Загальні принципи роботи ПБП, Детальна інформація

Загальні принципи роботи ПБП
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 30.1
Скачувань: 1112
При необхідності знищення або заміни частини тексту Ви можете виділити непотрібний фрагмент тексту переміщенням миші при натисненій лівій кнопці миші ( або клавішами переміщення курсора при натисненій клавіші Shift). Деякі програми також дозволяють виділити слово в рядку подвійним кліканням миші. Виділений фрагмент тексту при натисненні алфавітно-цифрової клавіші буде замінений введеним текстом ( можна також просто знищити виділений фрагмент натисненням Del або Backspase). Для відміни виділення клікніть мишкою в будь-якому місці рядка, або натисніть клавіші вліво чи вправо.

Зауваження. При переміщенні по полях списків з допомогою клавіш Tab і Shift+Tab програма, як правило, після входу в текстове поле виділяє його зміст повністю, так що при вводі символів в це поле його зміст пропадає. Якщо це небажано ( наприклад, якщо Ви хочете виправити значення поля, яке є), клікніть мишкою в будь-якому місці поля.

Текстове поле зі списком.

В багатьох програмах використовується комбінація текстового поля зі списком. В цьому випадку Ви можете або вибрати дане значення зі списка, або ввести нове значення в текстове поле. Наприклад, в списку зображаються імена файлів в деякому каталозі, а в текстове поле Ви можете ввести ім”я нового файла, якщо вимагається не використовувати один з існуючих файлів, а створити новий. Часом список під текстовим полем не зображається, а замість нього справа від текстового поля виводиться кнопка зі стрілкою вниз. Щоб відкрити список, клікніть дану кнопку.

Поле зі стрілками збільшення-зменшення.

Справа від деяких текстових полів Ви можете бачити дві маленькі кнопки: одна, трикутником вверх, а друга — трикутником вниз. Використовуючи ці кнопки, Ви можете збільшувати або зменшувати значення в даному полі (крок збільшення або зменшення визначає програма). Втім, Ви можете і не користуватися даними кнопками, а задати значення поля безпосередньо.

9. Робота зі списками.

Крім роботи з меню, перегляду і редагування документіві заповнення бланків запитів, суттєвим елементом роботи користувача з даною програмою є обробка різноманітних списків. Так, журнал операцій, рахунки, субрахунки, назви звітів, документів, субконто і т.д. виводяться користувачеві у вигляді списків. Для зручності роботи обробка різноманітних видів списків максимально уніфікована.

Список складається з послідовності однотипних записів, які виводяться на екран вертикально. В списку може бути одна або кілька граф (стовпчиків). В графах розміщені однотипні показники кожної позиції списка. Біжуча колонка в біжучому рядку відмічається світлою плямою (курсором).

Перегляд списка.

При перегляді списка Ви можете використовувати клавіші переміщення курсора, клавіші Tab і Shift+Tab, а також миш (лінійки прокрутки).

Якщо список досить довгий, то на екран виводяться тільки кілька рядків списка, а всі інші будуть видними при листанні списка вверх та вниз. В цьому випадку в правій частині списка виводиться вертикальна лінійка прокрутки, і Ви можете використовувати її для виводу рядків списка, що не поміщаються у вікні.

Якщо всі колонки списка не поміщаються у вікні, то в нижній частині вікна зі списком виводиться горизонтальна лінійка прокрутки, і Ви можете прокручувати список горизонтально, виводячи недоступні раніше колонки.

Вибір елемента списка.

Якщо список виведено на екран для вибору з нього деякого рядка, то для вибору Ви повинні будете виділити цей рядок, як звичайно, і натиснути комбінацію клавіш Ctrl+Enter або кнопку Выб. в нижній частині вікна зі списком. Більш простий спосіб - двічі клікнути мишкою потрібний рядок списка.

Коректування списка.

Ви можете коректувати значення граф списка, додавати і знищувати записи (рядки) в списку.

Додавання запису.

Для додавання нового запису в список слід натиснути клавішу Ins або кнопку Нов. в нижній частині вікна зі списком. Після цього слід послідовно ввести дані в графи запису. Після вводу значення (процес редагування значення графи описано в слідуючому параграфі) слід натиснути клавішу Enter або кнопку Зап. в нижній частині вікна зі списком. В будь-який момент Ви можете перервати ввід нового запису натисненням клавіші Esc.

Копіювання запису.

Для копіювання запису списка слід виділити його (клікнувши в будь-яке місце даного рядка мишкою) і натиснути клавішу F9 або кнопку Коп. в нижній частині вікна зі списком. Після цього слід відкоректувати зміст граф нового запису, як це описано нижче.

Знищення запису.

Для знищення запису зі списка слід виділити його (клікнувши в будь-яке місце даного рядка мишкою) і натиснути клавішу Del або кнопку Уд. в нижній частині вікна зі списком. На екран буде виведено запит про підтвердження необхідності знищення. Натисніть Enter або кнопку запиту Да для знищення запису, або кнопку запиту Нет для відмови від нього.

Сортування списка.

Списки, що виводяться на екран переважно впорядковані в деякій послідовності (номерів, дат, назв і т.п.). При цьому нові записи і відредаговані записи поміщаються не в кінець списка, а в потрібне місце згідно біжучому порядку записів.

В деяких списках Ви можете змінювати порядок виводу записів на екран. Наприклад, в журналі операцій можна впорядкувати записи по даті, дебету, кредиту, сумі або змістові проводок. Порядок можна змінити при допомозі меню “Действия” або в запиті настройки списка.

Використання біжучого значення.

При перегляді списка Ви можете, натиснувши комбінацію клавіш Ctrl+Ins або піктограму М, запам”ятати в буфері обміну Windows значення біжучої графи списка. В подальшому Ви зможете його вставити, наприклад, при редагуванні значення в журналі операцій, в текстовому редакторі і т.д.

Якщо графа має числове значення, Ви можете додати його до значення, яке зберігається в буфері обміну, або відняти його від значення, яке зберігається в буфері обміну:

щоб додати до значення, яке зберігається в буфері обміну, значення біжучої графи, натисніть комбінацію клавіш Shift+ або піктограму М+;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes