграфу до 3,4 розділу. Вияснити чи зрозуміли учні. Пояснити, що Пушкін в даних розділах розглядає багато етичних понять (що таке обов’язок, щастя, порядність, істинна дружба, чесність та ін.). Потім провести бесіду на основі домашнього завдання.

Як показано любов Ленського і Ольги?

Що цінить юний поет в своїй коханій?

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes