Загальні принципи роботи ПБП, Детальна інформація

Загальні принципи роботи ПБП
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 30.1
Скачувань: 1112
Вікна запитів завжди виводяться поверх інших вікон програми. Переважно при появі вікна запиту ніяка робота з даною програмою неможлива до відповіді на запит і закриття вікна запиту.

Робота з всіма типами вікон з допомогою миші здійснюється практично однаково. А при використанні клавіатури слід пам”ятати, що перехід від одного вікна програми до іншого здійснюється при допомозі комбінації клавіш Alt+Esc, а від одного вторинного вікна до іншого (відкритого тою ж програмою) - натисненням Ctrl+F6 (див.нижче). Закриття вікна програми здійснюється комбінацією клавіш Alt+F4, вторинного вікна — Ctrl+F4, вікна запиту - натисненням Esc.

Зміна розмірів і положення вікон.

З допомогою миші Ви можете легко змінювати розмір і положення вікон. Щоб змінити розміщення вікна на екрані, вкажіть мишкою на заголовок вікна і, натиснувши ліву кнопку миші, перетягніть вікно на нове місце, після чого відпустіть ліву кнопку миші.

Щоб змінити розмір вікна, слід вказати мишкою на границю вікна, при цьому (якщо розміри вікна можуть бути змінені) вказівник миші перетвориться на двохсторонню стрілку. Натиснувши на ліву кнопку миші, перетягніть границю вікна на нове місце, а потім відпустіть кнопку миші.

Щоб розкрити вікно на весь екран, клікніть мишкою кнопку в правій частині рядка заголовка вікна (якщо даної кнопки там немає, значить , і вікно розкрити на весь екран не можна). У вікна, розкритого повністю на весь екран, замість кнопки в правій частині заголовка вікна з”являється кнопка. Щоб закрити розкрите вікно до початкових розмірів, клікніть мишшю кнопку в правій частині рядка заголовка вікна.

Щоб згорнути вікно в піктограму, клікніть мишшю кнопку в правій частині рядка заголовка вікна ( якщо даної кнопки там немає, значить, і вікно згорнути в піктограму не можна). Ви можете перемістити піктограму в інше місце екрану, перетягнувши її мишшю, і розгорнути піктограму в вікно, двічі клікнувши її мишшю .

Зауваження. При роботі з даною програмою, як правило, зручніше розкрити її вікно на весь екран, щоб не переключитися випадково на їншу програму, клікнувши мишкою за межами області вікна даної програми.

В операційній системі Windows 95 кнопки згортання і розгортання вікна мають інше позначення, але працюють аналогічно кнопкам в Windows. Різниця в тому, що вікно в Windows 95 не згортається в піктограму, а у вигляді прямокутної кнопки, яка містить піктограму приложення і його назву, поміщається в Панель Завдань.

Використання лінійок прокрутки.

Вміст деяких вікон може не вміщатися повністю у відведеному вікну місці на екрані. Наприклад, вікно Диспетчера Файлів може бути недостатньо великим, щоб відобразити всі файли в деякому каталозі. В цьому випадку коло правої і нижньої границі вікна можуть з’явитися вертикальна та горизонтальна лінійки прокрутки, які дозволяють побачити інформацію, яка міститься за межами вікна.

Для прокручування вікна по вертикалі слід перетягнути мишкою бігунок, що міститься на вертикальній лінійці прокрутки (біля правої границі вікна) між кнопками вверх або вниз. Для невеликого переміщення вмісту вікна (наприклад, на один рядок) можна клікнути по кнопці вверх або по кнопці вниз. Для трохи більшого переміщення (наприклад, на один екран) слід клікнути мишкою в проміжку між бігунком і кнопкою вверх або між бігунком і кнопкою вниз.

Для прокручування вікна по горизонталі слід перетягнути мишкою бігунок, що знаходиться на горизонтальній лінійці прокрутки ( біля нижньої границі вікна) вліво або вправо. Для більшого переміщення вмісту вікна можна клікнути по кнопці для переміщення вправо або по кнопці для переміщення вліво. Для трохи більшого переміщення клікніть мишкою між бігунком і кнопкою для зміщення вліво або між бігунком і кнопкою для переміщення вправо.

Зауваження. Якщо лінійка прокрутки зображається блідою і на ній немає бігунка, значить вся інформація поміщається у вікно (по відповідному напрямку), і в даній лінійці прокрутки немає необхідності.

В операційній системі Windows 95 в деяких вікнах бігунки лінійок прокрутки мають перемінну довжину. Довжина бігунка відображає відносний розмір видимої на екрані частини документа до його довжини (ширини).

Переключення між вікнами.

Працюючи в Windows, Ви можете запустити багато програм, а кожна програма - відкрити по кілька вікон. Але Windows повинна знати, до якої програми і якого вікна відносяться такі дії, як ввід символів з клавіатури. Для цього прийнято слідуюче: в кожний момент часу Ви працюєте тільки з однією програмою ( наприклад, вводите символи з клавіатури), і програма називається активною. Рядок заголовка активної програми виділяється одним кольором ( переважно - синім), а заголовки неактивних вікон мають інший колір (переважно білий). При цьому вікно активної програми завжди знаходиться поверх вікон інших програм.

Якщо програма відкрила кілька вторинних вікон, то з них теж тільки одне є активним, і це вікно розміщується поверх інших вікон програми. Рядок заголовка активного вторинного вікна також виділяється іншим кольором - тим же, що і заголовок вікна активної програми.

Зауваження. Терміни “активний” і “неактивний” було введено ще в перших версіях Windows, коли при переключенні на будь-яку програму виконання інших програм призупинялось. Зараз становище інакше: програми, вікна яких неактивні можуть продовжувати свою роботу.

Для переключення між вікнами простіше за все клікнути мишшю в будь-яке місце вікна, яке Ви хочете зробити активним. Однак поскільки в даній версії програми Ви можете відкрити багато вікон, то потрібне вторинне вікно може бути не видним на екрані. В такому випадку Ви можете використати комбінацію клавіш Ctrl+F6 для послідовного переключення між вторинними вікнами. Можна також вибрати в меню програми пункт “Окна”, і там вибрати пункт з назвою потрібного вікна.

Для переключення між програмами, Ви можете натиснути клавішу Alt і, тримаючи її, натискати клавішу Tab до тих пір, поки в центрі екрану не з”явиться назва потрібної Вам програми. Як тільки вона з”явиться, слід відпустити клавіші. Інший спосіб - натиснути Ctrl+Esc, при цьому на екран виводиться Список Завдань. В ньому можна або виділити назву потрібної програми і натиснути кнопку Переключиться в або просто двічі клікнути в цьому списку рядок з назвою потрібної Вам програми.І, нарешті, третій спосіб — натиснути комбінацію клавіш Alt+Esc, яка переключає на слідуюче вікно програми, поки не дійде до потрібного Вам вікна.

В операційній системі Windows 95 процедура переключення між приложеннями може робитися значно простіше. В нижній частині екрану розміщена так звана Панель Завдань. На ній у вигляді екранних кнопок, що містять піктограму приложення і його назву, відображається інформація про запущені Вами програми. Для переходу до потрібної програми достатньо клікнути мишкою кнопку з її назвою.

Закриття вікна.

Як правило, вікно програми або документа (вторинне вікно) закривається само при закінченні роботи з даною програмою або документом, а вікно запиту — при натисненні на відповідну кнопку в цьому запиті. Тим не менше, Ви можете закрити вікно і самі в примусовому порядку.

Щоб закрити вікно, Ви можете двічі клікнути мишшю по кнопці системного меню в лівій частині рядка заголовка. Закриття вікна програми еквівалентно завершенню даної програми. Закриття вторинного вікна, в якому Ви редагували документ, рівносильно закінченню редагування цього документа. Закриття вікна з запитом еквівалентно натисненню кнопки Отмена або аналогічної їй в даному запиті.

В операційній системі Windows 95 для закриття вікна приложення достатньо клікнути мишшю кнопку Х в правому верхньому куті вікна.

Якщо при закритті вікна буде виявлено, що деякі дані не було збережено на диску, то, як правило, програма виводить відповідне повідомлення, і Ви можете або зберегти оброблені дані, або закрити вікно без збереження даних, або відмінити закриття вікна.

Зауваження. Для закриття вікна програми Ви можете натиснути комбінацію клавіш Alt F4, коли це вікно є активним, для закриття вторинного вікна - комбінацію клавіш Ctrl F4, для закриття вікна запиту - клавішу Esc.

7. Отримання допомоги.

Довідник.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes